Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ατρόμητοι εξερευνητές ......της Σαντορίνης


με χαρά παρουσιάζω άλλη μια ομάδα μαθητική που βλέπει διαφορετικά τη Σαντορίνη ... Αναφέρομαι στους ατρόμητους εξερευνητές του ΕΠΑΛ Θήρας..  Ειναι πολύ σημαντικό να βλέπεις  τη μαθητιώσα νεολαία ειτε του ΕΠΑΛ ειτε του Γυμνασίου Λυκείου Φηρών είτε των σχολείων εν γένει  να βλέπουν διαφορετικά μια άλλη Σαντορίνη ...... Στους  "Ατρόμητες εξερευνητές" καθώς και σε όλες τις ομάδες των μαθητών του νησιού εύχομαι ολόψυχα να εξερευνουν το νησάκι μας... Έχει πολλά να τους δείξει.. Να το αγαπάνε και να ...το Σέβονται .....


Τη φετινή σχολική χρονιά, το ΕΠΑ.Λ. Θήρας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πραγματοποίησε πρόγραμμα με τίτλο: "Περιήγηση στα Μονοπάτια της Σαντορίνης".
Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο να δώσει έναυσμα στους μαθητές να γνωρίσουν -και άρα να αγαπήσουν και να προστατεύσουν- τον τόπο τους με έναν διαφορετικό τρόπο: περπατώντας. Πεζοπορήσαμε, λοιπόν, με πολύ κέφι, πολλά από τα μονοπάτια του νησιού. Ανακαλύψαμε σπηλιές, εκκλησάκια, παραλίες που δεν έχουν άλλη πρόσβαση παρά μόνο ίσως από τη θάλασσα, ακόμη και λιβάδια! Περάσαμε από παραλία σε διπλανή παραλία, κατεβήκαμε την καλντέρα, περπατήσαμε στα βουνά και απολαύσαμε τόσο όμορφες εικόνες, που είναι δύσκολο να τις αποτυπώσουμε με λέξεις. Το νησί, παρόλο το μικρό μέγεθός του, διαθέτει πολλές γνωστές, αλλά και άγνωστες σε πολλούς, εύκολες, αλλά και πιο "ζόρικες" διαδρομές. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τις απολαύσει, είναι να έχει μαζί του νερό, καλά παπούτσια, αλλά κυρίως τη διάθεση να τις ανακαλύψει. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες είναι: ΦΗΡΑ-ΟΙΑ, ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ-ΣΚΑΡΟΣ, ΦΗΡΑ-ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΦΗΡΩΝ. Υπάρχουν όμως και άλλες, όπως: ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ-ΠΛΑΚΑ, ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ-ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΑ ΘΕΡΜΑ, ΠΥΡΓΟΣ-ΕΜΠΟΡΕΙΟ, ΠΥΡΓΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ-ΚΑΜΠΙΑ κ.τ.λ.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με αυτή την καινούργια δραστηριότητα που μπήκε στη ζωή τους κάθε Σάββατο και με πολλή χαρά συμμετείχαν σε κάθε συνάντηση. Και μετά ήρθαν κι άλλοι, κι άλλοι... Ακόμα και μαθητές από άλλα σχολεία ήρθαν! Οπότε τους αξίζει ένα μεγάλο "μπράβο" που περιέβαλλαν με τόση αγάπη αυτή την ομάδα, αλλά και που πολύ γρήγορα ένοιωσαν την ευδαιμονία που καταλαμβάνει κάθε άνθρωπο όταν ζει σε αρμονία με τη φύση.
Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους καθηγητές του σχολείου μας, αλλά και των άλλων σχολείων, καθώς και όλους τους φίλους που μας συνόδευαν στις εξερευνήσεις μας, και έτσι είχαμε γίνει μια μεγάλη παρέα που περιδιάβαινε και ζωντάνευε πάλι τα - ξεχασμένα πολλές φορές- μονοπάτια του πολύ ιδιαίτερου νησιού μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Κο Μπίτη Ιωάννη, υπάλληλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, με την ειδικότητα του αρχιτέκτονα, ο οποίος μας συνόδευσε στο μονοπάτι Περίσσας-Αρχαίας Θήρας και μας έδωσε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε όμως και στους κατοίκους του νησιού που πολύ πρόθυμα μας εμπιστεύτηκαν τα κλειδιά από σχεδόν όλες τις εκκλησίες και έτσι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το εσωτερικό τους.
Θα προτείναμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Θήρας, γνωστών και ως "Ατρόμητοι Εξερευνητές των Μονοπατιών της Σαντορίνης", οι οποίοι δεν υποχώρησαν ούτε μία φορά μπροστά σε κατηφόρες, ανηφόρες ή πολλά μποφόρ και στήριξαν έμπρακτα την απόφαση να αφήσουμε για λίγο τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια μας στην άκρη. Να περπατήσουμε στα μονοπάτια, να ανακαλύψουμε μυστικές, μαγικές τοποθεσίες και να απολαύσουμε στο έπακρο την απαράμιλλη ομορφιά της Σαντορίνης.
Σε αυτό το σημείο να πληροφορήσω όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή μαζί μας ότι έχουμε φτιάξει μια σελίδα στο facebook με τίτλο "Μονοπάτια Σαντορίνης" και θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσουμε μαζί τους, μεγαλώνοντας την παρέα μας. Επίσης, πολύ σύντομα θα αναρτήσουμε στο διαδίκτυο χαρτογραφημένα τα μονοπάτια (βλ. http://monopatiasantorinis.blogspot.com)

