Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Το μονοπάτι στο Αρμενάκι της Οίας που κινδυνευει να καταστραφει...


Στο Kαλλιστορώντας είχαμε κάνει αφιέρωμα πριν καιρό για το Αρμενάκι της Οίας.  (βλέπε εδώ )
 Το Αρμενάκι είναι ένας μικρός όρμος που βρίσκεται ανάμεσα στην νησίδα του Αγ.Νικολάου του Περαματάρη και στον όρμο της Αρμένης. Η πρόσβαση σε αυτό γινεται απο μονοπάτι που ξεκινάει απο την συνοικία "Μοναστήρι"  (Αγ.Σπυρίδωνας).

Το μονοπάτι αυτό  χρονολογείται απο την εποχη της Οθωμανικής κτήσης και είναι ένα απο τα παλαιότερα και σημαντικότερα μονοπάτια της Οίας, όχι μονο λόγω της χρονολογίας του, αλλα και λόγω της γεωλογικής του αξίας.

Διασχίζει τα μεγάλα κόκκινα ηφαιστειογενή γκρεμνά της καλντερας της Οίας και πραγματικά καθηλώνει τον διαβάτη η αίσθηση  να περπατάει εχοντας κυριολεκτικά πανω στο κεφάλι του την παλιά λάβα να αιωρείται.

Πέρα όμως απο την άγρια ομορφια του τοπίου και την αξία της παλαιότητας της χρονολογίας του, το μονοπάτι αυτό ήταν και ειναι ζωτικής σημασίας για τους Οιάτες γιατί οδηγεί στο Αρμενάκι που ειναι ο όρμος των ψαράδων της Οίας.  
Αυτο που με λύπη μας διαπιστώσαμε ειναι οτι αυτο το τοσο σημαντικής αξίας μονοπάτι, κινδυνευει να καταστραφεί ολοσχερώς γιατί οι υπευθυνοι δεν φροντισαν τον τελευταιο καιρό να το διατηρήσουν καθαρό απο τις αλιμιές. Σε αρκετά σημεία, οι αλιμιές εχουν "φουντώσει" και έχουν κλεισει κυριολεκτικά το δρόμο με αποτελεσμα ο διαβάτης να μην μπορει να περασει και να αναγκάζεται να σκαρφαλώσει απο τις πετρες των γκρεμών βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Το προβλημα με το μονοπάτι καθιστά δύσκολη την πρόσβαση των Οιατων στο Αρμενάκι οι οποιοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στα "μαγαζιά" τους (δηλαδη στις υποσκαφες αποθήκες οπου φυλάσουν τα ειδη ψαρικής και τις βαρκες τους) δια θαλασσης απο το Αμμούδι.

Οπως μας ειπαν καποιοι:

- "Οι αλιμιές εχουν θεριέψει και εχουν κλεισει το δρόμο σε πολλά σημεια. Να πάρω ενα πριόνι να τις κόψω εγω; ε! δεν το κανω γιατί αυτο ειναι δουλειά των υπευθύνων! Τοσα λεφτα δίνουμε σε φορους και δημοτικά τελη στο κρατος."

- "Δεν μπορω να παω απο το δρόμο στο Αρμενάκι. Πάω με τη βάρκα μου απο το Αμμούδι. Άλλοι που δεν μπορουν να πανε απο το Αμμούδι, αναγκαστικά δεν πηγαινουν καθόλου στο Αρμενάκι και οι περιουσίες τους ρημάζουν. Πως να πανε αφου ο δρόμος δεν ειναι προσβάσιμος? να σκαρφαλώνουν σαν τα κουνάδια στα γκρεμνά;;"

- "Η Κοινότητα της Οίας, οταν ήταν ακόμη αυτόνομη (επι σχεδίου Καποδίστρια) ειχε ανακατασκευάσει το δρόμο. Τον ειχε φτιάξει σαν καλντερίμι με τσιμέντο και χοχλίδες και καθε χρόνο τον καθαριζαν και τον διατηρουσαν καθαρό και απο τα χωματα που επεφταν απο τα γκρεμνα το χειμωνα με τις βροχες και απο τις αλιμιές. Απο τοτε που η Κοινότητα ενσωματωθηκε στο Δημο, ενας άνθρωπος δεν εχει ερθει να καθαρισει το δρόμο".

 

Αλήθεια δεν είναι κρίμα;;;;;;;;;;;

Αν και φυσικά καποιοι θα σκεφτούν: "το νησί εχει ενα σωρο σημαντικά προβλήματα... με τα μονοπατια και τα γκρεμνά της Οίας θα ασχολείται;;".

Ομως για σκεφτείτε το...τοσο δύσκολο είναι να κοπουν οι αλιμιές με ενα ηλεκτρικο πριονι ωστε να ανοιξει ο δρόμος;;; ουτε μιας  ώρας δουλειά δεν ειναι.....

 

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...