Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ιδρύματος Πέτρου Μ. Νομικού ( τελεφερικ)

melixourtis0000.jpgΜε ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Ιδρύματος Πέτρος Νομικός ( Τελεφερικ). Νέος Πρόεδρος ο Αξιόλογος πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Φηρών. κ. Τάσος Μελιχούρτης. Αντιπρόεδρος η δυναμική κ. Μαρκέλλα Συρίγου Επι χρόνια Διευθύντρία στο Δημοτικό Μεσσαριάς και νύν πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσαριάς και Tαμίας η δραστήρια Μαριάννα Πελέκη , Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καμαρίου. Τρεις άνθρωποι ιδιαίτερα Αξιολογοι, Δραστήριοι γεμάτοι ζωντάνια Ήθος και Μεράκι, Καλή Επιτυχία Τάσο κ. Μαρκέλλα και κ. Μαριάννα.


Περιοχές Natura στην Επαρχία Θήρας


Ο ορατός κίνδυνος εξαφάνισης πολλών ειδών και αλλοίωσης της σύνθεσης και υποβάθμισης πολλών οικοσυστημάτων οδήγησε στην έκδοση της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ "για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας" από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σκοπός της Οδηγίας είναι "να συμβάλει στην προστασία της βιολογικής ποικιλομορφίας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών όπου εφαρμόζεται η συνθήκη". Οι τύποι φυσικών οικοτόπων και τα είδη φυτών και ζώων αναφέρονται στα Παραρτήματα Ι, ΙΙ, IV και V της Οδηγίας.

Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 33318/3028/1998, η οποία τροποποιήθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' αρ. Η.Π. 14849/853/Ε103, ΦΕΚ Β' 645 11.4.2008.
Θεμέλιο λίθο για την επίτευξη του σκοπού της Οδηγίας 92/43/EOK αποτελεί η δημιουργία δικτύου προστατευμένων περιοχών με την ονομασία "NATURA 2000".

Το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/EOK και από τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ για την προστασία των πουλιών.

Οι περιοχές του δικτύου θα τεθούν υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης που θα καθορίσει κάθε κράτος-μέλος λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Οι Τόποι Κοινοτικής Σημασίας της Ελλάδας οφείλουν να έχουν λάβει το ανωτέρω καθεστώς και να έχουν μετονομαστεί σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης έως το 2012. Η δημιουργία του δικτύου "NATURA 2000", που αποτελεί και υποχρέωση της Ελλάδας, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοτόπων και θα αποτελέσει το βασικό μέσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη γενικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

OI περιοχές Νatura στην Επαρχία Θήρας ειναι Νέα και Παλαιά Καμένη ( Σαντορίνη) και Προφήτης Ηλίας,  Ανάφη Χερσόνησος Κάλαμος, Φολεγανδρος Ανατολική μεχρι Δυτική Σίκινο και Θαλάσσια Ζώνη , Βόρεια ΑΜοργός και Κύναρος - Λεβιθα Μαύρια Γλάρος και Θαλάσσια Ζώνη, Νησιά Χριστιανά  . 

Από την έως τώρα έρευνα δεν εντόπισα προσωπικά αλλες περιοχές της Επαρχία μας να έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Natura .

Πηγές:
http://europa.eu/legislation_summaries/environment/nature_and_biodiversity/l28076_el.htm
http://www.ekby.gr/ekby/el/Natura2000_main_el.html#natura
Δείτε και εδώ























 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 







Μνήμη Ευθυμίου και Θεοδοσίας Αναπλιώτου Ιδρυτών Πτωχοκομείου – Γηροκομείου Θήρας




«…Κι ένα καλοκαιριάτικο βράδυ που απόδειπνα ήταν καθισμένοι στην αυλή κι απολαμβάνανε τη σιωπή της όμορφης νύχτας, λέει ο μπαρμπα –Ευθύμιος:
-          Αδελφέ Ιγνάτιε [1]Έχω μια ιδέα και θα ήθελά τη γνώμη σου . Επειδή το τέλος μας πλησιάζει αποφασίσαμε εγώ και η Θεοδοσία με τα λίγα χρήματα που έχουμε να χτίσουμε και να συμμορφώσουμε το Νεκροταφείο του χωριού. Τι λέτε και εσείς;