Ευχόμαστε καλές πεζοπορίες!

Εκδήλωση Ε.Σ.Θ.Π. - Santo στη " Mεγάλη Βρεττάνια"

Η ανάδειξη και η προβολή των τριών βασικών προϊόντων της Σαντορίνης και η συμβολή τους στην καθιέρωση του νησιού ως «Γαστρονομικός Προορισμός» ήταν ο στόχος της επιτυχημένης εκδήλωσης με τίτλο «Ασύρτικο , Φάβα , Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης». που οργάνωσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε κεντρικο ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του υπουργού Γεωργικής  Ανάπτυξης  Κώστα Σκανδαλίδη, της υφυπουργού Απασχόλησης Αννας Νταλάρα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα.

Η τριλογία της Θηραϊκής γης, δηλαδή το Ασύρτικο, η Φάβα και το Τοματάκι, είχαν την τιμητική τους, αφού αναλύθηκε η μοναδικότητα, η ποιότητα και ο ρόλος τους τόσο για την τουριστική προβολή όσο και για την οικονομία του νησιού. Ξεχωριστή παρουσίαση είχε η Φάβα Σαντορίνης λόγω της πρόσφατης αναγνώρισής της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, που ήταν και ο συντάκτης του φακέλου για την αναγνώριση της φάβας ως προϊόν Π.Ο.Π. και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης που «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στις γεύσεις της Σαντορίνης.

«Η Σαντορίνη είναι τα προϊόντα της και οι άνθρωποί της που τα καλλιεργούν», ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης κατά την οποία απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει το νησί μέσα από αυτά. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι απόλαυσαν πρωτότυπα εδέσματα με βάση την φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης.

Τα προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων δηλαδή οι οίνοι “SantoWines” Ασύρτικο, Νυχτέρι, Vinsanto και τα παραδοσιακά προϊόντα “Santo”, ο μοναδικός τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, η σάλτσα με Vinsanto, το προδόρπιο Σαντορινιάς Τομάτας κ.α είναι υψηλής ποιότητας (premium). Διατίθενται σε πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ενδυνάμωση των εξαγωγών αποτελεί κύριο στόχο της Ένωσης.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων είναι μια Ένωση πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 1.100 μέλη. Έχοντας ως όραμα 4 βασικές αρχές «Συλλογικότητα – Αυθεντικότητα – Ποιότητα – Αειφόρος Ανάπτυξη», εκπροσωπεί όλους τους αγρότες του νησιού, δεσμεύεται να παράγει αυθεντικά Σαντορινιά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σεβόμενη την παράδοση του νησιού, υπερασπιζόμενη το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης και την αειφόρο ανάπτυξή του. Κατά την τελευταία 5ετία έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά, παρέχοντας σημαντικά κίνητρα στα μέλη της, μέσω της μεγάλης αύξησης της αξίας των προϊόντων και της άριστης διάθεσης και αξιοποίησης τους. Η Ένωση απέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της.

