Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ομιλία Ευθύμιου Λέκκα στη Σαντορίνη ( 21/07 /2010)

Η μοίρα εχθές με έφερε στην Ομιλία του Ευθυμιου Λέκκα με θέμα : Η Δράση των Εθελοντικών Σωμάτων στις Παγκόσμιες Καταστροφές". Η ομιλία αυτή έγινε ύστερα από πρόταση του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος  της Σαντορίνης, το οποίο πια ανήκει στην Πολιτική Προστασία....( είδες Χρυσόστομο....).
Μερικά βασικά συναισθήματα - σκέψεις:
α) γιατί δεν είδα εκπροσώπους από τη Σχολή Δημοσιογράφων της Σαντορίνης
β) γιατί δεν είδα εκπροσώπους από Πυροσβεστική, Λιμενικό, Αστυνομία, αλλά ακόμα και γιατρούς του νησιού
γ) γιατί τα άτομα που ειδα ήταν μόνο όσα ηλικιακά είχαν βιώσει το μεγάλο σεισμό καθώς και εκρήξεις του ηφαιστείου;


Ο Κύριος Λέκκας, με τρόπο απλό, κατανοητό, και σαφή μας παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της έννοιας του εθελοντή ειδικά στις τελευταίες παγκόσμιες καταστροφές.

Σε ερώτηση του kallistorwntas για το Ποιά θα πρέπει να είναι τα πρώτα σημεία που θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη μας στη Σαντορίνη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού  η απάντηση του κυρίου Καθηγητή ήταν άκρως κατατοπιστική: " Αν γίνει καλοκαίρι θα πρέπει να αντιμετωπίστει ο πανικός των τουριστών, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σημεία της καλντέρας, και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος  για να ενημερωθεί Επίσημα και Σωστά, η Κεντρική Διοίκηση Διαχείρισης Κρίσεων ( Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Και αμέσως μετά  πάνω στη συζήτηση, έπεσε και η μεγάλη βόμβα ( αναμενόμενη): η Σαντορίνη ένας χώρος ηφαιστειογενές, μ ένα ενεργό ηφαίστειο, ένας χώρος που ζούσε ζει και θα ζει με τους σεισμούς , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.... Δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι αυριο το πρωι θα γίνει για π.χ. έκρηξη του ηφαιστείου ,απλά σε ένα τέτοιο κοσμοπολίτικο μέρος περίμενα ότι θα υπήρχε τουλάχιστον στα χαρτιά κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θα ήθελα να προτείνω σε όλους τους αρμόδιους φορείς Πυροσβεστική Αστυνομία - Δήμο, Κοινότητα κ.λ.π. να προβεί ΑΜΕΣΑ σε προληπτικό σχεδιασμό αντιμετώπισης Εκτάκτου Ανάγκης, Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οριοθετηθουν σε όλα τα χωριά χώροι όπου θα μαζευτούν σε περιπτωση ανάγκης οι πολίτες και οι τουρίστες, και σιγά σιγά να γίνει ένα σχέδιο Ολοκληρωμένο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστραφών και στη Σαντορίνη αλλά και στη Θηρασία.  . Ελπίζω ότι δεν θα τρέχουμε αφού γίνει το κακό,... αλλά εδώ στη Σαντορίνη θα φερθούμε έστω για λίγο μπροστάρηδες  των γεγονότων....





Υ.Γ.: Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος των Εθελοντών Διασωστών Σαντορίνης Χρυσόστομος Δεναξάς μετά το τέλος του εικονιζόμενου δίπλα καθηγητή κ. Λέκκα.

Υ.Γ.2: Αμέσως μετά το πρώτο μέρος της Ομιλίας του κ. Λέκκα που αφορούσε τη Σαντορίνη


Απόσπασμα Ομιλίας Λέκκα στη Σαντορίνη ( 2010)
Ανέβηκε από kallistorwntas. - Βρείτε περισσότερα οικογενειακά βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...