Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Όταν τα μουσεία κλείνουν......

Με θλίψη μου έμαθα ότι άλλος ένας χώρος μουσειακός στο νησί έκλεισε τον κύκλο του αναγκαστικά! Αναφέρομαι στη Συλλογή Βυζαντινών Εικόνων που φέτος δεν άνοιξε για τους τουρίστες! και για τον κόσμο..... Με θλίψη γιατί μετά τα Αρχοντικό Αργυρού, άλλο ένας μουσειακός χώρος έκλεισε!! Δεν ξέρω τους λόγους τους πραγματικούς αλλά νοιώθω άσχημα όταν 2 μουσεία της Σαντορίνης δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρμή τους στη σύγχρνη ιστορία του νησιού. Δεν θα έπρεπε να πέσουμε πάνω στα μουσεία και στους ανθρώπους που τα έχουν για να τους ενισχύσουμε?? Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εθελοντές και ιδιαίτερες χρηματοδοτήσεις!! Δεν θα έπρεπε ΄να προσπαθούμε να τιμάμε αυτούς τους χώρυς και όχι να τους ξεχνάμε?? Δεν θα έπρεπε να είμαστε μπροστά και δίπλα σε αυτούς τους χώρους?? Κρίμα.....Κυρία Αργυρού η αρχοντική σας παρουσία λείπει... Αγαπητοί φίλοι της Συλλογής Βυζαντινών Εικόνων! Σας ευχαριστούμε θερμά......

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Καλησπέρα

Μαθαίνω με μεγάλη χαρά ότι σιγά σιγά η ομάδα μας μεγαλώνει!! Πολλοί νέοι από διάφορα σημεία επιθυμούν να πουν κάτι το διαφορετικό. Να μιλήσουν για τη δική τους Σαντορίνη! Μακάριε Σ. σε καλως ορίζω στην παρέα μας!!! έτσι να μαζεύομαστε σιγά σιγά πολλοί με κοινό στόχο: Να ακούσουμε και να παρουσιάσουμε τη δική μας Σαντορίνη....όχι αυτή που φαίνεται παντου!!! αλλά την πραγματική.... Καλησπέρα Μακάριε....

Ο σεισμός της Σαντορίνης και οι πολιτικές προεκτάσεις


 …από το παρελθόν

Ο σεισμός του 1956 στη Σαντορίνη


  Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σχεδόν ισοπέδωσε τη Σαντορίνη στις 9 Ιουλίου 1956, ίσως φανεί  λίγο απρόσμενο. Τα πάντα όμως έχουν την εξήγησή τους.
  Μετά το πρώτο σοκ, που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, οι ξένες εφημερίδες έκαναν συνεχείς αναφορές στην καταστροφή που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Στις 11 Ιουλίου η εφημερίδα «Southeastern Missourian», γράφει ότι « ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, διέκοψαν τις διακοπές τους στην Κέρκυρα και σπεύδουν με αντιτορπιλικό στο νησί». Λίγες μέρες αργότερα, ο Παύλος απαθανατίζεται καθώς βαδίζει ανάμεσα στα ερείπια και τείνει το χέρι για να βοηθήσει τη Φρειδερίκη, ενώ πίσω τους ακολουθεί η πριγκίπισσα Σοφία και αξιωματικοί.  Η «Prescott Evening Currier», γράφει επίσης ότι στο Ξενοδοχείο «Vulcan», έμεναν κάποιοι ξένοι επισκέπτες οι οποίοι κατάφεραν να το εγκαταλείψουν προτού γκρεμιστεί. « Στην εσπευσμένη αναχώρησή τους, πολλοί άφησαν πίσω τους ρούχα, χρήματα, ακόμα και τα εισιτήρια τους» αναφέρει η εφημερίδα.
  Παράλληλα όμως τα διεθνή μέσα,  με έκπληξη αλλά και ένα τόνο επίκρισης, γράφουν: «Οι περήφανοι έλληνες, αρνούνται τη διεθνή βοήθεια» (Spokesman Review), ή «Είναι πολύ περήφανοι για να δεχτούν βοήθεια» (The Victoria Advocate). «Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος  Καραμανλής είπε πως η Ελλάδα απέρριψε τις προσφορές βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει  η  «Southeastern Missourian» και προσθέτει: «δήλωσε πως ενημέρωσε τον αμερικανό πρέσβη Κάβεντις Κάννον, ότι δεν υπάρχει ανάγκη βοήθειας «επειδή αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Αλλά γι αυτήν την ακατανόητη στάση της κυβέρνησης, την εξήγηση δίνουν οι «πολιτικοί παρατηρητές» που επικαλείται ο τύπος. «Η απόρριψη» αναφέρουν, «αναμφίβολα συνδέεται με την ελληνοβρετανική διαμάχη γύρω από το μέλλον της Κύπρου που είναι βρετανικής αποικία. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την απαίτηση των ελληνοκυπρίων για ένωση με την Ελλάδα».
  Αλλά η τότε κυβέρνηση, δεν αρνήθηκε τη βοήθεια, επειδή απλά υποστήριζε το αίτημα της Ένωσης. Τη χρονιά εκείνη, η στάση των άγγλων αποικιοκρατών, είχε σκληρύνει αφόρητα. Στις 9 Μαρτίου εξόρισαν τον Μακάριο στις Σεϋχέλλες, ενώ στις 10 Μαΐου απαγχόνισαν τους  Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου και τους ενταφίασαν στα περίφημα «φυλακισμένα μνήματα» που βρίσκονται μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας. Την ίδια μέρα η Αθήνα συνταράσσεται από ογκώδεις διαδηλώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 164 τραυματίες.
  Στις 16 Ιουνίου οι ξένες εφημερίδες γράφουν για μια βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο της Λευκωσίας, που σκότωσε τον χαμηλόβαθμο διπλωματικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας Ουίλιαμ Πίερς Μποτελερ (William Pierce Boteler). Σημειώνουν παράλληλα πως η ΕΟΚΑ έκανε λόγο για «τραγικό λάθος». Αλλά οι Εγγλέζοι , άρχισαν να συλλαμβάνουν μαζικά κύπριους αγωνιστές και πολίτες, ενώ μια βόμβα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στις 5 Ιουλίου, τους εξαγρίωσε τελείως. Στις 11 Ιουλίου (δύο μέρες μετά το σεισμό) προέβησαν σε μαζικότατες συλλήψεις, προκαλώντας την κατακραυγή του ελληνισμού. Να λοιπόν γιατί, η τότε Κυβέρνηση, αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας για τη σεισμόπληκτη Σαντορίνη. 

