Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ανακάλυψαν άγνωστη μορφή βακτηρίων στο ηφαίστειο της Σαντορίνης


Ένα μυστήριο εκατομμυρίων χρόνων ξεπρόβαλε μπροστά στους προβολείς  του υποθαλάσσιου ρομπότ, τη στιγμή που φώτιζε  την καρδιά του ηφαιστειακού κρατήρα Κολούμπου, στα 400 και πλέον μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας.

Κοντά στη Σαντορίνη σε ένα από τα πιο παράξενα περιβάλλοντα του κόσμου, όπου  μέσα από  υποθαλάσσιες καμινάδες  απελευθερώνονται  υγρά και αέρια με θερμοκρασία κοντά στους 220 βαθμούς Κελσίου, ευδοκιμεί μια αινιγματική αποικία βακτηρίων που κανείς ακόμα δεν ξέρει για το τι ακριβώς πρόκειται.
Το υποθαλάσσιο ρομπόρ εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μετέδιδε στα μόνιτορ του ωκεανογραφικού σκάφους Nautilus ένα λευκό πεύπλο  που ξεπρόβαλλε μέσα από τον κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου .
Ο δρ. Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο φημισμένος ωκεανογράφος εξερευνητής που εντόπισε τον Βόρειο Ατλαντικό το ναυάγιο του « Τιτανικού» παρατηρούσε μαζί με την Παρασκευή Νομικού, λέκτορα στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις αποικίες των  μυστηριωδών βακτηρίων  να αναδύονται σαν λευκή ομίχλη από τον μεγάλο κρατήρα. Και λίγα μέτρα πιο πέρα, καθώς οι προβολείς συνέχιζαν   να περιπλανιούνται στα τοιχώματα του κρατήρα, τα ίδια βακτήρια εξέπεμπαν ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί, κιτρινωπό χρώμα.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ:  Γύρω από το μόνιτορ είχαν μαζευτεί και άλλοι επιστήμονες. Το ωκεανογραφικό σκάφος βρισκόταν στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του ερευνητικού εκπαιδευτικού προγράμματος New Frontiers in Ocean Exploration  2011 , με επιστήμονες από το Institute for Exploration, το Ocean Exploration Trust, Rhode Island, το Center for Ocean Exploration  and Archaeological Oceanography και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χορηγός της Αποστολής ήταν το National Geographic.
«Πάρτε δείγματα», ακούστηκε η φωνή του δρος Μπάλαρντ, που είναι Πρόεδρος του Institute for Exploration . Οι δειγματολήπτες ( πυρηνοσυλλέκτες) του υποβρυχίου Hercules πλησίασαν τις υποθαλάσσιες καμινάδες και έκλεισαν μέσα τους δείγματα από τα βακτήρια για να σταλούν στο εργαστήριο
«Δεν ξέρουμε τη βιολογική ταυτότητα αυτών των βακτηρίων παρά μόνο ότι χρησιμοποιούν τη χημειοσύνθεση και όχι τη φωτοσύνθεση για να επιβιώνουν. Ζούν σ ένα παράξενο περιβάλλον  και έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι τέτοια βακτήρια αποτελούν ίσως πρωταρχικές μορφές ζωής και πως ενδεχομένων μία τέτοια μορφή ζωής είναι το πιθανότερο  να βρεθεί σε κάποιον άλλο πλανήτη εφόσον είναι κατοικήσιμος» είπε στα ΝΕΑ η δρ. Παρασκευή Νομικού.
Το περιβάλλον γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο θα  μπορούσε να χαρακτηριστεί μοναδικό στη Γη. Γι αυτό και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της διεθνούς εξερευνητικής αποστολής για δεύτερη φορά μετά το 2006.
ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ : Εκεί στην καρδιά του κρατήρα, η εξερευνητική αποστολή μελέτησε μια σειρά από υδροθερμικά πεδία, δλδ καμινάδες ύψους τεσσάρων μέτρων οι οποίες απελευθερώνουν σε μεγάλο ποσοστό διοξείδιο του άνθρακα. Όμως αυτές οι καμινάδες, πουαποτελούν το σπίτι των βακτηρίων , εμπεριέχουν μέταλλα όπως ο χρυσός, ο αργυρός και ο ψευδάργυρος. Η περιεκτικότητα σε μέταλλα ξενίζει  τους επιστήμονες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρουν τους προκαλεί και το γεωλογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν οι καμινάδες.
«Τέτοιους σχηματισμούς ανακαλύπτουμε συνήθωσε σε μεσωκεάνιες ράχες, σε βάθη ακόμη και 3.500 μέτρα, όπου οι τεκτονικές πλάκες αποκλίνουν μεταξύ τους» λέει στα ΝΕΑ η δρ.Νομικού. Όμως στην περίπτωση του Κολούμπο οι λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν κάτω από το Αιγαίο και οι  καμινάδες έχουν δημιουργηθεί σε πολύ μικρότερο βάθος. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ανακαλύψει πουθενά αλλού τέτοιυς σχηματισμούς που να εκλύουν αέρια σε τόσο μικρό βάθος». 

