Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Toυ Αγίου Φανουρίου στη Μεσαριά



Ο Άγιος Φανούριος φέτος μεέφερε  να τιμήσω τη Χάρη Του  στο υπόσκαφο εκκλησάκι στη Μεσαριά. Εκεί έμαθα ότι αρχικά ο Ναός τιμούσε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και αμέσως μετά τον Άγιο Φανούριο. Έμαθα επίσης και την αιτιολογία της αλλαγής της πανήγυρης( από "σαντουιτσάκια σε ψευτοκεφτέδες). η εκκλησία αυτή έχει αναστυλωθεί για να μπορέσει να παραμείνει στο χρόνο! Ο κατανυκτικός εσπερινός τελέστηκε από τον παπα - Βαγγέλη Πράσινο, ενώ πλήθος κόσμου μαζεύτηκε για να τιμήσει τη γιορτή Του! Και του χρόνου του Αγίου Φανουρίου!!

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Καλλιστορικά Νέα και άλλα......./

  1. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης του Δήμου Λαμιέων, θα τιμηθηθεί μια Θηραία της διασποράς ... η  Οιάτισσα πρώην Προισταμένη Ι Δ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Φανουρία Δακορώνη, η οποία μάλιστα –στο πλαίσιο της εκδήλωσης- θα  παρουσιάσει την σχετική επιστημονική της εργασία που αφορά τον χώρο των Θερμοπυλών. Πολλά συγχαρητήρια κ Δακορώνια
  1. Πρώτη στην Νομική σχολή της Αθήνας και δεύτερη σε βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα πέρασε η Σαντορινιά στην καταγωγή κ. Θάλεια Καραμολέγκου από το Καμάρι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα και πριν απο την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων, η κ. Καραμολέγκου είχε βραβευθεί από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας κατά την διάρκεια της συναυλίας της Μαρίζας Κώχ και του Χρόνη Αηδονίδη, για την εθελοντική προσφορά της φέτος το καλοκαίρι να ξεναγεί τους επισκέπτες στον Ι.Ν. της Παναγίας της Επισκοπής στο Καμάρι, γνωρίζοντάς τους την ιστορία του Ναού και των μεγάλης αξίας εικόνων που διαθέτει.
  1. Από 27 μέχρι και 29 Αυγούστου πραγματοποιείται στην Οϊα, το 3ο Φεστιβάλ μικρού Μήκους ταινιών.
    Οι χαρακτηριστικοί λευκοί τοίχοι της Οίας θα «μετατραπούν» για άλλη μια φορά σε «οθόνες» φιλοξενώντας ταινίες από πολλές χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα κτλ. Οι ταινίες αφορούν όλα τα ήδη του κινηματόγραφου. Ορισμένες προβολές θα συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.
    Τα σημεία προβολής είναι
  • Κάστρο.
  • Άνοιγμα/Πλατεία (κοινόχρηστος χώρος) πλησίον οικίας Λ. Νομικού.
  • Φανάρι Βίλλας
    Οι ταινίες θα προβάλλονται ταυτόχρονα και στα τρία σημεία από 21:45 ως 23:45.
    Πληροφορίες και προγράμματα:

    Ενα πολύ ωραίο βίντεο για την Έκρηξη του Ηφαιστείου

    Ενα υπέροχο βίντεο για την έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης Να τονίσω ότι σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα τα αρχαιολογικά η έκρηξη του ηφαιστείου φαίνεται ότι έγινε μεταξύ 1615 +- 15 χρόνια και όχι 1450 . Θα υπάρχει σύντομα ειδική ανάρτηση!!



    Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

    Ρίμα του Αγίου Γεωργιου από τη Σαντορίνη

    Η Μαρίζα Κωχ κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής συναυλίας στην Παναγία Επισκοπής στην οποία συμμετείχε και ο Κύριος Χρόνης Αηδονίδης, τραγουδάει μαζί με όλο τον κόσμο τη ρίμα του Αγίου Γεωργίου από τη Σαντορίνη

    Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

    Να την χαίρεται η Οία την πρώτη Ία....

    εδώ και λίγες ώρες ένα μικρό αγγελούδι ονομάστηκε Ία, τιμώντας την Αγια Ία, αλλά "ακούγοντας" και στο όνομα του μέρους που οι γονείς του έχουν λατρέψει. Αναφέρομαι φυσικά στην Οία της Σαντορίνης. Έτσι το παιδί βαφτίστηκε ναι μεν με χριστιανικό όνομα, το οποίο συμβαδίζει όμως με την λατρεμένη Απανω Μερέα μας....