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ιδρύθηκε το 1947. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνων στο νησί και μετρά σήμερα εγγεγραμμένα μέλη της το 100% του αριθμού των παραγωγών, από τα οποία περισσότερα από 1000 είναι ενεργά. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στο χωριό Πύργος το οποίο είναι επισκέψιμο καθώς και το μοναδικό εργοστάσιο μεταποίησης τομάτας στο νησί, στο χωριό Μονόλιθος. στα οποία εφαρμόζονται τα Συστήματα Διαχείρισης Υγιεινής, Ασφάλειας και Ποιότητας IFS, HACCP και ISO 9001-2000.

Τα προϊόντα που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται ο συνεταιρισμός, είναι οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, το μικρόκαρπο τοματάκι, η φάβα, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα καθώς και παραδοσιακά γλυκά όπως κουφέτο, σταφύλι, τοματάκι, κ.α.

Έχοντας ως όραμα να προβάλει ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα της θηραϊκής γης, το κρασί, δημιούργησε το 1991 ταυτόχρονα με την κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου, το Οινοτουριστικό Κέντρο SantoWines. Εκεί, επισκέπτες από όλο τον κόσμο ξεναγούνται στο οινοποιείο και δοκιμάζουν τα φημισμένα κρασιά της Σαντορίνης και ανακαλύτπουν τα μικρά και μεγάλα μυστικά του κρασιού και του Σαντορινιού αμπελώνα.

ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Την «σφραγίδα» ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), απέκτησε η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 901/2010 , που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου καταχωρείται στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.
Η «Φάβα Σαντορίνης», είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και προέρχεται από το φυτό “Lathyrus Clymenum L.” Σπόροι του είδους αυτού βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην υστερομινωική πόλη του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί.

Η "Φάβα Σαντορίνης" έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο της , χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη γεύση.

ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέχεια των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, έχει επίσης υποβάλει φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ και για το Τοματάκι Σαντορίνης.
Η καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το σαντορινιό τοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του μικρόκαρπη χοντρόφλουδη
και θαμνώδης με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ανάλογος δε είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν.
Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται ακόμα πιο μοναδικό. Άνυδρο και ηφαιστιογενές. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφριά όξινος με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής.

Η νωπή τομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (Λυκοπένιο) που έχουν πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα μοναδικά προϊόντα από το ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ , όπως είναι ο Τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης , η Σαντορινιά σάλτσα με vinsanto το προδόρπιο Σαντορινιάς τομάτας με κάπαρη και θρούμπι, το ολόκληρο τοματάκι σε χυμό κ.α., με όλη τη φροντίδα που τους αξίζει, συσκευάζει και φέρνει στο πιάτο σας το μοναδικό πλέον εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων τομάτας στη Σαντορίνη , αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.


ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Το Ασύρτικο μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι μεγαλουργεί στην ηφαιστειακή γη και δίνει τους οίνους ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.

Δίνει ξηρά κρασιά που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την υψηλή οξύτητα. την ορυκτή αίσθηση και την μεταλλικότητα στην γεύση. Ζωηρά, σπινθηροβόλα, με πλούσιο σώμα, έχουν πυκνή και φρουτώδη γεύση και διακριτικά συνήθως αρώματα, που θυμίζουν ξινά εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα (όπως λεμόνι, κίτρο, πράσινο μήλο, ανανά κ.α.), τσάι και κατόπιν παλαίωσης μέλι. Είναι ιδιαίτερα επιδεκτικό στην παλαίωση η οποία του χαρίζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.

Η ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κρασιών της Σαντορίνης είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά.

http://kykladesnews.gr/component/content/article/52-frontmainnews/58886-2011-05-06-06-51-10.html