άρθρο του Στέφανου Κρίκη Εφημερίδα" Τα Νέα" Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Προοπτικές της Σαντορίνης για Θαλάσσιο Πάρκο

Προοπτικές της Σαντορίνης για Θαλάσσιο Πάρκο
marine parkΟ ερευνητής Enric Sala Explorer στο Γιώργο Τσίρο και την εφημερίδα Καθημερινή πώς θαλάσσιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένας ισχυρός σύμμαχος στον αγώνα κατά της κρίσης.
Οι Έλληνες θα πρέπει να βελτιώσουν την προστασία του θαλάσσιου πάρκου στις Βόρειες Σποράδες και τη δημιουργία περισσότερων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, από τα νησιά της Σαντορίνης μέχρι τη Γυάρο. Οι αλιείς, οι τουριστικοί πράκτορες, οι τοπικές κοινότητες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν χωρίς να περιμένουν καμία στήριξη από την κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα δει τους πληθυσμούς των ψαριών να πολλαπλασιάζονται και τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Αυτό θα αποδειχθεί ένα ακόμη όπλο στα χέρια μιας χώρας που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα οικονομικά δεινά της.
Αυτά είναι λίγο - πολύ τα μηνύματα που ο Enric Sala στέλνει από το γραφείο του στην Ουάσιγκτον για τη βασανισμένη χώρα μας. Εκείνος ξέρει καλύτερα. Ένας θαλάσσιος βιολόγος και περιπετειώδης δύτης του National Geographic, ο 42 ετών Ισπανός εξερευνητής που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία των θαλασσών, καθώς και στο να πείσει τους ηγέτες - είναι το πρόσωπο που έπεισε τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα να δημιουργήσει μια προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή 58.000 τετραγωνικών μιλίων γύρω από τη Sala Y Giomez, ανοιχτά του Νησιού του Πάσχα.
Τι έχει λοιπόν η Ελλάδα να κερδίσει; Αν όχι τις 55.000 ευκαιρίες απασχόλησης και τα περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια του ετήσιου εισοδήματος που παράγεται από το φυσικό θαύμα του Μεγάλου κοραλλιογενή ύφαλου στα ανοικτά της Αυστραλίας, τότε σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από τα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που δημιουργούνται από το μικρό θαλάσσιο πάρκο των Μήδων, νησιών ανοιχτά της ακτής της Καταλωνίας στην Ισπανία, με έκταση που δεν υπερβαίνει το 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτό είναι που ο Sala μου είπε όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες στο Μονακό, για την παγκόσμια πρεμιέρα του αποκαλυπτικού του ντοκιμαντέρ 'Μυστικά της Μεσογείου', συμπαραγωγή του Pierre-Yves Cousteau, γιου και κληρονόμου του θρυλικού Jacques-Yves. Αυτό έγραψε σε ένα άρθρο για την εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμπνευσμένο από μια ατυχή εμπειρία που είχε, ενώ ήταν σε κατάδυση νότια της Σάμου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών. Και αυτό επαναλαμβάνει τώρα, ενώ το θέμα της παράνομης αλιείας προκαλεί διαμαρτυρίες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, τα αποθέματα των ψαριών εξαφανίζονται ταχύτατα λόγω της υπεραλίευσης, ενώ μικρής κλίμακας παράκτιοι αλιείς απειλούνται από την ανεργία. Το ερώτημα είναι, θα κάνουμε κάτι για αυτό;
Σε πρόσφατο άρθρο σας, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, περιγράψατε μια πολύ δραματική εικόνα που συναντήσατε, ενώ καταδύατε νότια της Σάμου αυτό το καλοκαίρι. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος όσον αφορά τις λεπτομέρειες;
Πήδηξα μέσα στο νερό με υποβρύχιες μπουκάλες μου, και όταν πήγα προς τα κάτω, σε βάθος 10 μέτρων, είδα περίπου 25 νεκρά ψάρια στο βυθό της θάλασσας. Τα ψάρια δεν φαινόταν να έχουν παράσιτα ή εξωτερικές βλάβες. Οι βράχοι γύρω τους ήταν γυμνοί. Ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα αλιείας με δυναμίτη - την οποία έχω δει αρκετές άλλες φορές στην Ελλάδα. Η έκρηξη καταστρέφει τα εσωτερικά όργανά τους. Μερικά ψάρια επιπλέουν στην επιφάνεια, αλλά άλλα βυθίζονται στον πυθμένα. Είναι ο πιο ηλίθια μέθοδος αλιείας.
Κατά τη συνάντησή μας στο Μονακό, τόσο εσείς όσο και ο κ. Pierre-Yves Cousteau ρητά προειδοποίησε ότι η υποβρύχια ζωή στην Ελλάδα είναι στο χείλος της εξαφάνισης. Βασίζεται αυτή τρομερή πρόβλεψη στην προσωπική σας εμπειρία και την έρευνα;
Αυτό βασίζεται σε δύο προσωπικές εμπειρίες και επιστημονικά δεδομένα. Έχω βουτήξει σε όλη τη Μεσόγειο για 25 χρόνια και εκπόνησα επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα μεταξύ 2005 και 2008. Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τους χαμηλότερους πληθυσμούς παράκτιων ιχθύων που είναι νηολογημένα στην περιοχή της Μεσογείου - και σχεδόν παντού στα παράκτια ύδατα. Αυτό προκαλείται κυρίως από την υπερεκμετάλλευση στις ελληνικές θάλασσες - τη λήψη των ψαριών με ρυθμό ταχύτερο από ό, τι μπορούν να αναπαραχθούν - για πάρα πολύ καιρό. Η συνάδελφός μου, η Δρ Sylvaine Γιακουμή διεξάγει παρόμοιες μελέτες στο χώρο του Αιγαίου που επιβεβαιώνουν τη θλιβερή κατάσταση των ελληνικών παράκτιων υδάτων.