Ένα χαμόγελο άνθισε στα χείλη του Τοποτηρητή, γυρίζοντας προς το μέρος του παπα – Μακάριου [2] είπε:
-          Έχω τη γνώμη πως με τη φτώχεια που έχει ο τόπος σας, που αναγκάζει τους ανθρώπους καθημερινώς να ξενητεύονται, γρήγορα θα χετε ανάγκη από πελάτες στο Νεκροταφείο σας. Γι αυτό νομίζω πως η θυσία σας θα είναι άσκοπη και ασφαλώς κάτι καλλίτερο πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι τέσσερις.
Και ξαφνικά λες και εκείνη ακριβώς τη στιγμή του ρθε η φώτιση και η έμπνευση λέει : « Τι γνώμη θα είχατε αν κάνατε ένα…Πτωχοκομείο!
-          Γεροντοκομείο; .. και με τι χρήματα αδελφέ Ιγνάτιε; Με τις πέντε ζευγαριές και τις δέκα χιλιάδες που έχουμε είναι δυνατόν να συντηρηθεί ένα Πτωχοκομείο; Αποκρίθηκε ο γερο Ευθύμης 
-          Δύσκολο νομίζω πως είναι αποκρίθηκε ο παπα-Μακάριος. Μα για να το λέει ο Ιγνάτιος κάτι θα έχει σκεφτεί.
-          - Από μήνες στριφογύριζε η σκέψη αυτή … Βλέποντας τη φτώχεια του νησιού σας σκεπτόμουνα διαρκώς το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους γέροντες. Και να που ήρθε η ώρα. Ο Κύριος θα ναι μαζί σας. Μη διστάζετε!
-          Μα πώς με ποιόν τρόπο; Ετόλμησε να ρωτήσει η Θεοδοσία.
-          Απλούστατα. Το σπίτι σας θα γίνει το πρώτο κατάστημα του Γηροκομείο. Και το προσωπικό του θα είστε εσυ και ο σύζυγός σου αγαπητή Θεοδοσία!.  Ο αδερφός Μακάριος θα φροντίσει  τα πάντα. …..

Κι έτσι : « Κατά την 22η Ιουλίου 11920 οι αοίδιμοι σύζυγοι Ευθύμιος και Θεοδοσία Αναπλιώτη, δια της υπ αριθμ 1169 δηλώσεως αυτών γενομένης ενώπιον του Συμβολαιογράφου Καλλίστης Γ. Αλαφούζου, παρεχώρουν άπασαν την κινητή αυτών περιουσία ίνα επί τη βάση αυτής ιδρυθή εν Έξω Γωνιά και τη αυτόθι οικία τω Πτωχοκομείο, εν ω να περιθάλπωνται κατά το γήρας αυτών οι απόκληροι της ΘηραΪκής Κοινωνίας.»
Δάκρυα χαράς τρέχανε στα μάτια των δύο γερόντων : του Ευθύμη και της Θεοδοσίας Αναπλιώτη.  Όταν την πρώτη Ιανουαρίου του 1922 έγιναν τα εγκαίνια.

Ο παπα-Μακάριος Σιγάλας επί τριάντα και πλέον χρόνια στάθηκε οδηγός για το «δέντρο» του Πτωχοκομείου, το πέρασμα ενός άλλου Ιερέα του Αρχιμναδρίτου Ιγνάτιου Κολλιόπουλου ήτανε φωτεινό…. Τα λίγα χρήματα του Ευθύμιου και της Θεοδοσίας Αναπλιώτου ήταν ο «οβολός της χήρας». Δώσανε το οίκημα τους για να γίνει το Πτωχοκομείο και ήταν οι πρώτοι υπάλληλοι του.  

