Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Πλεκτήρια Μαρκεζίνη

Πηγή: Ημερολόγιον : Θήρα- Αμοργός ___ / Μιχαήλ Κ. Ζώρζου διευθυντού εφημερίδος "Θηραϊκή". Μετ' εικόνων., 1933
Υπό τον ανώτερο τίτλο λειτουργούν στην κωμόπολη της Μεσσαριάς στη Σαντορίνη, εργοστάσια που δείχνουν το μέγα βιομηχανικό πνεύμα, το οποίο ώθησε τους ιδρυτές της ευεργετικής και ωφέλιμης από όλες τις απόψεις μεγάλης βιομηχανίας, οι οποίες δε ξεκίνησαν από  μικρές μονάδες, συνέβαλαν, τιμώντας το νησί της Σαντορίνης και δίδοντας σε πολλούς εργατικούς υπαλλήλους τα μέσα της ευζωίας.
Το 1889 με δύο χειροκίνητες καλτσομηχανές ιδρύθηκε ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο το οποίο χρησιμοποιούσε λίγους εργάτες. Αλλά η ικανότητα και η μεγάλη επιχειρηματικότητα έκαιαν βαθεια στη ψυχή του ιδρυτού κ. Αντωνίου Μαρκεζίνη, έφεραν θαυμάσια αποτελέσματα, ώστε το μικροσκοπικόν εκείνο εργοστάσιο να εξελιχθεί σε ανώνυμη εταιρεία υπό τον τίτλο «ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ» με εταιρικό κεφάλαιο πέντε εκατομμύρια δραχμές. Στο εργοστάσιο αυτό λειτουργού μέχρι σήμερα, (1933), 200 μηχανές, τις οποίες κινεί ο ηλεκτρισμός του εργοστασίου, όπου η κύρια εργασία είναι η εξαιρετική κατασκευή καλτσών, η άριστη βαφή και η θαυμάσια συσκεασία τους, ώστε να είναι έτοιμα για αποστολή το εμπόρευμα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στο εργοστάσιο αυτό βρίσκουν εργασία και υποστήριξη πάνω από 150 άτομα. Η δε ημερήσια παραγωγή μπορεί να υπερβεί τις 300 δωδεκάδες, εάν η κατανάλωση το απαιτήσει.
Κατ’ αρχάς το μικροσκοπικό εργοστάσιο κατασκευάζε αρχικά κάλτσες και φανέλλες, κατόπιν όμως περιορίσθηκε η παραγωγή στην κατασκευή καλτσών όλων των ειδών και ποιότητας.
Εκτός αυτού του εργοστασίου στη Μεσσαριά, υπήρχε και παράρτημα στο Μεγαλοχώρι, το οποίο λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια αρκετά ικανοποιητικά.
Από το έτος 1920, στη διεύθυνση των επιχειρήσεων έλαβαν ενεργό μέλος, ο γιος του ιδρυτή κ. Βασίλειος Α. Μαρκεζίνης, ενώ από τη μετατροπή της επιχείρησης σε ανώνυμη εταιρεία, ο μεν ιδρυτής κ. Αντώνιος Μαρκεζίνης έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο υιός του Βασίλειος, σύμβουλος και Γ. Διευθυντής και ο έτερος γυιος του Γεώργιος, σύμβουλος και Διευθυντής της Εταιρείας.
Γενικώς η εταιρεία αυτή χαίρει μεγάλης φήμης και εξαιρετικής εκτίμησης, τα δε των εργασιών της προιόντα είναι περιζήτητα σε όλη την Ελληνική αγορά, λόγω της τελειότητας και της απόλυτης στερεότητας, οι δε σπάνιες εγκαταστάσεις την αναβαθμίζουν σε επίπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών εργοστασιών και είναι αναγνωρισμένη ως η μεγαλύτερη και τελειότερη σε Ανατολή πλεκτική εταιρεία.



Υ.γ. καλλιστορώντας: «αναγκαία» μεταφορά στη δημοτική γλώσσα

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...