Το Ινστιτούτο Προστασίας της θάλασσας του Αρχιπελάγους στην Ελλάδα υπολόγισε πρόσφατα ότι υπήρξε μια πτώση του 51 τοις εκατό των αλιευμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Μάιος 2011 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Επίσης, είπε ότι τα πιο κοινά είδη ψαριών στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν πέσει 60 τοις εκατό και ότι οι πληθυσμοί των εμπορικών ειδών έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90 τοις εκατό. Σας φαίνονται αυτά τα στοιχεία ακριβή;
Δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα από το ένα έτος στο επόμενο, αλλά από τις μακροπρόθεσμες τάσεις. Και οι μακροπρόθεσμες τάσεις μας λένε ότι η αλιεία καταρρέει, και ότι το 90 τοις εκατό των μεγάλων αρπακτικών ψαριών - καρχαρίες, τόνοι, ροφοί - έχουν εξαλειφθεί από την υπερβολική εκμετάλλευση.
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που θα προτείνατε για τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στην Ελλάδα; Και με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλεγούν αυτές οι περιοχές;
Οι τομείς προτεραιότητας είναι οι τομείς όπου υπάρχουν βιώσιμες αποικίες αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας. Η ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση MOm [Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας] διεξήγαγε έρευνα εξαιρετικής ποιότητας και έδειξε ότι υπάρχουν τέσσερις δυναμικές ζώνες στο Αιγαίο που πρέπει να προστατευτούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Υπάρχουν όμως και τομείς όπου τα θαλάσσια καταφύγια και η επακόλουθη ανάκαμψη της θαλάσσιας ζωής θα προσελκύσει καταδυτικό τουρισμό, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και θα φέρει περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία. Η Σαντορίνη θα ήταν ένας καλός τόπος για αυτό.
Πρακτικά, πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι προστατευμένες θαλάσσιες περιοχές όταν υπάρχουν τόσα πολλά συμφέροντα που διακυβεύονται;
Τόσο απλά: Μπορεί να απαγορευτεί η αλιεία από το νόμο σε μια περιοχή, και τα ψάρια να επιστρέψει θεαματικά, με σαφή αύξηση σε τρία έως πέντε χρόνια. Αυτό βοηθά στην ανασύσταση των πληθυσμών των ψαριών γύρω από τα αποθεματικά, και επίσης προσελκύει τον τουρισμό. Αυτό φέρνει θέσεις εργασίας, τα χρήματα και βελτιωμένων αλιευτικών δραστηριοτήτων. Το έχουμε δει αυτό σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη Μεσόγειο (Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία). Η επιβολή του νόμου μπορεί να μην είναι εύκολη. Ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει ένα καταφύγιο είναι εάν όλοι οι τοπικοί φορείς (αλιείς, τουριστικοί πράκτορες, καταδυτικά κέντρα, τοπικές αρχές) συμφωνήσουν σχετικά με τη δημιουργία του αποθεματικού και συνειδητοποιούν ότι το καταφύγιο δεν είναι μια θυσία, αλλά ένας τρόπος για να βελτιωθεί η ζωή τους.
Επιστρέφοντας στο ντοκιμαντέρ σας, απαιτούνται 20 χρόνια στους τομείς για να ανακάμψουν πλήρως από την υπεραλίευση.
Η ανάκαμψη εξαρτάται από το πόσο καιρό ζουν τα τοπικά είδη. Οι ροφοί μπορούν να ζήσουν περισσότερο από 40 χρόνια, οπότε θα χρειάζονταν τουλάχιστον 40 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη. Όμως, πολλά είδη μεγαλώνουν πιο γρήγορα, και η ανάκτηση μπορεί να γίνει μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια για κάποιο από τα μικρότερα. Το καταφύγιο είναι σαν ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου με το κεφάλαιο που έχουμε να καταθέσουμε και που παράγει τους τόκους ανατοκισμού. Όσο κρατάμε την προστασία, η αφθονία αυξάνεται συνεχώς.
Και κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, τι θα κάνουν οι αλιείες;
Επαναλαμβάνω, τα μικρά ψάρια θα ανακάμψουν μέσα σε λίγα χρόνια, και τα μεγαλύτερα είδη θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Αλλά προβλέπω ότι ροφοί - ένα χαρακτηριστικό είδος - θα αυξηθεί σημαντικά μέσα σε πέντε χρόνια. Τα αλιεύματα είναι συρρικνώνονται, και οι περισσότεροι δεν είναι αλιείς πλήρους απασχόλησης. Οι πόροι είναι πάρα πολύ πολύτιμοι για να υποστηρίξουν τις παλαιότερες αποδόσεις. Η ερώτησή σας θα πρέπει να αντιστραφεί: Τι θα κάνουν οι αλιείς χωρίς καταφύγια; Μετά από μερικά χρόνια, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αφθονία των ψαριών. Στην Κορσική, οι αλιείς τώρα ζητούν την επέκταση του θαλάσσιου καταφύγιου Scandola, επειδή γνωρίζουν ότι περισσότερη προστασία σημαίνει περισσότερα ψάρια για να πιάσουν γύρω από τα καταφύγια.
Η Ελλάδα έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν μιλάω μόνο για εκτεταμένες ακτές της χώρας και την περίπλοκη γεωγραφία. Έχουμε χιλιάδες οικογένειες που εξαρτώνται από την αλιεία, το 90 τοις εκατό από αυτούς με μικρές βάρκες, αλιευτικά κοντά στις ακτές και πωλούν ό,τι πιάνουν σε τοπικό επίπεδο. Και έχουμε, επίσης, τους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων πλοίων που αντιτίθενται σθεναρά την απαγόρευση της ΕΕ όσον αφορά την αλιεία εντός 1,5 μιλίου από την ακτή ... καθώς επίσης και τους λαθροκυνηγούς, τους χρήστες δυναμίτη, ερασιτέχνες ψαράδες κλπ. Και είναι επίσης γνωστό ότι τα τουρκικά σκάφη αλιεύουν στα ελληνικά νερά όλο το χρόνο με συνολική έλλειψη σεβασμού τόσο για εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Είναι ρεαλιστικό να σταματήσουν όλα αυτά;