Πηγή Κοινή Γνώμη 23 Ιουλίου 2010
του Δημήτρη Πράσσου

Κουιζ νο3

Αλήθεια ξέρετε πως λέγεται στη Σαντορίνη το συγκεκριμένο σκεύος;

Ομιλία Ευθύμιου Λέκκα στη Σαντορίνη ( 21/07 /2010)

Η μοίρα εχθές με έφερε στην Ομιλία του Ευθυμιου Λέκκα με θέμα : Η Δράση των Εθελοντικών Σωμάτων στις Παγκόσμιες Καταστροφές". Η ομιλία αυτή έγινε ύστερα από πρόταση του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος  της Σαντορίνης, το οποίο πια ανήκει στην Πολιτική Προστασία....( είδες Χρυσόστομο....).
Μερικά βασικά συναισθήματα - σκέψεις:
α) γιατί δεν είδα εκπροσώπους από τη Σχολή Δημοσιογράφων της Σαντορίνης
β) γιατί δεν είδα εκπροσώπους από Πυροσβεστική, Λιμενικό, Αστυνομία, αλλά ακόμα και γιατρούς του νησιού
γ) γιατί τα άτομα που ειδα ήταν μόνο όσα ηλικιακά είχαν βιώσει το μεγάλο σεισμό καθώς και εκρήξεις του ηφαιστείου;


Ο Κύριος Λέκκας, με τρόπο απλό, κατανοητό, και σαφή μας παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της έννοιας του εθελοντή ειδικά στις τελευταίες παγκόσμιες καταστροφές.

Σε ερώτηση του kallistorwntas για το Ποιά θα πρέπει να είναι τα πρώτα σημεία που θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη μας στη Σαντορίνη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού  η απάντηση του κυρίου Καθηγητή ήταν άκρως κατατοπιστική: " Αν γίνει καλοκαίρι θα πρέπει να αντιμετωπίστει ο πανικός των τουριστών, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σημεία της καλντέρας, και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος  για να ενημερωθεί Επίσημα και Σωστά, η Κεντρική Διοίκηση Διαχείρισης Κρίσεων ( Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Και αμέσως μετά  πάνω στη συζήτηση, έπεσε και η μεγάλη βόμβα ( αναμενόμενη): η Σαντορίνη ένας χώρος ηφαιστειογενές, μ ένα ενεργό ηφαίστειο, ένας χώρος που ζούσε ζει και θα ζει με τους σεισμούς , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.... Δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι αυριο το πρωι θα γίνει για π.χ. έκρηξη του ηφαιστείου ,απλά σε ένα τέτοιο κοσμοπολίτικο μέρος περίμενα ότι θα υπήρχε τουλάχιστον στα χαρτιά κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θα ήθελα να προτείνω σε όλους τους αρμόδιους φορείς Πυροσβεστική Αστυνομία - Δήμο, Κοινότητα κ.λ.π. να προβεί ΑΜΕΣΑ σε προληπτικό σχεδιασμό αντιμετώπισης Εκτάκτου Ανάγκης, Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οριοθετηθουν σε όλα τα χωριά χώροι όπου θα μαζευτούν σε περιπτωση ανάγκης οι πολίτες και οι τουρίστες, και σιγά σιγά να γίνει ένα σχέδιο Ολοκληρωμένο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστραφών και στη Σαντορίνη αλλά και στη Θηρασία.  . Ελπίζω ότι δεν θα τρέχουμε αφού γίνει το κακό,... αλλά εδώ στη Σαντορίνη θα φερθούμε έστω για λίγο μπροστάρηδες  των γεγονότων....





Υ.Γ.: Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος των Εθελοντών Διασωστών Σαντορίνης Χρυσόστομος Δεναξάς μετά το τέλος του εικονιζόμενου δίπλα καθηγητή κ. Λέκκα.

