Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η Εθνική Τράπεζα έφυγε ...το κτήριο όμως ;

 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τη διαδικτυακή συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει το κτήριο της Εθνικής στο κέντρο των Φηρών. Δεν θα ανααφερθώ καν στο  βασικό πρόβλημα που δημοιυργείται με την αναγκαιότητα μετακίνησης στο χώρο των νέων τραπεζων, και ούτε στο ιστορικό του χώρου. Επιτρέψατε μου όμως και εμένα να εκφράσω τις σκέψεις μου για αυτό το κτήριο . 

Με την ταυτόχρονη αξιοποίηση, παρουσίαση  και ανάδειξη των άλλων ιδιαίτερων κτηρίων των Φηρών, Μπελλώνειο, Προϊστορικό, Λαογραφικό, Μέγαρο Γκύζη ) ,το πρώην πια κτήριο της Εθνικής, οφείλει να υπερτονίσει το ρόλο του Πολιτισμού και της Ιστορίας της περιοχής και του νησιού. 

Συγκεκριμένα θα μπορούσε να: 

α) αρχικά   περιέλθει στην περιουσία του Δήμου, 

β)"υιοθετηθεί" μέρος του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης και ταυτόχρονα να ιδρυθεί ενα αναγκαίο Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο Σαντορίνης, ξεκινώντας από τις αρχές του 18ου ή και του 19ου αιώνα.  Παράλληλα, τιμώντας την ιστορία του Μανώλη Λιγνού, θα μπορούσε να ονομαστεί σαν Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο Σαντορίνης Εμμ.Α.Λιγνός". 

γ) Σαν δημοτικός χώρος πια θα μπορούσε να ενταχθεί σε έναν  ευρύτερο  φορέα  μαζί με το  υπο σύσταση Αρχείο της Σαντορίνης και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και άλλες δράσεις  να οριοθετηθούν ως κτήρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης. 

δ) να ζητηθεί η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο αυτό , ώστε επιτέλους να  διαμορφωθούν σε κοντινά σημεία δυο βασικοί πυλώνες της Αρχαιολογίας για τους επισκέπτες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το αρχαιολογικό μουσείο στηρίζει μόνο όσους  θα βρουν σκια περιμένοντας το τελεφερικ για να επιστρέψουν στο παλιό λιμάνι. Από την άλλη μια από τις συγκλονιστικές εκθέσεις που παρουσιάστηκε και στο Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές του Νικόλαου Ζαφειρόπουλου στην Αρχαία Θήρα, απλά πέρασαν χωρίς καν να υπάρχει καν  η επικοινωνιακή διαχειρίση ενός τόσο ευληματικού πολιτισμικού θησαυρού. Είμαι βέβαιως οτι ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί την έκθεση αυτή . Επίσης, θα μπορεί να γίνει καλύτερη προβολή και των εξαίσιων αρχαιολογικών ευρημάτων της εποχής της Αρχαίας Θήρας. Με αυτό τον τρόπο στην περιπτωση που θα μεταφερθεί το αρχαιολογικό μουσείο, άλλο ένα κτήριο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. 

ε) Ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης με την παρουσίαση μόνιμης συλλογής έργων με θέμα το νησί της Σαντορίνης.

Από τις προτάσεις αυτές αλλά και από όσες έχουν ήδη ακουστεί  γίνεται κατανοητό,  οτι οφείλουμε  και μπορούμε να αναδείξουμε σαν πολιτιστικό στοιχείο την κτηριακή υποδομή της πασίγνωστης πρωτεούσας της Σαντορίνης. 


Ιωσήφ Πέρρος 

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...