Θα ήθελα να ξέρω πόσοι αλιείς είναι στην πραγματικότητα 'νομικά', πλήρους απασχόλησης ψαράδες στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αρχική τιμή που θα πρέπει να εξετάσουμε. Η παράνομη αλιεία δυναμίτη είναι το χειρότερο, μαζί με ορισμένες αλιευτικές πρακτικές, όπως η αλιεία με τράτες, οι οποίες καταστρέφουν το θαλάσσιο πυθμένα. Οι αλιείς έχουν την τάση να κατηγορούν τους άλλους για τις αρνητικές επιπτώσεις των πρακτικών τους. Είναι Έλληνες ψαράδες που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στην ίδια την πηγή από την οποία εξαρτώνται. Πρέπει να υπάρξει ακόμη πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αυτό είναι σίγουρο.
Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αιγαίου, ποιο μοντέλο προστατευόμενων ζωνών θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα; Πολλές μικρές επιχειρήσεις; Λίγες μεγάλες;
Πιθανώς λίγες μεγάλες ζώνες προστασίας βασικών οικοσυστημάτων (όπως οι περιοχές αναπαραγωγής μεσογειακής φώκιας), μαζί με πολλά μικρά, τα οποία θα μπορούσαν να διαχειρίζονται από κοινού οι τοπικές κοινότητες. Αυτό θα ήταν πιο αποτελεσματική από ό,τι αν αναμένετε δράσεις από τα ελληνικά υπουργεία.
Ο πρώην υπουργός μας Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης συσχέτισε τους κανονισμούς της ΕΕ στην αλιεία, ειδικά την απαγόρευση μεγάλων σκαφών στα 1,5 μίλα, με μια 'θανατική ποινή' για χιλιάδες ανθρώπους. Πώς σας ακούγεται;
Αυτή είναι μια δημαγωγική δήλωση. Η υπεραλίευση είναι η μόνη 'θανατική ποινή' για τους χιλιάδες ανθρώπους - και το προκαλεί μόνος του.
Πιστεύετε ότι η υπερεκμετάλλευση της θάλασσας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, θα οδηγήσει τελικά σε κάποια μορφή αυτορρύθμισης; Για παράδειγμα, έχουμε ήδη πολλούς αλιείς, οι οποίοι διακόπτουν την αλιεία, διότι η θάλασσα δεν μπορεί να τους υποστηρίξει πια, και ίσως θα αντιμετωπίσουμε μια πτώση στην κατανάλωση των θαλασσινών απλώς και μόνο επειδή τα ψάρια θα γίνουν πάρα πολύ ακριβά για τις φτωχές οικογένειες.
Αμφιβάλλω. Οι οικονομικές κρίσεις έχουν την τάση να κάνουν τους ανθρώπους πιο απελπισμένους και πληρώνουν ένα μεγαλύτερο τίμημα οι φυσικοί πόροι. Προβλέπω περισσότερα αλιευτικά δυναμίτη - εάν οι εν λόγω παράνομοι ψαράδες μπορούν να αγοράσουν δυναμίτη. Τα θαλάσσια καταφύγια είναι μια καλή λύση για την αποκατάσταση των πληθυσμών των ψαριών και βοηθούν τους αλιείς. Αυτό είναι που οι Έλληνες αλιείς και τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κατανοήσουν.
Έχετε ποτέ συζητήσει την πρότασή σας με την Ευρωπαίκή Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη; Έχετε συναντήθηκε με άλλους Έλληνες αξιωματούχους για το θέμα;
Δεν έχω συζητήσει τα οφέλη των θαλάσσιων πάρκων με Έλληνες αξιωματούχους. Έχω μεγάλο σεβασμό για το έργο που η κ. Δαμανάκη κάνει ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αλιεία. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να κατέχει ηγετική θέση στην αποκατάσταση των πρώην πλούτου των ελληνικών θαλασσών.
Μετά από τόσα χρόνια που έχετε αφιερώσει στην υπόθεση της προστασίας της θάλασσας, κατά τη γνώμη σας είχατε περισσότερες νίκες ή ήττες;
Δεν υπάρχουν αρκετές νίκες, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν λύσεις που λειτουργούν με κάνουν να ελπίζω ότι μπορούμε να τις αυξήσουμε και με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Τι σας κρατάει στον αγώνα αυτό;
Η κατάδυση σε ένα καλοσυντηρημένο θαλάσσιο καταφύγιο ή μια παρθένα περιοχή και η θέα του πώς οι ωκεανοί θα μπορούσαν να είναι.
Από όσα έχω διαβάσει, σας καλούν τον ΄Αντόνιο Μπαντέρας προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος'. Είναι η προσωπική γοητεία και το χάρισμα σημαντικά για την προώθηση περιβαλλοντικών ζητημάτων στην εποχή μας;
Οτιδήποτε που μπορεί να εμπνεύσει βασικούς ηγέτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απαραίτητο. Τελικά, όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις, και οι καλές διαπροσωπικές δεξιότητες έχουν ζωτική σημασία.
Είναι πιο δύσκολη η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, ο αντίκτυπος των οποίων βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πέρα από αυτό που συνήθως βλέπουμε;
Απολύτως. Ό,τι δεν είναι ορατό, δεν υπάρχει στο μυαλό.
Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός αισθάνεται προδομένος από τους ίδιους τους πολιτικούς τους, αβέβαιος για το μέλλον του, και οδηγείται από ξένους εμπειρογνώμονες που του λένε τι είναι το σωστό. Η σημασία του μηνύματός σας είναι προφανής, αλλά ποιο θα είναι τελικά το επιχείρημά σας για να τους πείσει να ακούσουν τη γνώμη σας;
Εδώ είναι η απόδειξη. Λειτουργεί καλύτερα από τη συνέχιση της υπεραλίευσης. Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε αν θέλετε ένα υγιέστερο περιβάλλον και καλύτερη επιβίωση, ή μια αέναη κρίση και την απελπισία.
Να υποθέσω ότι δεν έχετε δοκιμάσει κανένα φρέσκο ψάρι στη Σάμο.
Δεν έχω. Έτρωγα περισσότερο λαχανικά, που ήταν όμως πολύ νόστιμα.
Πηγή: www.ekathimerini.com

