Στη Σαντορίνη εκτός των άλλων έχουμε και έναν ιδιαίτερο τρόπο που σημαίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών όταν αναγγέλλουν το "φευγιό" ενός συνανθρώπου μας.
Είναι οι περίφημοι "τόκοι': Αρχικά Πένθιμα και στη συνέχεια αναστάσιμα ( γρήγορα) Σε κάθε χωριό μπορεί να βρεθούν μικροδιαφορές στον χρόνο που σημαίνουν οι τόκοι ( 3πένθιμα- 3 αναστάσιμα και μια όλες μαζί , 2 - 2 κ.ο.κ) Ένα μικρό δείγμα του τόσο συμβολικού τρόπο είναι και το παρακάτω βίντεο, μου το παραχώρησε ο πατήρ Νικόλαος Πράσινος, ο νέος και άξιος ιερέας της Οίας, τον οποίο και ευχαριστώ Θερμά!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη
Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...
-
Έχοντας ως βάση το ανεκτίμητης αξίας βιβλιο « Η Σαντορίνη που χάνεται όπως τη βλέπουν οι μαθητές της Α Γυμνασίου 1985 - 1986" και προσ...
-
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στα έθιμα του Πάσχα στο νησί, είναι και αυτό που γίνεται κατά βάση σήμερα το βράδυ Μετά το Χριστός Ανέ...
-
Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...
13 σχόλια:
Ωραίο το βίντεο..αλλά λίγο καταθλιπτικό και ανατριχιαστικό!
(Προσωπικά με το που το άκουσα μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα που όταν πεθάνει κάποιος στην Οία: "Βρε η καμπάνα χτυπά! κάποιος πέθανε πάλι! κάτσε να πάρω τηλέφωνο το παπά να μάθουμε...")
Πάντως μια και ανεβάσατε βίντεο για τον τρόπο που χτυπάνε οι καμπάνες στην Σαντορίνη, θα ήταν ωραίο να ανεβάσετε και ένα βίντεο μόνο με τα "αναστάσιμα".
Με τον όρο "αναστάσιμα" δεν εννοούν μόνο τα της Ανάστασης αλλά εννοούν γενικά τα χαρούμενα π.χ. της Κυριακής για τη θεία λειτουργία, για τα πανηγύρια, για τις γιορτές, τους γάμους κλπ.
Βέβαια ακούγεται το αναστάσιμο στο βίντεο (είναι ο γρήγορος σκοπός) αλλά θα ήταν ωραίο να υπήρχε και μόνο του γιατί είναι μοναδικός ο ρυθμός του.
Ο ρυθμός στα αναστάσιμα της Σαντορίνης "διαβάζει" τη φράση: "Αδάμ, που είσαι Αδάμ;
Αδάμ, που είσαι Αδάμ;
Αδάμ, που είσαι Αδάμ;"
Βέβαια με γρήγορο τρόπο..αλλά είναι εύκολο να το "τραγουδήσει" κάποιος με το ρυθμό της καμπάνας όταν χτυπάει.
Η φράση αυτή εννοεί ότι ο Θεός ψάχνει τον άνθρωπο (Αδάμ) και τον καλεί να πάει στην εκκλησία.
(όλα αυτά, μου τα έχει πει η θεία μου...)
Επίσης να πούμε, για αυτούς που δεν είναι από Σαντορίνη και δεν γνωρίζουν, ότι στην εν λόγω περίπτωση (όταν δηλαδή οι καμπάνες χτυπούν για να "αναγγείλουν" ότι κάποιος πέθανε) ο ρυθμός έχει τον εξής συμβολισμό:
Χτυπούν πρώτα το "πένθιμο" που συμβολίζει το θλιβερό γεγονός του θανάτου, ότι δηλαδή ένας άνθρωπος πέθανε.
Και μετά χτυπούν το "αναστάσιμο" που συμβολίζει το χαρούμενο γεγονός δηλαδή την "ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος (αιώνια ζωή)" που μας χάρισε ο Χριστός.
Με λίγα λόγια το νόημα των τόκων (με τα πένθιμα και τα αναστάσιμα) συμβολίζει ότι ο άνθρωπος πεθαίνει μόνο στην επίγεια ζωή και είναι αθάνατος στην ουράνια.
αχ τι θα σας κάνω μου προλάβατε αρνάτηση άλλη αλλά χαλάλι σας!!! Έχετε δίκιο σε όλα!!! Δυστυχώς δεν έχω αλλα βιντεάκια που να ακούγεται ή ο νεκρικός ο "τόκος" η τα ανάστασιμα!!! υπάρχουν κάτι λίγα!!! αν βρω εννοείται ότι θα τα ανεβάσω!!! να στε πάντα καλά!!
Να ρωτήσω κάτι ασχετο...
Πότε τραβήχτηκε αυτό το βίντεο;
(...πρόσφατα πέθανε ένας Οιάτης και είχαν κηδεία στο χωριό...)
Ξέρετε γιατί το ρωτώ αυτό;
γιατί αν ο παπά-Νικόλας "χτύπησε πένθιμη καμπάνα" χωρίς να υπάρχει κηδεία...φαντάζομαι τι θα έγινε όταν άκουσαν την καμπάνα και νόμιζαν ότι κάποιος πέθανε..αχαχαχαχαχαχαχα!!!!