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

M. Παρασκευή στον Πύργο Σαντορίνης

Κάθε χωριό με το δικό του ξεχωριστό τρόπο προετοιμάζει το « Σταυρικό» του ανήφορο από πολύ πρωί....Από το μεσημέρι και έπειτα αμέσως μετά την αποκαθήλωση και στη Σαντορίνη τα πάντα αλλάζουν...Από τη Σταύρωση και την Αποκαθήλωση ....στην ελπίδα... Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ένα χωριό πρωτοστατεί Δεν είναι άλλο από τον Πύργο... Το μεσαιωνικό κάστρο της Σαντορίνης,,.,. ντύνεται διπλά.... Από νωρίς σε κάθε γωνιά του χωριού οι κάτοικοι του το γεμίζουν με τενεκεδάκια τα οποία ανάβουν με παραφυνέλαιο. Ο λόγος να τιμήσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την Σταυρωση και Περιφορά του Επιταφίου που ξεκινά από την παλαιότερη εκκλησία της Σαντορίνης το Θεοτοκάκι και χάνεται μέσα στα στενά του κάστρου ... οι κάτοικοι συνοδεύουν αρμονικά την περιφορά ψέλνοντας τα Εγκώμια... Σαν ένα μυστηριακό περίβλημα μιας άλλης εποχής όπου η αίσθηση της λύτρωσης αγκαλιάζει το φωτισμένο χωριό και τις ψυχές των κατοίκων και τουριστών.....

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η Οία ( Απάνω Μεριά )

Η Οία (Απάνω Μεριά1)

1Απάνω Μεριά (και ως Απανωμερία): η παλιά ονομασία της Οίας, επειδή βρίσκεται στη «πάνω μεριά» δηλαδή στη βόρεια πλευρά του νησιού.  Μετονομάστηκε σε Οία, στις αρχές του 20ου αιώνα.  Οι ντόπιοι όμως, ιδιαιτέρως οι παλιοί, χρησιμοποιούν ακόμη στην καθημερινότητα τους όρους Απάνω Μεριά και Απανωμερίτες (=Οιάτες).

 το «Φανάρι2» (και ως οι «Γαρμπινοί Μύλοι2»)
Η συνοικία βρίσκεται πάνω από το Αμμούδι, εκεί δεσπόζουν η εκκλησία της Αγ.Παρασκευής και ο πατριαρχικός σταυροπηγιακός ναός της Αγ.Αικατερίνης.
( 2λογω της ύπαρξης Φάρου και ανεμόμυλων)

Οι Γαρμπινοί Μύλοι ή το Φανάρι. Διακρίνονται οι Μύλοι και ο καφέ τρούλος της Αγ.Αικατερίνης




ο «Γουλάς3»
Η συνοικία όπου βρίσκεται το Κάστρο της Οίας, το οποίο χρονολογείται από το 1480 με την επωνυμία «Καστέλι Αγ. Νικολάου Απανωμερίας». Από εκεί ξεκινούν οι σκάλες «καραβολάδες» προς το Αμμούδι. Στο σημείο αυτό στις μέρες μας συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για το ηλιοβασίλεμα.  Εκεί βρισκόταν μέχρι το 1956 ο ναός της Παναγίας Πλατσανής (Ακάθιστος Ύμνος) ο οποίος κατέρρευσε με το σεισμό, όπως και ένα μεγάλο τμήμα του Κάστρου. Υπάρχουν οι εκκλησίες Αγ.Πάντες (στην πλευρά της καλντέρας), Ταξιάρχες και Αγία Τριάδα (στις σκάλες προς το Αμμούδι).
( 3από την τούρκικη λέξη kule= κάστρο)

η «Λότζα4»
Συνοικία στην πλευρά της καλντέρας όπου υπάρχει η εκκλησία του Αγ.Νικολάου. Στις σκάλες προς την αγορά βρίσκεται και η εκκλησία Παναγία Μετόχι (Εισόδια Θεοτόκου).
(4από την ιταλική λέξη lozza=λέσχη, σημείο όπου βρισκόταν επί Βενετοκρατίας η λέσχη των Βενετών αριστοκρατών)

το «Μοναστήρι»
Στην πλευρά της καλντέρας, κάτω από τα Μάρμαρα, συνοικία όπου βρίσκονται οι εκκλησίες Ανάσταση και Άγιος Σπυρίδωνας.
Οι συνοικίες Γουλάς (αριστερά), Λότζα (κέντρο) και Μοναστήρι (δεξιά) με τις εκκλησίες Ανάσταση και Αγ.Σπυρίδωνας. 
Τα απομεινάρια του Κάστρου της Οίας στην άκρη του Γουλά. Διακρίνεται και ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής που υπέστη και αυτός καταστροφές από το σεισμό του 1956.