Στ Αγιανεργύρω τον κουμπέ....( Μεγαλοχωριό Σαντορίνης

  Αγιοι μου Ανάργυροι
μεγάλο το όνομα σας
φύλλο δεν πέφτει απ το δεντρί
χωρίς το θέλημά σας.



Στ Αγιανεργύρω τον κουμπέ               
θα βάλω μια σημαία
να γράψω τι μου έκαναν
μάνα και θυατέρα




Πηγή φωτογραφίας: Αρμενιστής

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο Προμηθέας και η φάβα Σαντορίνης!


Λάθυρος Κλύμενον =Φάβα Σαντορίνης
 
 
Ο Προμηθέας και η φάβα Σαντορίνης!
Απόσπασμα διασκευασμένο από το υπό έκδοση βιβλίο της κ. Νίκης Τσέκου :
«ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ- Μαγικά φυτά της Μήδειας και των Ηρώων»
 
«….Ανάμεσα στα βότανα που φύτρωναν κοντά στο παλάτι του Αίητη , στην Κολχίδα, εκεί που  μεγάλωσε η  μάγισσα Μήδεια, ήταν και το φυτό Κλύμενο. Μου έκανε εντύπωση το όνομα του φυτού αυτού ,γιατί μου θύμισε το όνομα της μάνας του Προμηθέα που την έλεγαν : Κλυμένη! Άρχισα να ψάχνω ποιο είναι το φυτό :Κλύμενο  , χωρίς να μπορώ να φανταστώ ότι το «Χρυσόμαλλο δέρας» για μένα θα ήταν τελικά ένα «χρυσό» όσπριο η φάβα Σαντορίνης!!!
Ο Γεννάδιος ,στο φυτολόγιο του ,αναφέρει δύο εκδοχές για το ποιο φυτό είναι το Κλύμενον. Μας λέει  ότι, ο Διοσκουρίδης πιθανόν  αναφέρει ως Κλύμενον  το φυτό Σκορπίουρος ο σκωληκοειδής. (Scorpiurus vermiculatus). 

