Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Και αυτό το ξέρατε;

Και αυτό το ξέρατε;
• Η ιδρυτική πράξη με Πατριαρχικό Σιγγίλιο για τη Σχολή της Μαρτινούς έγινε το 1799 από τον Πατριάρχη Νεόφυτο Ζ. Η Σχολή αυτή λειτούργησε περίπου 26 χρόνια 1806- 1832
• Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο ιδρύθηκε το 1735 στο Καστέλι του Πύργου στη θέση Γουλάς. Η λειτουργία της Μονής διατηρήθηκε έως το 1839 όταν διαλύθηκε επί Όθωνα.
• Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Χριστού στα Κάτω Φηρά, που ιδρύθηκε το 1677, άνηκε στο Μετόχι στη Μονή Προφήτου Ηλία και είναι ο δεύτερος Μητροπολιτικός Ναός της Σαντορίνης, όταν ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο νέος οικισμός των Φηρών.
• Η σημερινή Μητρόπολη των Φηρών σαν κτίσμα είναι το τρίτο κατά σειρά. Στην αρχή υπήρχε ένας μονόκλιτος ναός που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το 1827 για λίγα χρόνια ως ο τρίτος Μητροπολιτικός Ναός της Σαντορίνης . με την απελεύθέρωση ξεκινησε η ανέγερση νέου μεγαλύτερου ναού στο χώρο αυτό. Ο ναός αυτός ανοικοδομήθηκε το 1901. Ο μεγαλοπρεπής όμως ναός έπαθε μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς της 9ης Ιουλίου 1956 με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί και στη θέση του να θεμελιωθεί 19 Ιανουαρίου 1963 ο σημερινός, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...