Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Έκρηξη του 1925

 

Καθηγητής Κτενάς φωτογραφικό αρχείο ΕΚΠΑ, έκρηξη 1925
Εφημερίδα Μακεδονία 14-8-25 Η Έκρηξις του Ηφαιστείου Θήρας

Παραπλέει ο Στόλος

Αθήναι 13- Χθες τη νύχτα ελήφθη εις το υπουργείο των Ναυτκών το κάτωθι τηλεγράφημα του Κυβερνήτου του « Ιέρακος»  κ. Λούη:

«Μεταβάς αυτοπροσώπως εις Θήραν συνήντησα τας αρχάς και ήλθον  εις επαφήν μετά πολλών εντοπίων. Εκ των ομιλιών εξήκρινωσα ότι οι κάτοικοι ευρίσκονται εν νευρικότητι πάντως μη διατειθέμενοι να εγκαταλείψουν την πόλη . Ένα όμως επαναληφθούν οι σεισμικές δονήσεις θα θελήσουν αθρόοι να εγκαταλείψουν τα χωριά των. Προς αντιμετώπιση τοιούτων κινδύνων θα απαιτηθούν πλοία προς μεταφορά του πληθυσμού και μεταφορικά μέσα προς επιβίβαση εις τα πλοία.

Το ηφαίστειο εξακολουθεί να εκρήγνυται. Μία νησίς εφάνη πλησίον της Καυμένης και διαρκώς αυξάνουν οι εκτάσεις. Η «Δάφνη» παραμένει εις τον σημαντήρα προς εξοικονόμηση γαιανθράκων διότι διαθέτει μόνο 11 τόνους και προς εγκαρδίωση των κατοίκων. Ο Ιέραξ λόγω ελλείψεως αγκυροβολίου πλησίον των λιμένων των χωριών διαδρομεί προς αυτών. Κατά τη νύχτα θα αγκυροβολήσουμε νηούμενοι εις επαφή μετά της «Δάφνης». Ανάγκη Επείγουσας Αποστολής γεωλόγου.

Επίσης ελήφθη το εξής ραδιοτηλεγράφημα παρά του ίδιου κυβερνήτου «Ο γεωλόγος Πλιάτσικας και ο μεταλειολόγος Ακύλας απεφάνθησαν ότι η παρούσα ηφαιστειακή ενέργεια είναι ήπια και ακίνδυνος».

Ιωσήφ Δεκιγάλλας: ο τόσο διαφορετικός άνθρωπος

Ένα από τα βασικά στοιχεία του καλλιστορώντας είναι η ενθύμηση και γνωριμία με συγκεκριμένες μορφές της ιστορίας του νησιού.

Για άλλη μια φορά θα αναφερθούμε στον μέγα ιατροφιλόσοφο και ξεχωριστό ερευνητή της Σαντορίνης, τον Ιωσήφ Δεκιγάλλα.

«Συνοπτικά μπορούμε να τον αναπλάσουμε στο νου μας και να πούμε ότι συγκέντρωνε στον εαυτό του τις εξής ιδιότητες, χαρίσματα και αρετές: ψυχολόγου, θεολόγου , ηθικολόγου, φιλοσόφου, συγγραφέα κοινωνικού εργάτη, γλωσσομαθούς, φιλάνθρωπου, πιστού Καθολικού, λαμπρού οικογενειάρχη μακρόθυμου γενναιόδωρου ανιδιοτελούς και αφιλοχρήματου», γράφει ο Νικήτας Αλιπράντης στη βιογραφία του. [i]



Αλίευσα το παρακάτω για τη σημερινή αναφορά στην προσωπικότητα του[ii] :