Υ.Γ.2: Αμέσως μετά το πρώτο μέρος της Ομιλίας του κ. Λέκκα που αφορούσε τη Σαντορίνη


Απόσπασμα Ομιλίας Λέκκα στη Σαντορίνη ( 2010)
Ανέβηκε από kallistorwntas. - Βρείτε περισσότερα οικογενειακά βίντεο.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Θήρα Σαντορίνη

Θήρα (Σαντορίνη)

Το όνομα της νήσου "Θήρα" προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος τη νήσο αυτή. Το δε όνομα "Σαντορίνη" προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης η οποία υπήρχε στο νησί.
Αν και αρχικά υπήρχε η άποψη ότι η εκκλησία αυτή ήταν το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που υπήρχε στην Θηρασιά, σήμερα θεωρείται πιθανότερο να πρόκειται για την μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης που βρισκόταν στην Περίσσα, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν το 1992. Πρίν την μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ (Αρχαία Ελληνικά καλλίστη: "η πιο όμορφη"), Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια.
Επί τουρκοκρατίας οι Τούρκοι την ονόμαζαν "Δερμετζίκ" ή "Διμερτζίκ" (= μικρός μύλος), πιθανώς από τους πολλούς μικρούς ανεμόμυλους που ξεχώριζαν από μακριά.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας επίσημα καθιερώθηκε το όνομα "Θήρα", πλην όμως οι ξένοι χάρτες συνέχισαν να την ονοματίζουν "Σαντα-Είρηνα" από την οποία και παρέμεινε με μικρή παραφθορά από τους Έλληνες ως "Σαντορίνη" (αντί του ορθότερου Σαντορήνη).
Ο Ηρόδοτος ισχυρίζεται πως η Θήρα αποικίστηκε για πρώτη φορά από Φοίνικες, φαίνεται όμως πως από το 2000 π.Χ. ήταν γνωστή στη Θήρα η καλλιέργεια του σίτου, η ελαιοπαραγωγή, η αλιεία με δίχτυα κ.λπ. Αυτό αποδεικνύουν οι πρόσφατες ανασκαφές, που έφεραν στο φως δείγματα προχωρημένου πολιτισμού των κατοίκων της προμινωικής εποχής, που ίσως καταποντίστηκαν από τη δράση του ηφαιστείου του νησιού. Τα χρυσά κοσμήματα δείχνουν πως η Θήρα είχε τότε συναλλαγές με τις μικρασιατικές ακτές, όπου υπήρχαν χρυσοφόρα ποτάμια, και τα παράξενα αγγεία της μαρτυρούν σχέσεις και επαφή με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και ιδίως τη Μήλο, τη Ρόδο και την Κύπρο, όπου βρέθηκαν ανάλογα αγγεία. Από την ιστορική εποχή, οι κάτοικοι φορούσαν ένα είδος χιτώνα ή εσθήτος, που ονομαζόταν θηραίον, από το όνομα του νησιού. Οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Θήρας ήταν Κάρες (πελασγικός κλάδος), που εκδιώχθηκαν από τους Κρήτες την εποχή του Μύνιος Α'. Οι Κρήτες κυρίευσαν τότε το νησί, που αρχικά ονομαζόταν Καλλίστη. Τελικά, το αποίκισε, ξεκινώντας από τη Σπάρτη, μαζί με άλλους Λακεδαιμονίους, ο Θήρας ο Αυτεσίωνος, που της έδωσε και τ' όνομά του. Την εποχή των Πτολεμαίων, το νησί χρησιμοποιήθηκε ως προπύργιο των ναυτικών τους δυνάμεων κι οχυρώθηκε. Οι Θηραίοι λάτρευαν ιδιαίτερα τον Απόλλωνα Καρνείον, την Άρτεμι, τον Ερμή, τον Διόνυσο, τον Ασκληπιό και τον Ηρακλή. Ήταν διάσημο το Μαντείο του νησιού, που το έλεγαν Έπος Θηραίων. Η αρχαία πόλη ανακαλύφτηκε ολόκληρη το 1898, από τον αρχαιολόγο Φρ. Χόλλερ. Εκτεινόταν σε μήκος 800 μέτρων και πλάτος 150, είχε έναν ναό του Καρνείου Απόλλωνα, ένα ηρώο του Λακεδαίμονα ήρωα Θήρα, μια βασιλική 40 μέτρων με εσωτερική κιονοστοιχία κι εξέδρες, ένα εφηβείο και άλλα ερείπια ιερών. Από την πτολεμαϊκή εποχή της χρονολογείται το ιερό των Ίσιδος - Σεράπιος - Ανούβιος, που η λατρεία τους είχε τότε επιβληθεί, καθώς κι αρκετά σπίτια της ίδιας περιόδου. Τα νομίσματά της, όλα χάλκινα, είναι των ετών 350 - 200 π.Χ., και μερικά μεταγενέστερα, της ρωμαϊκής εποχής. Τα αρχαιότερα έχουν επάνω κεφαλή Απόλλωνα ή Ερμή, ή γυναικεία κεφαλή με πέπλο, και τα γράμματα ΘΗ ή ΘΗΡ. Στους μηδικούς πολέμους, η Θήρα ήταν από τα νησιά που έδωσαν γην και ύδωρ στους Πέρσες. Όταν, μετά τους πολέμους αυτούς, συγκροτήθηκε η αθηναϊκή συμμαχία με τις Μήλο, Ανάφη και Φολέγανδρο, οι Θηραίοι απέφυγαν να μετάσχουν, ίσως επειδή στο νησί επικρατούσε το δωρικό στοιχείο. Μόνο το 425 π.Χ. οι κάτοικοι της Θήρας υπέκυψαν στους θαλασσοκράτορες Αθηναίους και φορολογήθηκαν απ' αυτούς. Σήμερα, οι σπουδαιότεροι αρχαιολογικοί τόποι της Θήρας βρίσκονται κοντά στις θέσεις Κολούμπος, Καμάρι, Άγιος Στέφανος και Εξωμότης. Στο Μουσείο της Θήρας υπάρχουν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα. 