Θα αρχίσανε να ρωτάνε ο ένας τον άλλο και μετά θα βομβαρδίσανε τον παπά-Νικόλα στα τηλέφωνα..!!
χαχαχαχαχα!!!!! είπαμε είναι περίοδος Αποκριών αλλά όχι και έτσι δεν νομίζω!!!!! χααχχααχ!!!! με κάνατε και γέλασα.... Λογικά πρέπει να είναι από τον άδικο χαμό του Οιάτη του συγκεκριμένου.... Μην ξεχνάτε όμως και το εξής μπορεί να είναι και από αλλο χωριό!!! Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο καιέχει γίνει πάρα πολλές φορές!!! Αν παρατηρήσετε όμως δεν είναι όλοι οι τόκοι, δεν έχει την αρχή, φαίνεται μάλλον ότι ούτε καθορισμένο ήτανε!!! για να βιντεοσκοπηθεί!!! Αν βρεθεί κάτι θα το ανεβάσω
Και εγώ αυτό νομίζω! ότι είναι από την "αναγγελία" του θανάτου του Μ....
Η εικόνα είναι από την Πλατσανή 1.000%!! (την εκκλησία του χωριού μου δεν αναγνωρίζω;)
Ξέρετε...
όταν ήταν ο παπά-Γιάννης..τα καλοκαίρια κάθε φορά που χτύπαγε την καμπάνα (για εσπερινό, για λειτουργία, για παράκληση κλπ) τρέχανε οι τουρίστες να τον τραβήξουν βίντεο..και πολλές φορές ο καημένος (τι καλός άνθρωπος!! εξαιρετικός!)τους έκανε το χατήρι να την ξαναχτυπήσει για το μαγνητοσκοπήσουν...
για αυτό όταν είδα το βίντεο είπα "μα ποιοι και πως τραβήξανε τον παπά-Νικόλα να χτυπά νεκροσήμαντο; τον βάλανε να τη χτύπησε χωρίς λόγο για να το βιντεοσκοπήσουν;"
αχαχαχαχαχα!!!
Μία ο παπαΓιάννης, Μία ο παπα- Λευτέρης μας και άλλοι ιερείς!!! Ας είναι γερός και δυνατός όσο μπορεί παραπάνω ο παπα - Γιάννης και ας είναι αιώνια η μνήμη του παπα Λευτέρης
Δεν πρέπει να είναι από τον Μ.... ξέρετε.... Πρέπει να είναι από άλλη "αναγγελία"
Για τα "αναστάσιμα" αν έχετε κάποιον που μπορεί να τραβήξει βίντεο θα ήταν θείο δώρο!!!
..σε λίγες εβδομάδες γιορτάζει η Πλατσανή (του Ακάθιστου Υμνου).
Επίσης "υπερπαραγωγές" στα αναστάσιμα (να κρατούν πάνω από 5 λεπτά!!) γίνονται του Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Σπυριδώνου, στην εκκλησία Ανάσταση (λειτουργεί την Κυριακή του Πάσχα το πρωί).
Γενικά δηλαδή στις μεγάλες εκκλησίες με πολλά καμπαναριά γιατί στις μικρές εκκλησίες π.χ. Αγ.Χαράλαμπο με 1 καμπαναριό δεν μπορεί να "παιχτεί" ο ρυθμός.
Εχω ήδη πει σε άτομα για το θέμα της βιντεοσκόπησης μπορεί και να είμαι και εγώ κάτω!!! Όχι μόνο Πλατσανή, αλλά και Μαλτέζα και Τρανη, Θα προσπαθήσω απ όλο το νησί!!! Υπάρχει ένα δυο βιντεάκια με καμπάνες Σαντορίνης στο νησί μέσω youtube και άλλα που θα τα εντοπίσω@!@!!!!
Είναι από τον εσπερινό του Ψυχοσάββατου και όχι από αναγγελία θανάτου.
Σας ευχαριστώ θερμά πατέρα Νικόλαε και πάλι!!!
Ένα μικρό απόσπασμα από π.Γιάννη.
Καταπληκτικό.
http://www.youtube.com/watch?v=XfvQGrxmS_w
Αυτός ακριβώς είναι ο ρυθμός που σημαίνει ο παπα-Γιάννης και λέει: "Αδάμ, που είσαι Αδάμ;".Προσέξτε το...
Για όσους δεν είναι από την Οία:
Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί η εικόνα της Πλατσανής μεταφέρεται στην εκκλησία της Αναστάσεως όπου και γίνεται η θεια λειτουργία. Οταν τελειώσει η "Πλατσανή" φεύγει από την Ανάσταση, συνοδεία με την εικόνα της Αναστάσεως και επιστρέφει στη θέση της και μετά πάλι επιστρέφει και η εικόνα της Ανάστασεως στη δική της.
Τότε πρέπει να τραβηχτεί βίντεο που οι δύο εκκλησίες (Πλατσανή και Ανάσταση) χτυπούν ασταμάτητα τις καμπάνες, αυτόν ακριβώς τον ρυθμό που σημαίνει ο παπα-Γιάννης. Είναι κάτι μαγικό!!!!
Δημοσίευση σχολίου