    Η ΑΓΙΑ ΙΑ
    Καταγόταν από το Κάστρο του λεγομένου Βιζάλης. Συνελήφθηκε αιχμάλωτη μαζί με 9.000 χριστιανούς και οδηγήθηκε στην Περσία. Εκεί από τον βασιλιά των Περσών Σαβώρ, παραδόθηκε στους σοφούς της Περσίας προκειμένου να την πείσουν ν' αρνηθεί τον Χριστό. Επειδή όμως δεν το κατάφεραν, τη φυλάκισαν και μετά 15 μήνες την έβγαλαν, και αφού τη βασάνισαν σκληρά τελικά την αποκεφάλισαν. (Ή μνήμη της επαναλαμβάνεται -μάλλον περιττώς- σαν Ίάς και την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και 4 & 5 Αυγούστου).
    http://www.pigizois.net/sinaxaristis/09/10_09.htm

    Διασκευασμένο Ποίημα που εντόπισε ο Μητροπολίτης μας




    Σε λίγο θα αρχίζουν να ανεβαίνουν και άλλες εκπλήξεις.....

    Καλως ορίζουμε την Ανακύκλωση στη Σαντορίνη



    Mε μεγάλη χαρά εντόπισα σήμερα τους 2 πρώτους Κάδους Ανακύκλωσης στη Σαντορίνη! Θα μου πείτε είχαμε αποχετευτικό σύστημα από την εποχή του 17ου αιώνα, θα γκρινιάξω που ήρθε η ανακύκλωση στη Σαντορίνη το 2010? Εγώ απλά θέλω να παρακαλεσω τους αρμόδιους να προωθήσουν σωστά την επικοινωνιακή πολιτική της ανακύκλωσης στη Σαντορίνη, γιατί δστυχώς η ομάδα στόχου δεν πρέπει να είναι μόνο όσοι ασχολούνται με την τουριστική Σαντορίνη αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι. Οι κάτοικοι του νησιού θα χρειαστουν με σωστή πολιτική χρόνο για να μάθουν την έννοια της ανακύκλωσης ( φυλάδια στο σπίτι, προώθηση μέσω μαθητών κ.ο.κ). Σας παρακαλώ ας σεβαστούμε όλοι την έννοια της ανακύκλωσης στο νησί γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά για το πολύπαθο και από τα απορρίματα νησάκι μας!!

    Το Τουριστικό Περίπτερο στην Περίσσα και διάφορες απόψεις

    Σήμερα άκουσα σε ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού για  πολλοστή φορά το ζήτημα του τουριστικού περιπτέρου στην Περίσσα και τον τρόπο διαχείρισής του.

    Αγαπητοί φίλοι:

    1. το τουριστικό περίπτερο  δεν είναι κόσμημα!! ήταν μια ιδιωτική επιχείρηση για πάρα πολλά χρόνια και είχε παραχωρήσει χώρο για να αλλάζουν οι τουρίστες!
    2. Δεν μπορείς να λες κόσμημα μια ιδιωτική επιχείρηση όταν δίπλα σου έχεις τηνν παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Ειρήνης, πιο κάτω είναι ο πάνσεπτος Ναός του Τιμίου Σταυρού, ενώ η Περίσσα σαν Περίσσα είναι ιστορικό σημείο για τους παλιους, Σαντορινιούς γιατι ήταν  χώρος  εκδρομής και αγαλίασης παλιών κατοικων.
    3. Ένα άλλο που άκουσα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μουσείο έτσι ώστε να εκτεθουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αγία Ειρήνη. Είναι μια πολύ σημαντική άποψη αυτή. αλλά φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη δημιουργία ενός νέου μουσείου στη Σαντορίνη. Είμαι υπέρμαχος της τοπικής ιστορίας και το ξέρετε καλά!! Ο χώρος όμως της παλαιοχριστιανικής βασιλικής θα μπορούσε να προστατευτεί και να αναδειχτεί με άλλο τρόπο όχι όμως με τη δημιουργία ενός επιπλέον μουσείου εκεί. Στην Αθήνα, πολλοι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν καυφθεί έτσι ώστε να προστατευτουν από τις κλιματικές αλλαγές, και μέσα από ιδιαίτερο πίνακα γίνεται αναφορά στην ιστορία του μνημείου. Φοβάμαι στο ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός επιπλέον μουσείου γιατί φοβάμαι  ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ μετά από 1 χρόνο, όπως έχει συμβεί σε πολλά ιδιωτικά μουσεία του νησιου . Δεν αφορά μόνο την ύπαρξη ιδιωτικών μουσείων αλλά και στα δημόσια  μουσεία ή στα μουσεία που εμπλέκεται και το δημόσιο υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!! Να σας θυμίσω ότι από ότι μ έχουν ενημερώσει έχει κλείσει το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων στο Πύργο, και όλοι μας βλέπουμε τη διαφορά στην αντιμετώπιση μεταξύ Αρχαιολογικού και Προιστορικού Μουσείου. Στα νησιά πόσο δε μάλλον στη Σαντορίνη οταν δημιουργούνται χώροι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, πρέπει να τους στηρίζουμε. Φοβάμαι ότι αν γίνει στο τουριστικό Περίπτερο Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων δεν πρόκειται να στηριχτεί στην πράξη μετά από καιρό. Δεν θέλω να γίνω οιωνός κακών αντιλήψεων αλλα πρέπει να ειμαστε πολύ προσεχτικοί όταν αναφερόμαστε στη μουσειακή ιστορία
    Αυτά προς το παρόν και πια θα τα λέμε πιο συχνά!!! 

    Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

    Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...