http://greek-tour.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Στην Αγιά Μαρκέλλα στη Σαντορίνη

Βρέθηκα  για πρώτη φορά στην Αγία Μαρκέλλα στο Ακρωτήρι. Λόγω άλλης υποχρέωσης αν και θα το ήθελα να είμαι νωρίτερα, τελικά η ομάδα του καλλιστορώντας πήγε μετά το τέλος του εσπερινού. Η εκκλησία αυτή ανήκει σε ιδιαίτερη αγαπητή προς εμένα οικογένεια. Όταν πήγα, αρχικά αισθάνθηκα την αγάπη των ιδιοκτητών της εκκλησίας ποικιλοτρόπως και όχι μόνο εγώ...." Α Α Α Α Α Α .....χααχ... Α ρε Ραφαήλ"...Δεν περίμενα να δω τόσο κόσμο εκεί που ευλαβόταν την Αγία Μαρκέλλα. Μετά την πατροπαράδοτη "πανήγυρη" ( φάβα, καπαρόφυλλα κ.λ.π..) ξεκίνησε το παραδοσιακό γλέντι με το Σύλλογο Ακρωτηριανών να δίνει το έναυσμα για χορό. Αμέσως μετά το Σύλλογο ολων των ηλικιών οι πιστοί σηκώθηκαν για να τιμήσουν με τον Αγνό Παραδδοσιακό τρόπο της Σαντορίνης την Αγία Μαρκέλλα.  Αμέσως μετά , από ότι έμαθα μιας και δυστυχώς ήταν αδύνατο να μείνω για πολύ  ο Ραφαήλ Αρβανίτης έδωσε τα ρέστα του με την τσαμπούνα ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Στο σύντομο διάστημα όμως της παρουσίας της ομάδας του blog, σαν να το θελε η αγία να μείνω τόσο λίγο διάστημα, έγιναν τόσο λίγες κοσμοιστορικές συναντήσεις!! Ηταν μια σημαντική για μένα βραδυα για πολλούς λόγους. Είμαι σίγουρος ότι η Αγία Μαρκέλλα ήθελε να βρεθώ για λίγο διάστημα, σε αυτό το σημείο για να τιμήσω τη Χάρη Της με τον τρόπου που επιθυμούσε Εκείνη.... Φυσικά όταν έβλεπα ότι βιντεοσκοπούσε ο Κλέαρχος και ότι θα καθόταν και αργότερα ήμουνα ήσυχος...χαχα...
Οταν είναι 3 άτομα εκεί για ανταποκρίσεις  όλο και κάτι καλό θα βγει...



Τ ην επόμενη ημέρα πήγα στην Αγία Μαρκέλλα στο Κοντοχώρι.Ένα μικρό εκκλησάκι στο οποίο είδα ότι ετοίμαζαν την απογευματινή "πανήγυρη" ( θα γινόταν εσπερινός και πανηγύρι)





Και του Χρόνου της Αγίας Μαρκέλλας!!!





Καμπάνες από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

Οταν τα μηνύματα εμφανίζονται ......

......όταν και όποτε θέλουν εκείνα...

Το πρόγραμμα σήμερα ήταν ακρώς σημαντικό για μένα και τους συνεργάτες και φίλους του blog και όχι μόνο . Πολυ συνοπτικά στοιχεία και θα ακολουθήσουν πολλά!!
. Μέσα σε τρεις ώρες περίπου εγιναν τόσα που άλλοι θα θέλανε μέρες ολόκληρες.... Αρχικά το απόγευμα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του Καθηγητή κ. Λέκκα με θέμα: " Οι Εθελοντικές Ομάδες  και ο  που διοργάνωσε το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα ( Χρυσόστομε........ είμαστε εδώ για ακόμα περισσότερα....ξέρεις εσυ....) με θέμα :  Ο Ρόλος των Εθελοντικών Οργανώσεων στις Παγκόσμιες Καταστροφές. Για την ομιλία και τα παραλειπόμενα θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά! Κ. Λέκκα ιδιαίτερη χαρά η γνωριμία και η κουβέντα μαζί σας! Αμέσως μετά βρεθήκαμε στο Πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας  στο Ακρωτήρι. Τα γελια κάποιων ανθρώπων εκεί έμειναν χαραγμένα..... Α.Α.  ξέρεις εσυ........ Κλέαρχε τί σου έλεγα.... Κική ετοιμάσου... Σαμψών χαμογέλα.... Η μισή στροφή  χορύ με τη Μαρκέλλα, το συναπάντημα του χθές ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΤΙΜΟ ΕΡΧΕΤΑΙ.... η ιδιαίτερη σχέση με τον Ραφαήλ,  τα χαμόγελα των γνωστών ανθρώπων......Τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα ( και για εκεί θα υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση) ....

