Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Αφιέρωμα για Οικογένεια Δακουτρού στον Εφοπλιστη

Η οικογένεια Δακουτρού εδώ και δυο γενιές αποτελεί έναν από τους θεματοφύλακες της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και μας ταξιδεύει στον κόσμο των παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών. O Γιάννης, ο Γεωργαντάς και ο Λευτέρης Δακουτρός μιλούν στον «E» και μας ξεναγούν στον κόσμο των ξύλινων σκαφών.
Κύριε Γιάννη, θα θέλατε να μας πείτε με λίγα λόγια πότε ξεκίνησε η οικογένεια Δακουτρού να ασχολείται με τη θάλασσα και τα παραδοσιακά σκάφη;
Γιάννης Διακουτρός: «Η αρχή έγινε από τον πατέρα μας, τον αείμνηστο Λευτέρη Δακουτρό, το 1952, ο οποίος διέθετε μια μικρή βάρκα με κουπιά και δραστηριοποιούνταν στο παλιό λιμάνι των Φηρών. Τότε τα βαπόρια δεν έπιαναν λιμάνι. Έδεναν στις τσαμαδούρες και οι τοπικοί βαρκάρηδες-λεμβούχοι μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα στο νησί. Δύσκολα χρόνια τότε και η ανάγκη για επιβίωση μεγάλη. Σημειώστε δε ότι ο πατέρας μου προερχόταν από πολυμελή οικογένεια με πάνω από επτά αδέλφια. Την περίοδο 1960-61, ο Βαγγέλης Νομικός έφερε μια 12μετρη λάντζα στο νησί με μηχανή και ουσιαστικά την έδωσε σε δυο-τρία άτομα για να τη δουλεύουν (Δημήτρης Καφιέρης, Μανώλης Αλιφραγκής, Δημήτρης Σιγάλας), προκειμένου να απαλλαγούν από τα κουπιά. Ανάμεσά τους ήταν και ο πατέρας μας, ο οποίος όμως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είχε τα χρήματα για ν’ αγοράσει το μερίδιό του και έτσι παρέμεινε με τη βάρκα του. Το 1965 επανέρχεται και συμμετέχει στο ανωτέρω σχήμα, αγοράζοντας μερίδιο σε μια νέα λάντζα 10 μέτρων, τον ΤΑΞΙΑΡΧΗ. Πρόκειται για ένα σκάφος με ιστορία, κατασκευασμένο στο Πέραμα, που αρχικά μας δυσκόλεψε. Ήταν εξοπλισμένο με μια μεταχειρισμένη μηχανή από Ι.Χ., αφού τότε δεν υπήρχαν ακόμη χρήματα για κανονική μηχανή. Μετά από μερικά ταξίδια χάλασε και έτσι αναγκαστικά έμεινε δεμένο για ένα χρόνο, έως ότου αντικαταστήσαμε την παλιά μηχανή με καινούργια».
Η συνέχεια ποια ήταν;
Γι.Δ.: «Το 1974 ήρθε, συνεταιρικά, το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1, καΐκι 13,5 μέτρων, που κατασκευάστηκε στην Αρμένη της Οίας από τον καραβομαραγκό Μαστραντώνη Χάλαρη. Ήταν η εποχή που τα τότε βασιλοβάπορα των μεγάλων εταιρειών, ΔΗΛΟΣ, ΑΚΟΥΑΡΙΟΥΣ, ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, ΑΤΛΑΣ και άλλα, ξεκίνησαν να συνωστίζονται στην καλδέρα και η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού εκτινάχθηκε. Μαζί με αυτήν, όμως, πολλαπλασιάστηκε και το μεταφορικό έργο στο νησί. Το σκάφος αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον πατέρα μας μετά το ’75 και έκτοτε μέχρι και το 1997, τα αδέλφια μου και εγώ βοηθητικά –χωρίς να έχω μερίδιο– το λειτουργούσαμε».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Οι Άγιοι Εφτά Παίδες της Εφέσου στην Οία…..


Οι Άγιοι Εφτά Παίδες της Εφέσου στην Οία…..

Το ιστορικό
Οι Άγιοι Εφτά Παίδες ήταν Μικρασιάτες άγιοι, συγκεκριμένα από την Έφεσο της Ιωνίας για αυτό και αποκαλούνται «Άγιοι Εφτά Παίδες εν Εφέσω». Τα ονόματα τους ήταν Μαξιμιλιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος, Κωνσταντίνος και Εξακουστοδιανός και έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.). Όταν ξέσπασαν διωγμοί κατά των Χριστιανών, μοίρασαν την περιουσία τους στους πτωχούς, εγκατέλειψαν την πόλη και κρύφτηκαν σε μία σπηλιά μέχρι να τελειώσει ο διωγμός. Όταν αντιλήφθηκαν ότι πλησίαζαν στο καταφύγιό τους, προσευχήθηκαν στο Θεό κατά την διάρκεια της νύχτας να πεθάνουν για να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών. Ο Θεός άκουσε τις προσευχές τους και το πρωί κοιμήθηκαν χωρίς να ξυπνήσουν. Όταν ο βασιλιάς ανακάλυψε την κρυψώνα τους και τους βρήκε νεκρούς, διέταξε να σφραγιστεί με μία μεγάλη πέτρα η είσοδος της σπηλιάς.  Μετά από 194 χρόνια (περί το 446 μ.Χ.), επί Θεοδοσίου του Μικρού, εμφανίστηκε στην Έφεσο κάποια αίρεση που δίδασκε κατά της ανάστασης νεκρών. Εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε ένα παιδί στην αγορά της Εφέσου και αγόρασε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου, γεγονός ανεξήγητο. Ανέκριναν το παιδί, και αυτό ήταν ο Iάμβλιχος που τους οδήγησε στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν θαύμα Θεού που αποδείκνυε το αληθές της Αναστάσεως των νεκρών.

