Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Όταν η ιστορία ενός μαγαζιού ....





.....συνυπάρχει της σύγχρονης ιστορίας ενός τόπου !


 90 Χρόνια « Ακταίον»

Ίσως κάποιοι δυσαρεστηθούν με τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Το                                         «καλλιστορώντας» δεν είναι ταξιδιωτικός οδηγός της Σαντορίνης, και δεν το επιδιώκει.  Όμως όταν η ιστορία ενός μαγαζιού συνυπάρχει της σύγχρονης ιστορίας ενός τόπου,  όταν ένα μικρό μαγαζί στη Σαντορίνη μα τόσο γνωστό έχει γίνει σήμα κατατεθέν της περιοχής και όταν εκτός από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν το μαγαζί αυτό, (είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστούν πλείστες όσες ιστορίες ορυχεία, σεισμός, ναυτικοί στο λιμάνι των Φηρών, Ταξιάρχης στο Ηφαίστειο κ.α). τότε το αφιέρωμα οφείλει να γίνει  
Αμέσως μετά τα Φράγκικά, στα Φηρά, μια μικρή γωνία και ένα μικρό μαγαζί θα σε μαγνητίσει με την όψη του .  Αλήθεια ποιος από εμάς δεν έχει καθίσει στο μπουντί στο « Ακταίον» περιμένοντας τη σειρά του για να γευτεί, και να απολαύσει παράλληλα. Ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει το λακριντί το σαντορινιό και ποιος από εμάς δεν έχει πετύχει τραγούδι χορό, και γλεντάκι μικρό είτε από τους ιδιοκτήτες είτε με τους ιδιοκτήτες?
Ο γνωστός μας Φίλος Πέπος ( Βαγγέλης Ρούσσος κατά το πρακτικόν της υπόθεσης) μας έδωσε την άδεια για αναδημοσιεύση της φωτογραφίας που βλέπετε.  Αποκριές 1963 και πιθανότατα να αναγνωρίσετε κάποιους από τη Φωτογραφία. Πάμε το λοιπός Κλαρίνο στη Σαντορίνη απαπαπα , ο περίφημος Χάος λοιπόν, ο Γιάννης ο Μπαλής στο λαούτο και ο Αντρέας ο Τσαγάρης στο βιολί.  Από αριστερά ο περιφήμος Αρμπόνας ( αχ Κική…..) με το γιο του Μάκη, δίπλα η μητέρα του Βαγγέλη και παραδίπλα η Φλώρα Νομικού. Δίπλα στον «αρμπόνα» η γυναίκα του Άννα  και δίπλα και κάτω η Μαρία του Σταμέλη. Αμέσως μετά , οι πρωτεργάτες του «Ακταίον»  Ειρήνη και Λευτέρης  Ρούσσου, δίπλα στον παππού Λευτέρη, η αδερφή του Ειρήνη ενώ παραδίπλα ο πατέρας του  και πιο μετά ο Νικόλαος ο Χαλάσης ο Λευτέρης ο Μπατήρης με το γιο του Γιάννη και η Ελλη του Μπατήρη και η Μήνα του Μπαχά.
Και το « Ακταίον» αγναντεύει αγέρωχο την ανάπτυξη της Σαντορίνης…. Και περιμένει να μας υποδεχτεί…Φίλους και τουρίστες…. Γιατί μέσω αυτού  θα ακούσουμε λιγάκι την ιστορία από το Φηροστεφάνι …θα μεταφερθούμε χρονικά πίσω… 90 χρόνια είναι αυτά……
Τι να πω να τα 100στήσει? Είναι λίγο!!!  Να τα 200αρήσει…..το λιγότερο….!! Και οι οικογένειες που το αγκαλιάζουν να είναι πάντα γεμάτες μεράκι….γιατι το αύριο θα ναι δύσκολο αλλά όταν έχεις πίσω σου 90 χρόνια…. Ε τα βλέπεις κι αλλιώς

6 και πλέον χρόνια κλειστός ο Αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου. ΓΙΑΤΙ;;;;


Πηγή: Δήμος Θήρας

«Βιβλίο» ολόκληρο 150 σελίδων έχει συντάξει η Αρχαιολογική Εταιρεία με τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμη στην κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας, το οποίο δεν έχει παραδοθεί από τους κατασκευαστές. Δεν είναι όλες πολύ σημαντικές, όμως το ζήτημα της πυρόσβεσης _ καθώς άδεια από την Πυροσβεστική δεν υπάρχει _ και της βεβαίωσης της στατικότητας του νέου στεγάστρου, που επίσης απουσιάζει, είναι πρωταρχικά.
Οσον αφορά τη στατικότητα ουδείς αμφιβάλλει πλέον για την επάρκειά της, αφού κυριολεκτικά έχει δημιουργηθεί μία υπερκατασκευή ενώ παράλληλα έχουν γίνει και πολλές δοκιμές. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το νόμο, ο οποίος επιβάλλει ορισμένη διαδικασία ελέγχου. Πρόβλημα όμως υπάρχει με το σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο είναι απαγορευτικό για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο καθώς η εκτόξευση νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα μετατρέψει τις ανακατασκευασμένες από χώμα, οικίες του προϊστορικού οικισμού, σε... λάσπη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μάλιστα, με την επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος έχει διαφωνήσει ριζικά ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας, ανασκαφέας του Ακρωτηρίου αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τι χρειάζεται λοιπόν για να προχωρήσει η διαδικασία και να ανοίξει το Ακρωτήρι στο κοινό; Ο εργολάβος έχει την υποχρέωση να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού θεωρημένη άδεια λειτουργίας του χώρου και εκείνο από τη μεριά του θα πρέπει να συγκροτήσει επιτροπή αυτοψίας ώστε να ελεγχθεί η κατασκευή, ουσιαστικά και τυπικά. Και επιπλέον, θα πρέπει να ορίσει φυλακτικό προσωπικό.
Εδώ και τρεις μήνες όμως η κωλυσιεργία είναι μεγάλη από όλες τις κατευθύνσεις. Οι μεν επιρρίπτουν ευθύνες στους δε _ οι κατασκευαστές καθυστερούν τα συμφωνηθέντα και η Αρχαιολογική Εταιρεία καθυστερεί την εξόφληση _ το υπουργείο μάλλον νίπτει φας χείρας του, και ο καιρός περνάει. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι ήδη ο κ. Ντούμας εργάζεται εντός του στεγάστρου για την δημιουργία των εκθέσεων που θα πλαισιώσουν το χώρο βοηθώντας στην κατανόηση της ζωής σ΄ αυτό τον οικισμό, μέρος ενός πολιτισμού που άκμασε στο Αιγαίο πριν η έκρηξη του ηφαιστείου τον καταστρέψει.
Στο μεταξύ διαμαρτυρία υπάρχει και από τον δήμο Θήρας, που βλέπει ότι τα έξι χρόνια, που είναι κλειστό το στέγαστρο υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν επτά. Απομένει να δοθεί λύση άμεσα.


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=446369#.T0_kvorD3ZQ.facebook

Θεολογικό Συνέδριο με θέμα «Προφήτης Ηλίας: ο ζηλωτής υποφήτης του Θεού» (όλα τα βίντεο)

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...