Εμείς τρέχουμε σαν ομάδα....... Ελάτε βιαστείτε.... Ελάτε να νοιώσετε στην πράξη κάποια χαμογελαστά μάτια της Σαντορίνης......

Αυτά προς το παρόν ...... 



Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Δεν μπορεί θα το μαθε το "Kallistorwntas".....

Πριν από λίγο έκανα μια βόλτα σε ένα χωριό... Συνάντησα μια γνωστή νέα κοπέλα  που καθόταν έξω από το σπίτι της άκουγε μουσική μέσω υπολογιστή και διάβαζε kallistorwntas.... Εγώ δεν είπα τπτ.... χαχαχα... Πιάσαμε κουβέντα και τη ρώτησα γενικά τι κάνει πως πήγε στο σχολείο κ.ο.κ. Όταν τη ρώτησα για τη σχέση της την είδα ότι κοντοστάθηκε. Γύρισε και μου έπιασε κουβέντα ότι  ο φίλος της καθώς και οι φίλοι του μαζεύονται τον τελευταίο καιρό σε μέρος που δεν έχει φωτισμό και δεν καθαρίζεται και πολυ καλά και κάνουν κρυφά τσιγάρα ανάβουν φωτιές και υποκύπτουν σε "κακές συνήθειες"  σε  τουρίστες όπως μου είπε η κοπελιά.....Ο τίτλος της ανάρτησης είναι κουβέντα της κοπελιάς όταν πάνω στο θέμα αυτό γυρνάει και μου λέει : δεν μπορεί θα το μάθε το καλλιστορώντας..... Προσπάθησα να μάθω παραπάνω στοιχεία και μου είπε ότι τον τελευταίο καιρό αρκετοί μαθητές της τελευταιας τάξης του Λυκείου συναντιούνται στην περιοχή αυτή για τσιγαράκι, για εκφοβισμό - πλάκα σε τουρ΄΄ιστες κ.ο.κ....

Δεν θέλω να πω τπτ παραπαάνω από την κουβέντα απλά προκύπτει για άλλη μια φορά αυτό που σας είχα πει σε προηγούμενη ανάρτηση: Πρέπει να αναπτυχθεί ίσως καλύτεραμε  η έννοια της κοινωνικήες πρόνοιας και της συμβουλευτικής στους μαθητές της Σαντορίνης. Οι νέοι της Σαντορίνης ίσως χρειάζονται και άλλου είδους βοήθεια όχι μόνο την τουριστική - οικονομική!!  Θα το ψάξω καλύτερα το ζήτημα απλά νοιώθω ότι τα παιδιά αυτά θέλουν να μιλήσουν!! θέλουν να εμπιστευτούν τον κόσμο και να μπορέσουν να αναπτύξουν στοιχεία της προσωπικότητας τους!!! Πρέπει να γινει σαφές ότι οι νέοι της Σαντορίνης πρέπει να είναι το μέλλον του νησιου. Πρέπει να τους ακούσουμε και να τους ακούμε και όχι να λέμε... α αυτοί είναι νέοι τι ξέρουν.......

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω.....

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας - Σαντορίνη

Από ότι ενημερώθηκα την Πέμπτη 15 Ιουλίου έγινε η πρώτη γιορτή αποφοίτησης από το Σχολείο Δευτέρης Ευκαιρίας της Σαντορίνης.....


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ιδρύθηκε σαν θεσμός μέσα από την ευρωπαϊκή πολιτική για την συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε όσους έχουν σταματήσει οι κατά τόπους δευτεροβάθμιες εκπαιδευτικές μονάδες, μέσω της υιοθέτησης των " γραμματισμών" ή των πρακτικών εφαμοργών σε άλλα Σ.Δ..Ε της Ευρώπης. Είναι ένας θεσμός όπου έχει ιδιαίτερη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.
Θα σας παραθέσω μερικά σχόλια από τους πρώτους απόφοιτους, αλλά θα ήθελα να προτείνω το εξής: Στη Σαντορίνη υπάρχουν ΟΛΑ τα εχέγγυα και όλες οι δυνατότηες ώστε το Σχολείο αυτό ΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΕΙ απο τη Σύρο έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα.


http://diketh.blogspot.com/2010/07/blog-post_19.html



<<Το Σ.Δ.Ε. για μένα ήταν ένα όνειρο απραγματοποίητο, που τελικά έγινε πραγματικότητα. Αυτά τα δύο χρόνια πήρα πάρα πολλά και σε γνώσεις και σε εμπειρίες κοινωνικές. Μια από αυτές ήταν, ότι έμαθα να λειτουργώ μέσα στην ομάδα ( παρέα με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου). Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο το σχολείο αυτό επηρέασε τη λογική και την νοοτροπία μου. Μου έδωσε δηλαδή την ευκαιρία, να συζητώ και να προβληματίζομαι και σε άλλα θέματα πέρα από την στενή καθημερινότητα της δουλειάς και της οικογένειας μου>>
Βάλβη Σπυριδούλα