Φίλιππα Κατσίπη « Το Γεροντοκομείο»
Μ.Δανέζης « Σαντορίνη» 1970



Η σημερινή αναφορά στη μνήμη των δύο μορφών είναι σημαντική. Το εκκλησάκι του Πτωχοκομείου Θήρας είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευθύμιο και την Αγία Θεοδοσία σαν μνημόσυνο άεναο για τις ψυχές αυτές…..Ας σταθούμε αρωγοί στον καρπό του Πτωχοκομείου…… Ας μην ξεχνάμε την φλόγα των δύο γερόντων για το συνάνθρωπο…!


[1] Αναφέρεται στον τοποτηρήτη της Μητρόπολης Θήρας το έτος 1917 αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Κολλιόπουλο
[2] Παπα Μακάριος Σιγάλας ιδιαίτερα χαρισματική μορφή της εκκλησιαστικής ιστορίας του νησιού.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

O Θήρας Επιφάνιος ....ψάλλοντας!

Σάββατον πρὸ τῆς Χριστοῦ γεννήσεως, 19/12/2009, ἀπόδοσις β΄ ἤχου, ὄρθρος καὶ λειτουργία.  προψάλλεται καὶ ἡ ἀκολουθία τοῦ ἱερομάρτυρος ᾿Ιγνατίου Θεοφόρου μετὰ τῶν ἀκολουθιῶν τῆς ἡμέρας.
    Στὶς ἀκολουθίες ἔψαλεν ἐκ τοῦ ἀναλογίου καὶ ὁ μητροπολίτης Θήρας, ᾿Αμοργοῦ καὶ Νήσων ᾿Επιφάνιος, εἰς δὲ τὸ τέλος τῆς λειτουργίας ἐχορο­στά­τησε στὴν ἐπιμνημόσυνον δέησιν.  ἡ ἠχογράφησις τοῦ μητροπολίτου ψάλ­λον­τος σὲ ἀκολουθία καθημερινῆς, καὶ μάλιστα σὲ ἀκολουθία σαββάτου μὲ «Θεὸς Κύριος», εἶναι μία ἀποκλειστικότης τῆς «Συμβολῆς».  ἐπειδὴ ὁ ἐν λόγῳ σεβάσμιος μητροπολίτης πρότερον διετέλεσεν ἐπὶ μακρὸν ἡγούμενος τῆς μονῆς Χοζοβιωτίσσης ᾿Αμοργοῦ, εἶναι ἄριστος γνώστης καὶ τηρητὴς τοῦ τυπικοῦ, ὅπως φαίνεται καὶ ἀπὸ τὶς προσφερόμενες ἠχογραφήσεις.  λει­τουρ­γὸς εἶναι ὁ πολιὸς ἱερεὺς Νικόλαος.  δὲν ὑπῆρχαν μικρόφωνα.
    ἐκ τῆς ἀκολουθίας τοῦ ὄρθρου
645-06, Θεὸς Κύριος, ἀπολυτίκια. 645-06.mp3
645-07 καθίσματα σαββάτου β΄ ἤχου (λέγονται καὶ τὰ νεκρώσιμα λόγῳ μνημοσύνων). 645-07.mp3