Scorpiurus vermiculatus


Scorpiurus vermiculatus

Έχω δει στη Σαντορίνη φυτά Σκορπίουρου, αλλά δεν μπόρεσα να βρω περισσότερα στοιχεία για το φυτό αυτό, εκτός από το ότι ανήκει στη φυτολογική οικογένεια των Ελλοβοκάρπων 
Στην ίδια φυτολογική οικογένεια και συγκεκριμένα, στην υποοικογένεια Ψυχανθή, ανήκει και ένα άλλο φυτό στο οποίο μας παραπέμπει ο Γεννάδιος  στο λήμμα :Κλύμενον. Αυτό το φυτό, το ήξερα πολύ καλά, αφού είναι το φυτό που έχει κάνει  διάσημη την πατρίδα μου  τη Σαντορίνη! Είναι ο Λάθυρος Κλύμενον, φυτό από το οποίο βγαίνει η γνωστή φάβα Σαντορίνης Το γένος Λάθυρος έχει 120 είδη και ανήκει στην οικογένεια των Ελλοβοκάρπων που λέγονται στα λατινικά : Fabiaceae.  Faba = Φάβα, σημαίνει κουκί. Επειδή έφτιαχναν χυλό από κουκιά , ονομάστηκε φάβα και ο χυλός που φτιάχνουμε από άλλα όσπρια ( κουκιά,  μπιζέλια,  φάβα ,  λαθούρι).   Η φάβα Σαντορίνης είναι μοναδικό είδος! Φυτρώνει μόνο στο νησί αυτό από αρχαιοτάτων χρόνων! Το Λάθυρο Κλύμενο εμείς στη σημερινή Σαντορίνη τον λέμε : «Αρακά». Ίσως η ονομασία Αρακάς,  να έχει μείνει στη σαντορινιά ντοπιολαλιά από την εποχή του Θεόφραστου, ο οποίος ένα είδος Λάθυρου ,τον αγριοαρακά, τον ονόμαζε Αραχίδνα. Τον αρακά που λένε στα άλλα μέρη της Ελλάδας, εμείς στη Σαντορίνη τον λέμε: «μπιζέλι».
Πάντως οι σπόροι του Λάθυρου Κλύμενου (φάβα Σαντορίνης) μοιάζουν με μικρό αρακά.
Σπέρναμε κι εμείς σε ένα χωράφι αρακά, για να τον τρώμε χλωρό όταν μέστωναν  τα «λουβιά» . Όταν αποξηραινόταν το φυτό το πηγαίναμε στο αλώνι και το αλωνίζαμε για να βγάλουμε τη φάβα από τα ξερά λουβιά. Η λέξη : λουβιά, είναι και αυτή αρχαία ελληνική, όπως πολλές λέξεις που χρησιμοποιούμε εμείς στη Σαντορίνη, χωρίς να ξέρουμε οι περισσότεροι ότι μιλάμε αρχαία ελληνικά!  Λουβιά στη Σαντορίνη είναι οι  λοβοί που περιέχουν τους σπόρους του φυτού. Οι λοβοί  παραμένουν ως λουβιά στη γλώσσα της πατρίδας μου.


Το «λουβί» του «αρακά» της Σαντορίνης
Όταν ήταν  ακόμα πράσινα τα λουβιά πηγαίναμε  και μαζεύαμε τα  μεστωμένα. Τα βράζαμε και μόλις τα σούρωνε η μάνα μου έριχνε πάνω  μπόλικο χοντρό αλάτι! Τα βράδια , όταν έρχονταν επίσκεψη οι συγγενείς και οι φίλοι για  κουβέντα , τρώγαμε όλοι λουβιά, σαν να τρώμε πασατέμπο. Οι μεγάλοι μιλούσαν κι εμείς ακούγαμε, σπάζοντας ανάμεσα στα δόντια τα λουβιά και  τρώγαμε τους σπόρους που με το αλάτι μας φαίνονταν νοστιμότατοι. Τα χείλια μας έτσουζαν από το αλάτι ! Δεν ξέραμε τότε πόσο ωφέλιμος για την υγεία μας ήταν αυτός ο «πασατέμπος»! Τώρα που μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα η μάνα μου κάθε χειμώνα φροντίζει να μου στέλνει βρασμένα λουβιά! Το κάνει αυτό γιατί θυμάται πόσο μου άρεσαν όταν ήμουνα μικρή! Συγκινούμαι όταν ανοίγω το δοχείο  με τα λουβιά που στέλνει η μάνα μου και την παίρνω τηλέφωνο να την ευχαριστήσω. Δεν της έχω πει ότι, τότε που ήμουν μικρή, μου φαίνονταν πιο νόστιμα τα λουβιά! Ήταν η πείνα, ήταν η παρέα με τους γείτονες  ή μήπως το ότι  συμμετείχα στο μάζεμά τους από το χωράφι μας, τα έκανε τότε πιο νόστιμα; Ίσως να τα έκανε νόστιμα και η κούραση τότε, γιατί την ώρα της βεγγέρας, την ώρα που σουρούπωνε δηλαδή, αφήναμε το τρεχαλητό και το παιχνίδι και μαζευόμαστε στο σπίτι! Τώρα που κάθομαι όλη μέρα στο γραφείο μου και γράφω, τί κούραση να έχει το σώμα ώστε να μου φαίνονται τόσο νόστιμη τροφή τα λουβιά; Τώρα όμως ξέρω πόσο ωφέλιμη για την υγεία μας τροφή είναι ο «αρακάς» από τον οποίο  βγαίνει η φάβα Σαντορίνης! Αυτό δεν ξέρω αν το ξέρουν και οι πολυπληθείς λάτρεις της φάβας, οι οποίοι σίγουρα την αγοράζουν για τη νοστιμιά της!
                        Η μοναδική φάβα Σαντορίνης
Εδώ και 3. 500 χιλιάδες χρόνια, καλλιεργείται στη Σαντορίνη το φυτό που παράγεται η γνωστή φάβα. Στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, στον προϊστορικό οικισμό, βρέθηκε φάβα, διατηρημένη  χιλιάδες χρόνια!
Τα ευρήματα των ανασκαφών του Ακρωτηρίου , δείχνουν ότι  στην πόλη που άκμασε πριν από το 1600π.Χ, το κριθάρι –σπανιότερα το σιτάρι –, το λαθούρι, τα µπιζέλια, η φάβα και οι φακές ήταν τα κατεξοχήν σιτηρά και όσπρια που έτρωγαν οι κάτοικοι της αρχαίας αυτής πόλης της Σαντορίνης.