<<Πηγαίνοντας στο Σ.Δ.Ε. είχα ξανά το δικαίωμα να κάνω όνειρα και να βάζω στόχους που ήθελα να πραγματοποιήσω στη νεαρή μου ηλικία, αλλά δεν είχα την δυνατότητα.
Όταν κάθισα στο θρανίο και παρακολούθησα το πρώτο μου μάθημα, η καρδιά μου άρχισε να φτερουγίζει. Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και σε λίγες ημέρες παίρνω το πολυπόθητο απολυτήριο του Γυμνασίου. Η σκέψη μου τρέχει σε όλη τη διαδρομή αυτών των δύο χρόνων και στα πόσα πολλά αποκόμισα…
Γνώσεις, κοινωνικότητα, ψυχική ισορροπία, αυτοσεβασμό και πάνω από όλα τη δυνατότητα με το απολυτήριο του Γυμνασίου, να συνεχίσω τις σπουδές μου και στο Λύκειο. Αν με βοηθήσει δε και ο Θεός, ίσως και παραπέρα…
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους, που βοήθησαν και μόχθησαν για να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι>>.
Κατερίνα Τσώτα

<<Πηγαίνοντας στο Σ.Δ.Ε. μπόρεσα να βοηθήσω τον εαυτό μου να γίνει καλύτερος άνθρωπος, να μάθω πολλά πράγματα και ακόμα να βοηθήσω τα παιδιά μου στο ημερήσιο σχολείο τους.
Αν δεν έχεις αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο και συ σαν κι εμένα, ποτέ δεν είναι αργά. Μπορείς και τώρα>>!
Νικολέττα Βάλβη

<< Όταν ξεκίνησα το Σ.Δ.Ε. ενδιαφερόμουνα περισσότερο να πάρω το απολυτήριο του Γυμνασίου. Στην πορεία όμως, έβλεπα ότι με αυτά που μάθαινα, άκουγα και έπαιρνα από το σχολείο αλλά και από τους ανθρώπους που ερχόμουνα σε επαφή, άλλαξαν στοιχεία της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα μου. Έτσι έγινα πιο ανεκτικός, πιο ψύχραιμος και απέκτησα μεγαλύτερη σοβαρότητα στις καταστάσεις. Χαίρομαι που κατάφερα, μεγάλος πια, να πάρω το απολυτήριο του Γυμνασίου κάτι, που δεν προσπάθησα τότε στην παιδική μου ηλικία>>.
Ισίδωρος Πρέκας

<<Το Σ.Δ.Ε. ήταν για μένα η ευκαιρία που χρειαζόμουν για να τελειώσω αυτό που άφησα στη μέση…πριν χρόνια. Το Σ.Δ.Ε. μου πρόσφερε επικοινωνία, με τον γύρω κόσμο, εμπειρία, μάθηση, συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ανταλλαγή aπόψεων με ανθρώπους που ζουν στον ίδιο τόπο με μένα και αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα. Το Σ.Δ.Ε. μου έδωσε ακόμα την δυνατότητα να αποκτήσω κάτι πολύ χρήσιμο και αναγκαίο στην εποχή μας: το απολυτήριο του Γυμνασίου>>.
Ερρίκος Παγώνης

<<Η ζωή είναι μια συνεχής αναθεώρηση. Έτσι κι εγώ αναθεώρησα τις νεανικές μου σκέψεις και ιδέες, που με ήθελαν μακριά από το σχολείο. Πιο ώριμη τώρα, κατάλαβα πως η γνώση είναι δύναμη. Η γνώση για τον άνθρωπο είναι ότι η τροφή για το σώμα. Με το Σ.Δ.Ε. μου δόθηκε η ευκαιρία να μη χάσω αυτή τη γνώση, που τόσο απερίσκεπτα είχα απαρνηθεί πριν κάποια χρόνια. Μου καλλιέργησε επίσης το ζήλο να συνεχίσω να μαθαίνω και να θέλω να βελτιώνομαι σαν νους και σαν χαρακτήρας. Μου δίδαξε και κάτι ακόμα: Να έχω άσβεστη την ελπίδα μέσα μου πως στη ζωή ποτέ δεν είναι αργά για κάτι που πραγματικά επιθυμούμε. Αρκεί να αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό>>.
Κατερίνα Καραμολέγκου

<<Η απόφασή μου να φοιτήσω στο Σ.Δ.Ε. αποδείχθηκε τελικά πολύ σωστή. Από αυτή την επιλογή ήταν πολλά αυτά που απέκτησα, γνώσεις σε πολλούς τομείς που διεύρυναν τη σκέψη μου και μ΄ έκαναν να βλέπω τα πράγματα με πιο ανοιχτή ματιά. Επίσης γνώρισα νέα άτομα και έμαθα να εργάζομαι μέσα σε μια ομάδα, όπου όλοι προσπαθούμε με κοινό στόχο. Να κερδίσουμε δηλαδή όσο πιο πολλά μπορούμε σε γνώσεις κι εμπειρίες από αυτή την δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μας.
Επιπλέον νοιώθω ότι ήταν μια προσωπική δικαίωση το να καταφέρω να αποκτήσω το απολυτήριο του Γυμνασίου, έστω και με κάποια καθυστέρηση. Μπορεί να διέκοψα το σχολείο μικρή, αλλά τελικά νά που μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου…Και ευτυχώς την εκμεταλλεύτηκα…>>
Κυριακή Λειβαδάρου

<<Όταν έμαθα ότι ιδρύεται Σ.Δ.Ε. στη Σαντορίνη γράφτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Πέρασα δύο ευχάριστα χρόνια μαθαίνοντας πολλά ενδιαφέροντα πράγματα , γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους και συμμετέχοντας σε πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Με το απολυτήριο του Γυμνασίου θα ανέβει η αυτοεκτίμησή μου και θα έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω τις σπουδές μου ή να επιλέξω ένα καλύτερο επάγγελμα>>.
Χριστίνα Ρίζου.