645-08, κανόνες, ὁ α΄ τοῦ σαββάτου β΄ ἤχου (λέγονται καὶ τὰ νεκρώσιμα τροπάρια αὐτοῦ λόγῳ μνημοσύνων), ὁ τοῦ ἁγίου ᾿Ιγνατίου καὶ ὁ τῆς 19ης δεκεμβρίου, ᾠδαὶ α΄ καὶ γ΄· μεσῴδια καθίσματα. 645-08.mp3
645-09 κανόνες, ᾠδαὶ δ΄, ε΄ καὶ f΄, εἱρμός. 645-09.mp3
645-11, εἱρμὸς η΄ ᾠδῆς, «Τὴν τιμιωτέραν» (στιχολογία), εἱρμὸς θ΄ ᾠδῆς, «Ἄξιον ἐστίν», αἴτησις. 645-11.mp3
645-12, ἐξαποστειλάρια. (ἐνῷ ἔλεγε τὸ πρῶτον ἐξαποστειλάριον, ἀκούμ­πησε ἕνα βιβλίο, τὸ ὁποῖο ἄρχισε νὰ πέφτῃ ἀπὸ τὸ ἀναλόγιο. ὁ μητρο­πο­λί­της τὸ ἔπιασε κυριολεκτικῶς στὸν ἀέρα, ἀλλὰ ἔχασε τὸ μέλος τοῦ ἐξαπο­στει­λαρίου.) 645-12.mp3
645-13, δοξολογία μικρά, καὶ πληρωτικά (ἂν καὶ δὲν ἀκούονται στὴν ἠχο­γράφησι, πάντως πρὸ τῆς δοξολογίας ἐστιχολογήθησαν κατὰ τάξιν οἱ ψαλ­μοὶ τῶν αἴνων, οἱ δύο πρῶτοι στίχοι μὲ τὸ ἐφύμνιον «Σοὶ πρέπει ὕμνος τῷ Θεῷ», εἰς δὲ τὸ τέλος Δόξα, Καὶ νῦν, τὸ ἕτερον ἐφύμνιον τῶν αἴνων «Δόξα σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς»). 645-13.mp3
645-14, ἀπόστιχα μαρτυρικὰ σαββάτου β΄ ἤχου, Δόξα, ἦχος α΄, «Ὢ τῆς στερρᾶς» (τοῦ Θεοφόρου ᾿Ιγνατίου), «᾿Αγαθὸν τὸ ἐξομολογεῖσθαι», ἀπολυ­τίκιον τοῦ ἁγίου. 645-14.mp3
    ἀποσπάσματα ἐκ τῆς λειτουργίας
e646-01, «Εὐλογημένη», εἰρηνικά. 646-01.mp3
646-02, ἀντίφωνα τὰ ἀρχαῖα τῆς λειτουργίας. 646-02.mp3
646-03, εἰσοδικόν, ἀπολυτίκια, κοντάκιον. 646-03.mp3
646-04, τρισάγιος ὕμνος (σύντομος), τὸ τέλος τοῦ εὐαγγελίου, «Δόξα σοι, Κύριε».  646-04.mp3
646-07, ἐκτενής, «Πατέρα, υἱόν», «Πιστεύω». 646-07.mp3
646-08 εὐχαριστία, ἐπινίκιος ὕμνος, «Σὲ ὑμνοῦμεν» (τὸ ὁποῖον τὸ ἔψαλε γονατιστός), «Εἴδομεν τὸ φῶς».  646-08.mp3
646-13, ὀπισθάμβωνος καὶ εὐθὺς ὁ ἱεράρχης λέγει τὰ νεκρώσιμα εὐλογη­τάρια καὶ τὰ λοιπὰ τοῦ μνημοσύνου· κατόπιν ἐψάλη τὸ «Εἴη τὸ ὄνομα», καὶ ἀπόλυσις. 646-13.mp3