τα «Μάρμαρα» (Αγορά)
Ο κεντρικός πεζόδρομος του χωριού με τα μαγαζιά στρωμένος με μάρμαρα από το 19ο αιώνα, ο οποίος ξεκινάει από το κοινοτικό κατάστημα (πρώην Κοινότητα Οίας), διασχίζει την πλατεία Πλατσανής και καταλήγει στο Δημοτικό Σχολείο. Στο δρόμο, κοντά στην πλατεία Πλατσανής βρίσκεται η εκκλησία Σταυρός.

Ο κεντρικός πεζόδρομος, τα Μάρμαρα, και στο βάθος ο Σταυρός
«Πλατεία Πλατσανής»
Το κέντρο της Οίας, η κεντρική πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται και η νέα ομώνυμη εκκλησία Παναγία Πλατσανή (Ακάθιστος Ύμνος), καθεδρικός ενοριακός ναός  όλης της Οίας, η οποία χτίστηκε την δεκαετία του 1960.

Η πλατεία της Παναγιάς της Πλατσανής
«Σιδεράς»
Στη βορειοδυτική πλευρά που δεν «βλέπει» στην καλντέρα, η συνοικία όπου βρίσκονται τα νεοκλασικά (καπετανόσπιτα). Παραπλεύρως βρίσκεται και η στάση των λεωφορείων. Με το σεισμό του 1956 υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από όλες τις γειτονιές της Οίας καθώς η πλειοψηφία των νεοκλασικών κατέρρευσε.

«Βουνάρα»
Στη βορειοδυτική πλευρά που δεν «βλέπει» στην καλντέρα, δίπλα στο Σιδερά, στα δυτικά. Εκεί βρίσκεται  και το Ναυτικό Μουσείο Οίας.
Ο Σιδεράς και στο βάθος η Βουνάρα
«σκάλες Αρμένης»
Στη πλευρά της καλντέρας, στο σημείο αυτό ξεκινούν οι σκάλες «καραβολάδες» που οδηγούν στο λιμάνι της Αρμένης. Παραπλεύρως βρίσκεται και το Δημοτικό Σχολείο της Οίας.

 «μνημείο Ηρώων»
Συνοικία όπου βρίσκεται το μνημείο ηρώων Οιατών αγωνιστών και η εκκλησία Χριστός (Μεταμόρφωση Σωτήρος). Στην πλευρά της καλντέρας βρίσκεται και η εκκλησία του Αγ.Ιωάννου του Κλήδονα
Το μνημείο και στο βάθος ο Χριστός (Μεταμόρφωση Σωτήρος)
«΄Αη-Γιώργης»
Στην πλευρά της καλντέρας, συνοικία στην οποία βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία του Αγ.Γεωργίου, πολιούχου της Οίας.

«Περίβολας»
Βρίσκεται στην είσοδο της Οίας (ερχόμενοι από Φηρά) στην πλευρά της καλντέρας και συνορεύει με την γειτονιά του Αη-Γιώργη. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγ.Βασιλείου καθώς και το νεκροταφείο της Οίας

Ο  Περίβολας και στο βάθος η γειτονιά του Αγίου Γεωργίου με την ομώνυμη εκκλησία.
«Φοινικιά»
Βρίσκεται στην είσοδο της Οίας (ερχόμενοι από Φηρά) στη πλευρά του κάμπου, εκεί βρίσκονταν τα παλιά χρόνια οι κάναβες των Οιατών. Δεσπόζουν οι εκκλησίες της Αγίας Ματρώνας, του Ευαγγελισμού και της Παναγιάς της Μαρουλιανής (Υπαπαντή).

Η Φοινικιά. Διακρίνεται η εκκλησία του Ευαγγελισμού με τον γαλάζιο τρούλο.
«Θόλος»
Μικρός οικισμός στο κάμπο, στο δρόμο προς τους Μπαξέδες, εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου.

«Μπαξέδες» ο κάμπος της Οίας στη βόρεια πλευρά που φτάνει ως τη θάλασσα με την ομώνυμη παραλία. Κοντά στους Μπαξέδες είναι και η εκκλησία Κυρά-Παναγιά (Γενέθλιο της Θεοτόκου)

«Κάθαρος»
Παραλία στα βορειοδυτικά, παραπλεύρως του Αμμουδιού. Κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θαλασσινού. Τα παλιά χρονιά στη περιοχή υπήρχε το Λοιμοκαθαρτήριο της Οίας.

