Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Η ιστορία του τόπου....δίπλα σε λάστιχα

Στα παλιά ορυχεία των Φηρών υπάρχουν εδώ και καιρό  πολλά πάρα πολλά λάστιχα..... Ποιοί ευθύνονται; Για ποιό λόγο να είναι εκεί;........

Ανάμνηση του σεισμού του 1956

O σεισμός του 1956 στη Σαντορίνη

Agios Pankratios

Η εκκλησία του Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης ανεγέρθηκε μετά τον καταστροφικότατο σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956, ανήμερα της εορτής του Αγίου, γιατί, παρά το γεγονός ότι το Καμάρι σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον σεισμό, δεν θρήνησε κανέναν νεκρό, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Σαντορίνης...

Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αμοργού. Προκάλεσε, δε, τσουνάμι, τα κύματα του οποίου έφτασαν μέχρι και τα 25 μέτρα ύψος...

Οι νεκροί της Σαντορίνης, όπως αναγράφονται σε πλάκα που υπάρχει κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παγκρατίου, ήταν οι εξής:

Φηρά

Δρόσου Ευδοκία
Κουτσογιαννόπουλου Ευτυχία
Μυτιληναίου Άννα
Μυτιληναίου Μαρία
Σιγάλα Αικατερίνη και Πέντε τέκνα
Σιγάλα Μαρία
Σιγάλας Γεώργιος
Σιγάλας Μάρκος


Πύργος

Καμπίτση Μαρία
Καραμολέγκος Δημήτριος
Φύτρος Ηλίας


Ημεροβίγλι

Βαλσαμάκη Αικατερίνη
Βαλσαμάκης Ανδρέας
Βεκρής Μάρκος
Γαβρίλη Μαρουλία
Δαμίγου Ειρήνη
Καρβούνης Μάρκος
Καφούρος Ελευθέριος
Νομικός Πλούταρχος
Σπηλιώτη Καλλιόπη


Ακρωτήρι

Βλάχου Κούλα
Βλάχου Μαργαρίτα
Συρίγου Ποθητού Τρία Τέκνα


Οία

Αναπλιώτης Ιάκωβος
Αναπλιώτης Απόστολος
Δεναξάς Μιχάλης και Δύο Τέκνα
Νομικός Νικόλαος
Νομικού Νικολέττα
Νομικού Φλώρα
Σανούδος Απόστολος
Σορώτου Ειρήνη
Σορώτου Μαργαρίτα και Δύο Τέκνα
Συρίγος Απόστολος


Μεσσαριά

Αλιφραγκή Τομάζου Τέσσερα Τέκνα


Πηγή: http://klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com/

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Άγιος Νικόλας ΑΘηνιό



Αλήθεια γιατί ο Άγιος ΝΙκόλαος στον Αθηνιό να έχει τέτοια θέα μπροστά του; Ποιός ευθύνεται; χωρίς σχόλια...............

Η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Κουλούμπου συνεχίζεται.

Η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Κουλούμπου συνεχίζεται.


Η ωκεανογραφική έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι το 2006 με το Ω/Κ σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Ω/Κ σκάφος 'Endeavor" στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, αναμένεται να συνεχιστεί φέτος από το Ω/Κ «Nautilus» μετην άριστη συνεργασία-συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επιστημόνων.
Το δεύτερο μέρος της ωκεανογραφικής έρευνας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 με το σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε συνεργασία με τους ξένους επιστήμονες στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης, αναμένεται να συνεχιστεί φέτος.

Συγκεκριμένα, από τις 29 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου 2010 θα πραγματοποιηθεί ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης με το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» στα πλαίσια του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010» των Ξένων Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων: Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET), University of Rhode Island (URI) και Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ι.Γ.Μ.Ε.

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπεύθυνη είναι η ωκεανογράφος Δρ. Νομικού Παρασκευή η οποία συμμετείχε και στον προηγούμενο ερευνητικό ωκεανογραφικό πλόα τον Μάιο-Ιούνιο του 2006 με το Ω/Κ σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης σε συνεργασία με τους ξένους επιστήμονες. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Prof. Steve Carey, Prof. Robert Ballard και Drs Katherine Croff Bell. Το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» του O.E.T. διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules, Argus, Diana και Echo τα οποία και θα εξερευνήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και τα ανατολικά πρανή του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Το πλοίο διαθέτει ένα υψηλού εύρους ζώνης δορυφορικό σύστημα το οποίο κατά τη διάρκεια του ωκεανογραφικού πλόα θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα μέσω του Inner Space Center (ISC) στο URI Graduate School of Oceanography and Exploration, ενώ δίνεται η δυνατότητα της on-line πρόσβασης της ωκεανογραφικής έρευνας στο www.nautiluslive.org στο οποίο ήδη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο πλοίο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των ερευνητών.

Το ωκεανογραφικό ταξίδι του «Nautilus» ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ερευνώντας περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της θάλασσας του Μαρμαρά, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες παρουσιάζουν βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία με το National Geographic.

http://exoumekaileme.blogspot.com/2010/07/blog-post_3573.html

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

6η Παγκυκλαδική Συνάντηση παιδιών και Νέων Μουσικών στη Σύρο

Η Νομαρχία Κυκλάδων διοργάνωσε την 6η Παγκυκλαδική ΣΥνάντηση Νέων μουσικών παραδοσιακής μουσικής. Ήταν μια εξαίρετη εμπειρία για όλους!! Η Σαντορίνη Συμμετείχε για πρώτη φορά με τον Ραφαήλ Αρβανίτη ( τσαμπούνα) και τον πατέρα του Επιφάνιο Αρβανίτη ( τουμπί). ο Υπεύθυνος της Σαντορίνης προσπάθησε να υπάρχει επιπλέον της μιας συμμετοχής αλλά δεν ήταν εφικτό.  Η Σαντορίνη του χρόνου αν καταχειροκροτήθηκε φέτος στη Σύρο θα  κλέψει και πάλι την παράσταση ΄΄οπου και αν γίνει η Παγκυκλαδική Σύνάντηση.
Ηταν ένα υπέροχο διημέρο όπου νέοι μουσικοί μας γέμισαν με ελπίδα για τη Συνέχεια της παραδοσιακής μουσικής. Υπήρχε πολύ μεράκι, πολύ κέφι και πάρα πολυ χορός..... μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Τάσο Αναστασίου, υπεύθυνο του Τμήματος ΠΟλιτισμού της Νομαρχίας και στη Σμαράγδα Διακογιάννη υπεύθυνη εκδηλώσεων του Μουσείου Λαικών Οργάνων, οι οποίοι είχαν το γενικό πρόσταγμα της εκδήλωσης. Παρακολουθήστε 2 αποσπάσματα από το διημερο ( θα ακολουθήσουν και άλλα):




Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...