Πολλοί, ακόμα και ο Γεννάδιος, μπερδεύουν το Λαθούρι με τη φάβα  της Σαντορίνης.  Τα ξέρω αυτά τα δύο φυτά γιατί γεννήθηκα  στη Σαντορίνη και ξέρω από φάβα . Μετά πήγα νύφη στην Πελοπόννησο που ξέρουν από λαθούρι. Λάθυρος λέγονται και τα δύο. Όμως αυτό που λέγεται : «Λαθούρι», είναι ο Λάθυρος ο ήμερος (Lathyrus sativus), ενώ η φάβα Σαντορίνης βγαίνει από το φυτό που είναι ενδημικό της Σαντορίνης και λέγεται: Λάθυρος Κλύμενο (Lathyrus clymenum). Ενώ η φάβα Σαντορίνης είναι σαν μικρός αρακάς ( σαν μικρό μπιζέλι),  το λαθούρι είναι σαν χοντρή φακή.
Lathyrus Sativus: Από το φυτό αυτό βγαίνει το λαθούρι.

Στη φωτογραφία βλέπουμε ότι είναι διαφορετικά και τα άνθη τους, αλλά και οι λοβοί τους. Η φάβα που γίνεται από λαθούρι (Lathyrus sativus) είναι κατώτερης ποιότητας. Γι’ αυτό όταν αγοράζεται φάβα , να προσέχετε να σας δίνουν φάβα Σαντορίνης και όχι λαθούρι ή κάτι άλλο παρόμοιο. Η φάβα Σαντορίνης έχει  κίτρινο χρώμα και όχι πρασινωπό ή πορτοκαλί! Είναι νόστιμη και πολύ θρεπτική! Εμείς στη Σαντορίνη τρώμε συχνά. Μόνο οι έγκυες, οι θηλάζουσες γυναίκες και τα μωρά δεν τρώνε φάβα, γιατί μπορεί να  προκαλέσει αέρια στην κοιλιά, όπως και τα άλλα όσπρια.
                        


Lathyrus clymenum: από το φυτό αυτό βγαίνει η φάβα Σαντορίνης



Η θεραπευτική «φάβα»
Τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Fabiaceae έχουν σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες! Επιστημονικές έρευνες σε φυτά  της οικογένειας  αυτής , μεταξύ των οποίων και το φυτό Lathyrus  clymenum από το οποίο βγαίνει η φάβα Σαντορίνης, απέδειξαν ότι όπως όλα τα όσπρια, είναι πλούσια σε πρωτεϊνες υψηλής ποιότητας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι  πολλά είδη αυτής της φυτικής οικογένειας παρουσιάζουν επίδραση σε μια σειρά από χρόνιες παθήσεις όπως είναι διάφοροι τύποι καρκίνου (προστάτη, στήθους, εντέρου), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Διαθέτουν μυκοστατικές ιδιότητες! Ένα είδος μικρού αρακά ,που μοιάζει με τον αρακά της Σαντορίνης, το Pisum sativus, χρησιμοποιείται υπό μορφή σκόνης ως κατάπλασμα για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως η ακμή.