«Αρμένη»

Το κεντρικό λιμάνι της Οίας στην πλευρά της καλντέρας. Την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, υπήρχαν ταρσανάδες (ναυπηγεία) όπου εκεί έφτιαχναν τις σκούνες  και τα καΐκια. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στην Αρμένη έπιανε και το βαπόρι της γραμμής. [Πάρο-Νάξο-Ιο-Οία(Αρμένη)-Θήρα(Αθηνιός)]


Το λιμάνι της Αρμένης

«Αρμενάκι»
Μικρός όρμος παραπλεύρως της Αρμένης

«Αμμούδι»
Το δεύτερο λιμάνι της Οίας, στη δυτική πλευρά (απέναντι από τη Ρίβα της Θηρασιάς)

Το Αμμούδι, γνωστό στη σημερινή εποχή για τις ψαροταβέρνες 
«Άγιος Νικόλαος ο Περαματάρης5»
Νησίδα κάτω από το Γουλά, με το ομώνυμο εκκλησάκι
( 5από τη λέξη πέρασμα)
Η νησίδα Περαματάρης

Άγιοι Εφτά Παίδες» Το ομώνυμο εκκλησάκι στην σπηλιά ενός βράχου κοντά στην Αρμένη όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα.
Το πανηγύρι των Αγίων Εφτά Παίδων στις 4 Αυγούστου
«Μεγάλο Βουνό» Το μεγάλο κόκκινο ηφαιστειογενές βουνό της Οίας όπου βρίσκονται τα εξωκλήσια Προφήτης Ηλίας και Σταυρός.

Μ.Λ.- Καλλιστορώντας 

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Το Αρμενάκι της Οίας

«Αρμενάκι  είμαι κυρά μου, πάρε με, έλα πάρε με…»

Στην Οία στην καλντέρα, παραπλεύρως του λιμανιού της Αρμένης στα δυτικά, βρίσκεται ένας μικρός όρμος, το «Αρμενάκι». Το Αρμενάκι βρίσκεται κάτω από τις γειτονιές «Λότζα» (Αγ.Νικόλαος) και «Μοναστήρι» (Αγ.Σπυρίδωνας). Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται είτε με βάρκα από την Αρμένη και το Αμμούδι, είτε κατεβαίνοντας από το χωριό από τη γειτονιά Μοναστήρι, όμως μέσα από δύσβατο μονοπάτι, ανάμεσα από τα κόκκινα ηφαιστειογενή γκρεμνά. 

Ο όρμος «Αρμενάκι» της Οίας. Πάνω από τον όρμο, χτισμένες στο φρύδι του γκρεμού της Καλντέρας, οι συνοικίες «Λότζα» (Αγ.Νικόλαος) και «Μοναστήρι» (Αγ. Σπυρίδωνας).                     

Τα παλιά χρόνια το Αρμενάκι ήταν το λιμάνι των ψαράδων. Εκεί βρίσκονταν οι βάρκες των ψαράδων της Οίας (επαγγελματιών και ερασιτεχνών), εν αντιθέσει με την Αρμένη και το Αμμούδι που ήταν οι δυο μεγάλοι όρμοι για τα ιστιοφόρα.  Στο Αρμενάκι ο κάθε ψαράς, ο κάθε βαρκάρης είχε το δικό του «μαγαζί», το οποίο δεν ήταν άλλο από υπόσκαφη αποθήκη που λάξευε ο ίδιος μέσα στον ηφαιστειογενή βράχο, όπου εκεί φυλαγόταν η βάρκα και τα είδη της ψαρικής του (δίχτυα, παραγάδια).  Το «μαγαζί» ήταν ένας στενόμακρος χώρος με θολωτό ταβάνι και στενή πρόσοψη, σοβαντισμένο στο δάπεδο και στους τοίχους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) με «πατητό» δηλαδή πατημένο τσιμέντο με άσπρη ή κόκκινη «άσπα» (=θηραϊκή γη) όπως ακριβώς και τα υπόσκαφα σπίτια. Επειδή πολλές φορές οι ψαράδες αναγκάζονταν να διανυκτερεύσουν στο γιαλό, το κάθε «μαγαζί» ήταν διαμορφωμένο και σαν δωμάτιο με ελάχιστη οικοσκευή (κρεβάτι, τραπέζι, καρέκλα, πιατο-πότηρα κλπ) ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του για τη διανυκτέρευση του.