ο Εσπερινός στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία ( 2010)

Κουιζ 2

Θα ήθελα την ονομασία και την τοποθεσία των δυο εκκλησιών

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Της μνήμης....του διακονήματος

Πριν απί λίγες ημέρες ήταν ανήμερα της Αγίας Μαρίνας. Βρέθηκα στις 2 εκκλησίες που γνωρίζω στο νησί. Το Πρωι στο Μεγαλοχωριό όπου την ώρα που μπήκα ο παπα  Μάρκος, συμπροσευχόταν μαζί με τον Δεσπότη μας σαν άξιος λευίτης και διάκονος, ενώ στο προαύλιο χώρ η οικογένεια του αλησμόνητου Βίκτωρα Ακύλα, ετοίμαζε την "πατροπαράδοτη" πανήγυρη..... Προσκύνησα και για λόγους επαγγελματικούς έπρεπε να πάω Φηρα.... Βρέθηκε στο δρόμο μου ένας άνθρωπος που από ότι φάνηκε ήξερα κάποια πράγματα ιδιαίτερα ( Δεν θα αναφερθώ στην ιδιότητα του) και με πήγε μέχρι τα Φηρά.... Κάποιας ηλικίας ο φίλος μου και το μόνο που έλεγε Εσεις Οι νέοι  σταματήστε τις βλακείες για τη Σαντορίνη..... Σταματήστε να τη χαλάτε.... Θυμήσου το μου λέει... Θα σας εκδικηθεί...... ( Εγώ σιωπή.....)..... Και η μοίρα με έφερε στην Αγία Μαρίνα των Φηρών.... Ναι Ναι ... Έχει και υπέροχο εκκλησάκι στα Φηρά που τιμάει τη Χάρη Της..... Μπαίνοντας μέσα ένοιωσα το εξής συναίσθημα: Ωραιότερη Συγκίνηση να βλέπω  2 Σαντορινιούς ιερείς να διακονούν  από διαφορετικό λειτούργημα  Αναφέρομαι στον π. Αντώνη και στον π. Ματθαίο... ο Μεν π. Αντώνης στο ψαλτήρι, και ο μεν π. Ματθαίς σαν άλλο παπαδάκι βοηθούσε τους 2 ιερείς π. Σπύρο καθώς και τον πρωτοσύγγελο της Μητρόπολης Αθηνών π. Θωμά.  Με γέμισε ευχάριστες σκέψεις όταν έβλεπα ότι οι παλαιότεροι ιερεις από τους 4 έδιναν το πάτημα στον νεότερο και στο φιλοξενούμενο......

αυτά προς το παρόν...θα επανέλθω.....

Εκδηλώσεις Καλοκαιριού 2010 ( σε συνέχειες)

Το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας σας καλεί στην ομιλία με θέμα:
 
   Ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων στις παγκόσμιες φυσικές
    καταστροφές.
       Ομιλητής ο καθηγητής γεωλογίας πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέκκας Ευθύμιος.
Την Τετάρτη 21 Ιουλίου  και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο.



Χωρίς την «μεγάλη» συναυλία -σαν αυτές που τείναμε να συνηθίσουμε- το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρουσιάζει η Δημοτική Επιχείρηση ΔΗΚΕΘ (κάλλιο αργά παρά ποτέ!)


Το πρόγραμμα αποτελείται απο εκδηλώσεις που όπως σχολιάσαμε και σε «νωρίτερο» κείμενο διοργανώνονται απο την «αδελφή» Δημοτική Επιχείρηση ΔΗΚΕΘ καθώς και απο Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού, κατα συνέπεια η ανακοίνωση της ΔΕΠΟΤΑΘ αποτελεί το αποτέλεσμα της έρευνας, συγκέντρωσης και παρουσίασης των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο νησί σε συνδιασμό με εκδηλώσεις που γίνονται με την την δική της οργάνωση.

Χαρακτηριστικά του φετινού προγράμματος, η απουσία της «μεγάλης» (και ακριβής) συναυλίας, η επιλογή να στηριχθούν τοπικοί μουσικοί καθώς και η απόφαση να «τηρηθεί η παράδοση» της ρίψης των βεγγαλικών στη θύμηση της έκρηξης του ηφαιστείου.

Μπορεί επίσης να σχολιάσει κανείς οτι οι επιλογές βρίσκονται στο πλαίσιο του κλίματος της εποχής, των περικοπών και των οικονομικών λύσεων δηλαδή, ενω παρατηρούμε οτι δεν έγινε -η δεν βλέπουμε εμείς τουλάχιστο- να έχει γίνει προσπάθεια να βρεθούν χορηγοί να στηρίξουν τις εκδηλώσεις, πέρα απο αυτές της ΔΗΚΕΘ, που έχουν τους υποστηρικτές τους. Κάτι που οδηγεί στην σκέψη οτι είτε δεν έγινε τέτοια προσπάθεια, είτε δεν υπήρξε ανταπόκριση, κάτι που ακούγετε μάλλον δύσκολο.