« Εν Θήρα, την 30 Ιουνίου 1866. Από της ά. του λήγοντος υπάρχει μεγίστη επίτασις της ηφαιστείου ενεργείας, ως παρετήρησε και ο επισκεφθείς την νήσόν μας Κ. Μπουγιούκας, ο και μέλος της επιστημονικής επιτροπής. Την 3 του μηνός τούτου εσβέσθη εντελώς η κορυφή της Αφροέσσης πλην ηκολούθει αναδίδουσα ολίγον και αραιόν υπέρυθρον ατμόν μέχρι της 8, ότε έπαυσεν και ούτος, καθώς και ο αναβρασμός των παρά το βόρειον αυτής παράλιον υδάτων, έπαυσαν ωσαύτως και αι επί των κρημνωδών ακτών αυτής φλόγες· ουδέ φαίνεται αυξάνουσα κατά μήκος ή πλάτος, μόνον δε καθ’ ύψος αλλ’ ανεπαισθήτως. Την πρωΐαν της 5 επήλθεν ελαφρά βροχή δυτικού ανέμου επικρατούντος· συγχρόνως δε πυκνός και μέλας ατμός εξερχόμενος εν αφθονία παρίστα τον ορίζοντα ως υπό χειμερίων νεφών κεκαλυμμένον. Παρατερήθη [sic] δε ότι η μικρά αύτη βροχή δεν επηρέασεν, ως προλαβόντως, το παράπαν τα τε φυτά και τα δένδρα της νήσου ημών. Την 11 εφάνη κυανούς ατμός εκ της αυτής και άλλοτε οπής του Γεωργίου Α΄. την δε 21 εφάνη ο ατμός ούτος εκ δύω συγχρόνως οπών, εξ ων όμως αναδύονται συνεχώς κυαναί φλόγες. Την 14 βολίσας ο υιός μου παρά το επεκτεινόμενον μεσημβρινόν ακρωτήριον του Γεωργίου Α΄. εύρε 3 τ. 1/2 οργυιών το βάθος της θαλάσσης, και 35ο-50ο ‘Ρ θερμοκρασίαν. Μεταξύ δε της κορυφής της Αφροέσσης και της υψηλής κορυφής του Διαπορίου της Παλαιάς Καμμένης εύρε 40 οργυιών το βάθος, ώστε από της 23 λήξαντος μέχρι τούδε είχεν φθάσει. Το νησίδιον το επικληθέν Μεμβριάρεια επεκταθέν προς το βορειοανατολικόν μέρος ηνώθη μετά των της απέναντι γραμμής, α συγχωνευθέντα όλα ομού απετέλεσαν μίαν μόνην νήσον ενώ πάλιν τα καλούμενα Γρινία, Αισανία και το έτερον το μικρόν απετέλεσαν μίαν άλλην νήσον, αλλά και ταύτα πιθανώ τω λόγω εντός ολίγου θέλουν σχηματίσει μίαν και μόνην νήσον. Το βόρειον ακρωτήριον της Νέας Καμμένης εταπεινώθη επί 3 περίπου πόδας. Υ. Γ. Την εξής περί σεισμών σύντομον πραγματείαν μου, την και το παρελθόν έτος εν τινι συνεδριάσει του εν Κωνσταντινουπόλει ελληνικού φιλολογικού συλλόγου αναγνωσθείσαν, αποστέλλω σοι ως συμπλήρωμα της περί ηφαιστείων προλαβούσης πραγματείας μου.[iii]



[i] Νικ. Αλιπράντης, Ιωσήφ δεκιγάλλας ο ανθρωπιστής ιατρός και φιλόσοφος, Εκδόσεις θηραικά  Αθήνα 2004

[ii] https://digital.lib.auth.gr/record/99912

[iii] Η Αλήθεια, 2, 01/08/1866

 


Έκρηξη του 1925

  Καθηγητής Κτενάς φωτογραφικό αρχείο ΕΚΠΑ, έκρηξη 1925 Εφημερίδα Μακεδονία 14-8-25 Η Έκρηξις του Ηφαιστείου Θήρας Παραπλέει ο Στόλος Αθήν...