http://www.symbole.gr/musice/2010-09-18-05-23-53/155-2010-09-18-10-58-27

Βραβείο αρχιτεκτονικής από τη Θηρασιά

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Μια μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή, που παραπέμπει στο ύφος του Μεσοπολέμου, ένα βιομηχανικό κτίσμα στη Θηρασιά, που μετατράπηκε σε ονειρεμένη κατοικία και η μελέτη για μια πολυκατοικία στο Μεταξουργείο, μαζί με την πράσινη γωνιά στο προαύλιο Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, αναδείχτηκαν κορυφαία έργα της ελληνικής αρχιτεκτονικής τής τελευταίας διετίας.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν χθες στην κατάμεστη αίθουσα της Ταινιοθήκης, που ήταν άλλο ένα δείγμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αρχιτεκτονική και την πόλη, που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα. Στο διαγωνισμό, που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά από το περιοδικό «Δομές», συμμετείχαν 143 αρχιτέκτονες, στη συντριπτική τους πλειονότητα με ιδιωτικές κατοικίες. Αλλωστε η αρχιτεκτονική στο δημόσιο χώρο ήταν στα... αζήτητα. Ολες οι προτάσεις διακρίνονται για την ποιότητα και την αναζήτηση. «Είναι όμως στίγματα έμπνευσης σε ένα οικιστικό περιβάλλον που δεν είναι ενθαρρυντικό», επισήμανε ο Πρ. Παπαδόπουλος, διευθυντής του περιοδικού, για να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα.
Η επιλογή στις τέσσερις κατηγορίες του διαγωνισμού έγινε από τον Στίβεν Χολ, έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αρχιτέκτονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Time», και καθηγητή στο περίφημο Κολούμπια, και τον Φιν Γκέιπελ, καθηγητή στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο, που επισήμανε πως τα έργα υλοποιήθηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά πρόσθεσε με πολλή δόση αισιοδοξίας: «Η αρχιτεκτονική συνεχίζει ατάραχα το δρόμο της. Μπορεί και να είναι καλύτερα έτσι».
*Το βραβείο του καλύτερου έργου τής περιόδου 2008-2010 κέρδισαν οι Κ. Δασκαλάκης και Μαρίνα Στασινοπούλου, με την προσθήκη σε ένα πέτρινο κτίσμα στην Αγία Παρασκευή, που μετατράπηκε σε μόνιμη κατοικία. Η νέα πτέρυγα βασίστηκε στην ιδέα ενός γεωμετρικού παιχνιδιού, με γραμμές που ακολουθούν πιστά τον μοντερνισμό.
*Η κυβιστική έμπνευση του Αριστείδη Αντωνά, που συνυπάρχει αρμονικά με ένα νεοκλασικό στο Μεταξουργείο, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία της μελέτης, μαζί με την ευχή να γίνει πράξη.
*Στην κατηγορία της καλύτερης παρέμβασης σε υφιστάμενο κτήριο, τις εντυπώσεις και το βραβείο κέρδισε η αναγένηση ενός εργοστασίου του 1850 που βρίσκεται στη Θηρασιά και έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Η Μαίρη Καβάγια χρησιμοποίησε ηφαιστειακές πέτρες και υλικά της ηφαιστειακής γης για να κατασκευάσει έναν ονειρικό χώρο διακοπών, κυριολεκτικά μέσα στα νερά της περίφημης Καλντέρας της Σαντορίνης.
*Η έκπληξη ήρθε από την κατηγορία «Νέοι δημιουργοί», και μάλιστα από το εξωτερικό. Ο Βασίλης Ντόβρος και ο Τόνι Μπόντες Μποάντα σχεδίασαν με τόλμη και οικολογική ευαισθησία τον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης. Στάθηκαν με σεβασμό ανάμεσα στο διατηρητέο κεντρικό κτήριο και τη νεότερη προσθήκη, παρεμβάλλοντας έναν ιδιότυπο φράκτη από 24 μεταλλικά στοιχεία, που περιστρέφονται για να αφήσουν το βλέμμα να φύγει προς διαφορετικά σημεία. Τα τσιμεντένια στοιχεία κυριολεκτικά «φυτεύτηκαν» μέσα στο έδαφος και δημιουργήθηκαν μικρές γωνιές για τους φοιτητές. 

*

Τα της εκπαίδευσης στη Θηρασιά

http://www.kykladesnews.gr/islands/greece-islands-thirasia/75-newscategory/58169-2011-01-18-08-53-59.html


  Σπίτι, βιβλία και βόλτα στη φύση... περιλάμβανε το μαθητικό πρόγραμμα των μικρών παιδιών της Θηρασιάς σχεδόν μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, όταν έφτασε επιτέλους στο νησί η νηπιαγωγός και η μία επί πλέον δασκάλα που χρειαζόταν το δημοτικό σχολείο.