Το απολυτίκιο
Θείω Πνεύματι, φθαρτισθέντες, πολυχρόνιον, νυσαν πνον, ο ν φέσ πτάριθμοι Μάρτυρες, κα ναστάντες πιστος βεβαίωσαν, τν τν νθρώπων κοινν ξανάστασιν θεν παντες, συμφώνως τούτους τιμήσωμεν, δοξάζοντες Χριστν τν πολυέλεον.


Στην Οία
Στην Οία υπάρχουν 2 εκκλησίες προς τιμή των Αγίων Εφτά Παίδων της Εφέσου.
Η μια εκκλησία βρίσκεται σε μια σπηλιά στον κόλπο «Μουζακιά» παραπλεύρως τους όρμου της Αρμένης και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο με βάρκα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό εξωκλήσι, από τα παλαιότερα της Οίας καθώς χρονολογείται άνω των 200 ετών.  Η θέση στην οποία βρίσκεται δηλαδή κρυμμένη μέσα σε απόκρημνη σπηλιά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού συμβολίζει την σπηλιά στην οποία είχαν κρυφθεί οι Άγιοι Εφτά Παίδες στην Έφεσο για να σωθούν από τους διωγμούς. Εορτάζει στις 4 Αυγούστου, ημερομηνία που τιμάται η Κοίμηση των Αγίων, και ανήμερα της εορτής γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Οίας. Ο κόσμος καταφθάνει στην σπηλιά με σημαιοστολισμένα καΐκια και μετά το τέλος της θείας λειτουργίας σερβίρεται το φαγητό το οποίο μαγειρεύεται στον όρμο της Αρμένης και μεταφέρεται στο σημείο με βάρκα γιατί το πανηγυρόσπιτο της εκκλησίας είναι μικρό. Μάλιστα τα παλιά χρόνια δεν ήταν λίγοι οι Οιάτες οι οποίοι πήγαιναν από την παραμονή και διανυκτέρευαν στην αμμουδιά της σπηλιάς. Χρόνια τώρα οι ψαράδες της Οίας όταν ψαρεύουν στην περιοχή, περνούν πάντα από την σπηλιά για να ανάψουν τα καντήλια της και να θυμιάσουν την εικόνα των Αγίων Εφτά Παίδων τους οποίους ευλάβονται πολύ.  Παρόλο αυτά την εκκλησία φροντίζει με πολύ ευλάβεια εδώ κι πάρα πολλά χρόνια η οικογένεια του Μιχάλη Μπαλόπιτα, τόσο ο ίδιος όταν βρισκόταν στην ζωή, όσο και οι απόγονοι του που συνεχίζουν την παράδοση.
Η δεύτερη εκκλησία βρίσκεται μέσα στην Οία στο χωριό κοντά στο Κοινοτικό κατάστημα. Ο ναός αυτός εορτάζει στις 22 Οκτωβρίου, ημερομηνία όπου τιμάται η Αφύπνιση των Αγίων. Αρχική κτήτορας ήταν η Οιάτισσα εφοπλίστρια Καδιώ Σιγάλα και στις μέρες μας έχει περάσει πλέον στα χέρια των απογόνων της.


Η σπηλιά των Άγιων Εφτά Παίδων στην Έφεσο της Μικράς Ασίας

Η σπηλιά με την εκκλησία των Αγίων Εφτά Παίδων στην Οία στον κόλπο «Μουζακιά»


Η δεύτερη εκκλησία των Αγίων Εφτά Παίδων μέσα στο χωριό στην Οία



Φωτογραφίες από τη φετινή εορτή των Αγίων Εφτά παίδων  







Της Αγίας Παρασκευής στα Φηρά ( 2011)


Έστω και καθυστερημένη η ανάρτηση απλά το είχα σαν χρέος .....

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Φως Ιλαρόν ( Πύργος Καλλίστης)



Στο μικρό ναίδριο του Αγίου Σώζωντα που ενυπάρχει του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος στον Πύργο.... το Φως Ιλαρόν μέσα από τα στόματα των ιερέων . ψαλτάδων και πιστών....

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...