Lathyrus clymenum
  • Οι υπεύθυνοι για την προβολή  της Φάβας Σαντορίνης Lathyrus clymenum, καλό είναι να έρθουν σε επαφή (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) με τον Δρ. Αληγιάννη Νεκτάριο, Λέκτορα της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνητή στο εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων. Ανάμεσα στα προϊόντα που  μελετούν εκεί είναι ο Lathyrus clymenum και έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να πουν για τη θεραπευτική Φάβα Σαντορίνης.   
·         Υπό έρευνα είναι αν τα φυτά  της οικογένειας στην οποία ανήκει και Λάθυρος Κλύμενον,  έχουν την ιδιότητα να θεραπεύουν την ασθένεια Parkinson.H Ομοιοπαθητική όμως έχει απαντήσει στο ερώτημα αυτό εδώ και καιρό!
To λαθούρι στην Ομοιοπαθητική
Δυστυχώς δεν έχουμε στην Ομοιοπαθητική στοιχεία καταγεγραμμένα για το φυτό Lathyrus clymenum. Αναγκαστικά, θα δανειστούμε όσα υπάρχουν για το Λαθούρι , παρά το ότι, επαναλαμβάνω, ο  Lathyrus clymenum δεν είναι το Λαθούρι. Το Λαθούρι είναι συγγενές είδος και ονομάζεται  Lathyrus Sativus (lath-sativ.)
Στην Αφρική, όπου καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις με λαθούρι (Lathyrus Sativus) , αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας,  σε περιόδους πείνας ,το κύριο φαγητό των κατοίκων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι το λαθούρι. Η υπερκατανάλωση λαθουριού δημιουργεί σε κάποιους προβλήματα υγείας. Ο Γεννάδιος γράφει ότι η μεγάλη κατανάλωση λαθουριού, προκαλεί βάρος στο κεφάλι και νευρολογικές διαταραχές.
Νευρολογικές διαταραχές , ίλιγγο και άλλα συμπτώματα θεραπεύει ο Λάθυρος ως ομοιοπαθητικό φάρμακο .Θεραπεύει :Πολλαπλή σκλήρυνση . Παράλυση  στα κάτω άκρα. Παράλυση ανώδυνη στα κάτω άκρα. Σπαστική παράλυση. Πλευρική σκλήρυνση. Παιδική παράλυση. Αργή αποκατάσταση της ισχύος των νεύρων. Παράλυση στα κάτω άκρα, ανεβαίνοντας. Τρέμουλο στα κάτω άκρα. Ταλαντευόμενο βάδισμα. Τα γόνατα χτυπιούνται μεταξύ τους. Χήνειο βάδισμα. Υπερβολική ακαμψία των ποδιών. Δυσκαμψία στα κάτω άκρα. Δυσκαμψία στα κάτω άκρα σε υγρό καιρό. Αδύνατο να σταυρώσει τις κνήμες. Αδύνατον να τεντώσει τις κνήμες ενώ κάθεται. Μούδιασμα στις άκρες των δαχτύλων. Σπαστική βάδιση. Κράμπες στα πόδια που χειροτερεύουν με το κρύο και όταν κρυώνουν τα πόδια. Μυελίτιδα, με έντονα σπαστικά συμπτώματα. Rheumatic paralysis. Ρευματική παράλυση. Απίσχναση των γλουτιαίων  μυώνGluteal muscles and lower limbs emaciated.  Και των κάτω άκρων. Φλεγμονή στην οσφυϊκή περιοχή. Ίλιγγος. Ίλιγγος με αστάθεια. Ίλιγγος όταν στέκεται με κλειστά τα μάτια.
·         Τα συμπτώματα αυτά μας δείχνουν ένα άτομο που δεν στηρίζεται στα πόδια του . Το φυτό από το οποίο βγαίνει το φάρμακο αυτό έρπει και αν βρει ευκαιρία ,αναρριχάται.
·         Πολλά ακόμα συμπτώματα που έχουν σχέση με τα άκρα ,έχει θεραπεύσει το φάρμακο αυτό και τα  βρίσκουμε καταγεγραμμένα  . Ανάμεσα σ’ αυτά, μου έκαναν εντύπωση τα εξής: Αποχρωματισμός γαλάζιος στην κνήμη. Αποχρωματισμός γαλάζιος στις κνήμες όταν τις κρεμά κάτω. Κυανότητα στα πόδια.
Το γαλάζιο-κυανό άνθος του Lathyrus sativus



Ξεχώρισα αυτά τα συμπτώματα, γιατί ήρθε στο μυαλό μου το γαλάζιο-κυανό χρώμα του άνθους του Lathyrus sativus! Να λοιπόν που η μορφή του φυτού δεν είναι άσχετη από τα συμπτώματα τα οποία θεραπεύει!
  • Η ψυχονοητική εικόνα του ασθενούς που χρειάζεται το φάρμακο αυτό, δεν έχει καταγραφεί πλήρως. Τα μόνα στοιχεία που έχουμε για το άτομο αυτό, είναι ότι είναι καταθλιπτικό, υποχονδριακό και έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο.
Βρήκα 86  συμπτώματα που έχει θεραπεύσει ,ως ομοιοπαθητικό φάρμακο ,ο Λάθυρος ο ήμερος που επιστημονικά λέγεται : Lathyrus Sativus (lath-sativ.) Στο τέλος αυτού του βιβλίου, στο ειδικό κεφάλαιο υπάρχουν όλα τα συμπτώματα του φαρμάκου : Lathyrus sativus.
·         Εδώ θα επισημάνουμε ότι επιδεινώνεται γενικά σε κρύο υγρό καιρό.
Τα φυτά της οικογένειας στην οποία ανήκουν και οι Λάθυροι, διαθέτουν και αντισυλληπτικές ιδιότητες! Το λάδι των σπόρων έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την ποσότητα του σπέρματος στους άρρενες και τα ποσοστά των κυήσεων στις γυναίκες. Τα φυτά αυτά παράγουν φυσικά προϊόντα που παρουσιάζουν δομικές και λειτουργικές ομοιότητες με τα φυσικά οιστρογόνα, τα φυτοοιστρογόνα.
  • Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο θεραπεύει άνδρες που δεν έχουν στύση.
 Οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται και όπως φαίνεται, αποδεικνύουν ότι τα φυτά της οικογένειας δεν είναι…σκέτη φάβα. Κάποιο  λάκκο έχει η φάβα και ο λάκκος είναι θεραπευτικός.
Οι Ομοιοπαθητικοί στην Ελλάδα ας έχουν υπ’ όψη τους και το φάρμακο που παρασκευάζεται ,είτε από Σκορπίουρο τον σκωλικοειδή, είτε από Λάθυρο Κλύμενο ,γιατί όπως φαίνεται, δεν ήταν τυχαία το Κλύμενο ένα από τα φυτά που φύτρωναν στον μυθικό κήπο της μάγισσας Μήδειας. …»


Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...