«Τέλος Σεπτεμβρίου είχε τοποθετηθεί νηπιαγωγός στη Θηρασιά, αλλά την κρατήσανε στη Σαντορίνη λόγω κενού εκεί, ενώ στο δημοτικό σχολείο -πέρα από το ότι δεν αρκεί μια δασκάλα- υπάρχει κι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, που κανονικά θα χρειαζόταν ειδικό δικό του δάσκαλο» δηλώνουν οι καθηγητές του Γυμνασίου/Λυκείου Θηρασιάς, που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια, και φέτος είδε τους μαθητές του να αυξάνονται κατά 50% και να φτάνουν τους 18. «Τη στιγμή που σε άλλα άγονα νησιά τα σχολεία είναι έτοιμα να κλείσουν, λόγω του ότι έμειναν με 3-4 μαθητές, όπως στη Σίκινο (καθώς στην εποχή του ΔΝΤ οι εκπαιδευτικές-παιδαγωγικές ανάγκες δεν κρίνονται με μέτρα ανθρώπινα, αλλά αριθμητικά), στη Θηρασιά έχουμε πολλαπλασιασμό των μαθητών. Βέβαια, μας λείπει μία τάξη, καθότι έχουμε πέντε αίθουσες, αλλά όταν η Β' Λυκείου έχει Κατεύθυνση, χρειαζόμαστε επτά αίθουσες. Τότε, απλώς, ο μαθητής της Γ' Λυκείου περιδιαβαίνει στο εργαστήριο Πληροφορικής, στο γραφείο καθηγητών ή στην αυλή...»

To πέταγμα του κύκνου





Μια διεθνής παραγωγή, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, από τον Νίκο Τζίμα ("Αστραπόγιαννος", "Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο").

Το πέταγμα του κύκνου είναι το πέταγμα της ψυχής μας στην ομορφιά της ζωής και της αγάπης, στην μαγεία της φύσης και του έρωτα, σε ό,τι χάσαμε στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, των μεγάλων εντάσεων, των μεγάλων ταχυτήτων, στο κυνήγι της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας. Η συγκλονιστική ιστορία του Αλέξη, ενός "goldenboy", που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες. Μια φοβερή οικολογική καταστροφή με πολλά ανθρώπινα θύματα, εξαιτίας της απληστίας μιας κοινοπραξίας πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρία που διευθύνει ο Αλέξης, τον ξυπνάνε από την μεγάλη αυταπάτη. Η σύγκρουση με τα "μεγαθήρια" είναι αδυσώπητη. Θέλει να ξαναβρεί όλα όσα έχασε... τη ζωή του...

Σκηνοθεσία :Νίκος Τζίμας

Σενάριο :Νίκος Τζίμας, Ανδρέας Φραγκιάς (σύμβουλος σεναρίου), Θανάσης Βαλτινός (σύμβουλος σεναρίου)

Ηθοποιοί :James D' Arcy, Alicia Witt, Colm Meaney, Linda Gray, Larry Hagman, Tom Frederic, Georgina Rylance, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Άλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς

δείτε επίσης και εδω
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/01/2011_373347

Ο λόγος που το παρουσιάζω εκτός των άλλων είνα οτι υπάρχουν σκηνές και από τη Σαντορίνη!!!!
ειλικρινά μια ιδιαίτερη ταινία που η παρουσία του κ. Βέγγου και όχι μόνο τιμάει τα πάντα.....

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Mια αρχοντοπούλα της Οίας


Η Ειρήνη Μάρκου Χαϊδεμένου, το γένος Αλαφούζου.

Tης Eλενης Mπιστικα

Οταν έρθει η ώρα να αποχαιρετίσουμε ένα αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο, μαζί με τον δικό μας άνθρωπο αποχαιρετάμε και μιαν άλλη εποχή, τα νιάτα μας, τις εμπειρίες μας, τους δρόμους που πήραμε, που μας ένωσαν, που μας χωρίσανε... Και είναι αυτό το άρωμα μιας άλλης εποχής που θα τους κρατήσει στη μνήμη μας, πάντα νέους και ανέγγιχτους από τον χρόνο...