Αξέχαστες βεγγέρες έχουν να θυμούνται οι παλιοί ψαράδες τα βράδια στο Αρμενάκι. Με λάμπες πετρελαίου (γιατί δεν υπήρχε ακόμη ρεύμα), αφωταρίδες στην παραλία με παλιόξυλα,  ένα κοινό τσουκάλι για όλους ως φουφού, μια πρόχειρη κακαβιά από φρέσκα ψάρια για βραδινό και στηνόταν γλέντι «από το τίποτα» όπως διηγούνται οι παλιοί ψαράδες της Οίας:
«Από τη Λότζα αρχινά, στο Μοναστήρι φτάνει, το Αρμενάκι σα θωρώ και η καρδιά μου γιάνει».
«Στο Μοναστήρι θε να ΄ρθω, που το ΄χω για μεράκι, να σκύβω κάτω στο γιαλό, να βλέπω τ’ Αρμενάκι, με τις μικρές ψαρόβαρκες, που βρίσκονται αράδα και τις θωρεί και η Παναγιά και η Αγιά Τριάδα»
«Στ’ Αμμούδι έχει σύννεφα και στην Αρμένη μπόρα, μα στ’ Αρμενάκι το μικρό, του ήλιου παρηγόρα»
«Με λουλουδάκια του βουνού, τη βάρκα θα στολίσω και στ’Αρμενάκι στο γιαλό, θα πάω να γλεντίσω»
είναι μερικά από τα αυτοσχέδια κοτσάκια που έφτιαχναν οι ψαράδες στις βραδινές βεγγέρες τους στο Αρμενάκι, περιμένοντας να περάσει η ώρα για να σηκώσουν τα παραγάδια τους.
Το μονοπάτι που οδηγεί στο Αρμενάκι από το χωριό      



















\



Στη σημερινή εποχή, το Αρμενάκι έχει πλέον ηλεκτροδότηση και τα ελάχιστα «μαγαζιά» που έχουν απομείνει, διατηρούνται από τα παιδιά και τα εγγόνια των παλιών ψαράδων, που τα χρησιμοποιούν πλέον ως «εξοχικά δωμάτια» και μένουν εκεί το καλοκαίρι για τα καλοκαιρινά μπάνια τους.


Τα ελάχιστα πλέον εναπομείναντα «μαγαζιά» των παλιών ψαράδων στο Αρμενάκι, διατηρημένα από τους συγγενείς τους ως εξοχικά δωμάτια.


Μ.Λ - Καλλιστορώντας 

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Εθελοντική Αιμοδοσία και Πάλι

Το νέο Πρόγραμμα της Αιμοδοσίας  39 η Αιμοδοσία - Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης : 1η Μαϊου 10.00 - 15.00 Καρτεράδος, Βουρβούλος 17.00 - 20.30. 2 ΜαΊου 15.30 - 21.30 Oία. 3Μαϊου 134 Σμ 9.30 - 13.30 και Γυμνάσιο Μεσσαριάς 17.00 - 20.30 . 4 ΜαΊου 08.00- 13.00 , Πύργος 17.00 - 20.30 . 5 Μαϊου 09.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00. 6 Μαίου Κέντρο Υγείας 10.00 - 17.00 . 7 Μαϊου 09.00 - 13.00 και 17.00 - 20.30. 8 Μαίου Εμπορείο 09.00 - 14.00 και 16.30 - 21.00 ας ενισχύσουμε όλοι μας ένα από τα καμάρια της Σαντορίνης . Την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης

Επιτάφιοι Θρήνοι ( Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας - Πάσχα 2011)

Ευλαβικώς αφιερωμένο το βίντεο αυτό στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία και στη συνοδεία του . Μπορεί το βίντεο να είναι μεγάλο αλλά νομίζω ότι αξίζει  να το παρακολουθήσουμε παραπάνω από μία φορά......Ευχαριστώ πολύ τον γέροντα Ηγούμενο π. Δαμασκηνό Γαβαλά για την άδεια ανάρτησης και την Αρτεμία Αργυρου για τη βιντεοσκόπηση.

Επιτάφιοι Θρήνοι ( Ι.Μ.Προφήτη Ηλία Θήρας - Πάσχα 2011) from thiraios on Vimeo.

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...