Οι εκδηλώσεις στις οποίες μας καλεί η ΔΕΠΟΤΑΘ είναι οι εξής (οι 2 πρώτες έχουν πραγματοποιηθεί)

Σάββατο 17/7 ώρα: 20:00 Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα
Κονσέρτο πιάνου με την Γιούλια Μπαλ

Κυριακή 18/7 ώρα: 20:00 Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα
Μουσική βραδιά αφιερωμένη «στα παιδιά που έφυγαν νωρίς», με τους Γιώργο Ρούσσο στο πιάνο, Γιώργο Καράτσαλο κιθάρες-φωνή και την Ντόρα Αθανασίου στο τραγούδι.

Δευτέρα 19/7 ώρα: 21:30 «CANAVA ROUSSOS», Έξω Γωνιά
Συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ,  Τιμή εισιτηρίου 10€

Δευτέρα 2/8 Ώρα: 21:30 Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ, Τιμή Εισιτηρίου: 15€


Τετάρτη 4/8 ώρα: 20:30 Γήπεδο Καμαρίου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τα χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας και το συγκρότημα «Τ’Αηδονάκια», στο βιολί ο Σπύρος Βασσάλος

Σάββατο 7/8 ώρα: 20:00 Περίσσα (Κολάδα)
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και το συγκρότημα «Φαρισαίοι», στο βιολί ο Μανωλίτσος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση της «τράτας»

Τρίτη 10/8 ώρα : 21:00 Πλατεία Φηρών
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» με το συγκρότημα του Μανόλη Βουρβαχάκη

Τετάρτη 11/8 ώρα: 21:00 Πλατεία Φηρών
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Σαντορίνης «Οι Ακρίτες»

Πέμπτη 12/8 ώρα: 21:00 Πλατεία Φηρών
Μουσικοχορευτική νησιώτικη εκδήλωση με το διεθνές χορευτικό σχήμα «Κατερίνα Δαρζέντα» της Σταματίνας Ξιάρχου και τα χορευτικά σχήματα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ του Δήμου Θήρας. Θα συμμετέχει το συγκρότημα «Φαρισαίοι», στο βιολί ο Μανωλίτσος.

Παρασκευή 13/8 ώρα; 21:00 Πλατεία Φηρών
Χοροί του κόσμου από την σχολή «Escuella de Baille» της Κέλυ Πατσιλινάκου

Σάββατο 14/8 – Κυριακή 15/8 Ιερός Ναός Επισκοπής, Μέσα Γωνιά «Πανηγύρι Επισκοπής» από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας

Κυριακή 15/8 ώρα:21:30 «CANAVA ROUSSOS», Μέσα Γωνιά
Χοροεσπερίδα του Συλλόγου Μεσαγωνιατών Θήρας

Τετάρτη 18/8 ώρα:20:00 Προαύλιο Επισκοπής
«Ψάλλοντας και Τραγουδώντας στην Επισκοπή». Συναυλία με την Μαρίζα Κωχ, τον Χρόνη Αηδονίδη και πολυμελή συγκροτήματα παραδοσιακών οργάνων από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας

Πέμπτη 19/8 ώρα:21:30 Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρήστο Θηβαίο από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ Τιμή Εισιτηρίου: 15€

Πέμπτη 19/8 ώρα ώρα:22:00 Παραλία Καμαρίου (Καμάρα)
Ολονύκτιο Πάρτυ νεολαίας από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας.

Παρασκευή 20/8 ώρα:18:00 Μέσα Βουνό – Αρχαία Θήρα
Ξενάγηση στην Αρχαία Θήρα, στο Μέσα Βουνό και στην Αρχαία Οία από την αρχαιολόγο Μάγια Ευσταθίου και τους συνεργάτες της. Θα ακολουθήσει συζήτηση από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας

ώρα 21:00 Πλατεία Εμπορείου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και τα χορευτικά του. Παίζουν «Τ’Αηδονάκια», στο βιολί ο Σπύρος Βασσάλος.

ώρα:21:30 Μεσσαριά
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Σάββατο 21/8 ώρα:18:00 Γήπεδο Καμαρίου
Ποδοσφαιρικός Αγώνας : Νέοι – Παλαίμαχοι Αθλητές της Θύελλας Καμαρίου από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας.

ώρα 21:30 Πλατεία Εμπορείου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Κυριακή 22/8 ώρα:20:30 Πλατεία Εμπορείου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση με το διεθνές χορευτικό σχήμα ¨Κατερίνα Δαρζέντα» της Σταματίνας Ξιάρχου και τα χορευτικά σχήματα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ του Δήμου Θήρας. Στο βιολί ο Βαγγέλης Σιγάλας

Πέμπτη 26/8 ώρα:21:30 «CANAVA ROUSSOS», Έξω Γωνιά
Συναυλία με το ¨Τρίφωνο¨ από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ   Τιμή εισιτηρίου: 10€

Σάββατο 28/8 ¨ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ 2010¨ ώρα:21:00
Εικονική Έκρηξη Ηφαιστείου από τον Δήμο Θήρας

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...