Στα 92 της χρόνια πέθανε ήρεμα, στο οικογενειακό σπίτι της στην Εκάλη, με τα παιδιά της και τα εγγόνια της, η Ειρήνη Μάρκου Χαϊδεμένου, πρωτότοκη και μοναχοκόρη του Γιάννη και της Κυριακής Αλαφούζου, η όμορφη αρχοντοπούλα της Οίας, με περήφανο πρόσωπο σαν τα ακρόπρωρα του Ναυτικού Μουσείου που αγναντεύουν πέρα μακριά το πέλαγος... Η ναυτική οικογένεια του Γιάννη Αλαφούζου έχει τις ρίζες της, με δικαστικά έγγραφα να το αποδεικνύουν, στα 1400. Στον Αγώνα του 1821 οι Αλαφούζοι με τα πλοία τους πολέμησαν, στην τωρινή εποχή δίνουν το «παρών», αταλάντευτοι.

Ο πρόεδρος της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αριστείδης Αλαφούζος είναι ο μικρότερος αδελφός της Ειρήνης που αποχαιρετίζουμε. Οι σεισμοί του 1925 ανάγκασαν την οικογένεια να φύγει από την αγαπημένη Σαντορίνη. Ηλθαν στον Πειραιά, η Ειρήνη τελείωσε το Γυμνάσιο στην Ιωνίδειο, σπουδαίο εκπαιδευτικό οχυρό αξιών και πήρε από εκεί δίπλωμα διδασκάλισσας. Εργάστηκε μάλιστα σαν δασκάλα στο καλό ιδιωτικό σχολείο Αλεξοπούλου. Ηρθε ο Οκτώβριος του 1940, ο πόλεμος έκλεισε τα σχολεία, η οικογένεια ήρθε στην Αθήνα, αλλά τον Δεκέμβρη του 1941, μέσα στην Κατοχή, πέθανε από πνευμονία, σε ηλικία 54 ετών, ο πατέρας Γιάννης. Η γυναίκα του, Κυριακή, με την Ειρήνη και τον Αριστείδη μαθητή, εγκαταστάθηκαν σε δικό τους σπίτι στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, ωραία, ήσυχη, αστική γειτονιά τότε. Ο Αριστείδης τέλειωσε το 8ο Γυμνάσιο Αρρένων, μπήκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έγινε πολιτικός μηχανικός, βρήκε τον δρόμο του και τη Λένα, ταίρι πολύτιμο. Η Ειρήνη είχε παντρευτεί, τέλος του 1941, τον Μάρκο Χαϊδεμένο, που ο πατέρας της εκτιμούσε, από την Οία, καπετάνιο του Εμπορικού Ναυτικού επιτυχημένο. Μαζί έφτιαξαν μια δεμένη οικογένεια, με δύο γιους και μία κόρη - τον Γιάννη Χαϊδεμένο, τώρα μόνιμα εγκατεστημένο στην Οία, την Κυριακή-Κική και τον Ακη Χαϊδεμένο, ψυχίατρο. Με τη σειρά τους εκείνοι έφτιαξαν δική τους οικογένεια, παιδιά σπουδασμένα που τα καμάρωνε η Ειρήνη, όπως και τον αδελφό της και τους γιους του, πιστή στην ιδέα της οικογένειας.

Σήμερα, ώρα 3.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς, θα γίνει η κηδεία της με την οικογένεια και φίλους να την πλαισιώνουν, με αγάπη και διακριτικότητα που τη διέκρινε στην τροχιά της ζωής της. Στο δειλινό, ώρα Εσπερινού, οι καμπάνες στην Οία θα χτυπήσουν και για την αρχοντοπούλα Ειρήνη, που επέλεξε να υπηρετήσει τον θεσμό της οικογένειας, πρότυπο αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας...

Hμερομηνία : 14/1/11
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...