Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Πολύτιμα δώρα για την υγεία από τη γη της Σαντορίνης


Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Εξαιρετικά, όχι μόνο γευστικά αλλά και διατροφικά, τα προϊόντα που παράγονται στη Σαντορίνη... Οι ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού κάνουν δύσκολη την αγροτική παραγωγή. Προσφέρουν όμως και ένα μεγάλο δώρο. Προϊόντα ιδιαίτερα που περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ωφέλιμων συστατικών από ό, τι άλλα ομοειδή. Η φάβα Σαντορίνης περιέχει σάκχαρα τα οποία της δίνουν τη μοναδική γλυκιά της γεύση. Παράλληλα το ντοματάκι Σαντορίνης περιέχει υψηλό ποσοστό λιπαρών και σακχάρων στα οποία οφείλει τα ιδιαίτερα γευστικά του χαρακτηριστικά. Οσο για το Ασύρτικο, την εξαιρετική ποικιλία κρασιού που παράγεται στο νησί, προσφέρει προφύλαξη από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες. Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, στην ομιλία του με θέμα «Ιδιαιτερότητες και υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων Σαντορίνης» στην εκδήλωση «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής Γης», την οποία οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Αγροτικών Προϊόντων του νησιού.
Οπως εξήγησε, σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο -σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- η ποικιλία Ασύρτικο αν και είναι λευκή έχει αντιοξειδωτική δράση και άρα προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανάλογη με το κόκκινο κρασί. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει σε σημαντικό ποσοστό την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, ενώ σταματά πλήρως τη διαδικασία της αγγειογένεσης που έχει συνδεθεί με τη δημιουργία ποικίλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καρκινικές μεταστάσεις. Μάλιστα ο καθηγητής πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ιδιότητες αυτές του Ασύρτικου με τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών από σταφύλια της ποικιλίας.
Ο κ. Χαρουτουνιάν επισημαίνοντας ότι το έδαφος της Σαντορίνης «εφοδιάζει» τα αγροτικά προϊόντα της θηραϊκής γης με αυξημένα ποσοστά ιχνοστοιχείων, επεσήμανε ότι οι επιστήμονες εργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν το «δακτυλικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου εδάφους». «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι τα προϊόντα που πωλούνται ως θηραϊκά θα έχουν όντως καλλιεργηθεί στο νησί» τόνισε, έτσι ώστε να μην πωλείται ως «φάβα Σαντορίνης», για παράδειγμα, η φάβα Τουρκίας.
Στην πρόσφατη αναγνώριση της φάβας Σαντορίνης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ε. Ε. και τη δουλειά που χρειάστηκε ώστε να φτιαχτεί ο σχετικός φάκελος αναφέρθηκε ο πρόεδρος Δ. Σ. της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος. Παρουσίασε επίσης όλες τις δράσεις της Ενωσης που έχει καταφέρει να αναδείξει τα μοναδικά προϊόντα της Σαντορίνης.
Στις μαγειρικές δυνατότητες της σαντορινιάς φάβας και της άνυδρης ντομάτας αναφέρθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μαμαλάκης. Tην εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/05/2011_441141

Σκέψεις πάνω στην εντυπωσιακή εκδήλωση της Ένωσης

Η εκδήλωση της Ένωσης στο κέντρο της ΑΘήνας ήταν όντως μια αρκούντως εντυπωσιακή εκδήλωση προάσπισης και ανάδειξης του Θηραϊκού αγροτικού πλούτου και όχι μόνο .  Από την άλλη, η Ένωση Θηραικών προιόντων, πρέπει μετά την εκδήλωση αυτή να μην μείνει εκεί. Πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπάνω προώθησης των προιόντων στην ίδια τη Σαντορίνη. Πρέπει να εντάξουν με εκπαιδευτικά προγράμματα τους νέους της Σαντορίνης και τους μαθητές σε όλη τη διαδικασια αυτη.. Δεν αρκεί μόνο μια εκπαιδευτική " ξενάγηση" σχολείων της Σαντορίνης στο χώρο του Santo. Καλό θα είναι να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πολιτική αφομοίωσης των παραδοσιακών προιόντων στους μαθητές. Να τους βάλουν ενεργά να δουλέψουν ποικιλοτρόπως όχι μόνο μέσα από σχολικές εργασίες αλλά μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα  ετήσιο και όχι μόνο τα παιδιά πρέπει να γίνουν στην πράξη κοινωνοί των αγροτικών προιόντων της Σαντορίνης... του πλούτου της Σαντορίνης...Καλό θα είναι για π.χ. η Ένωση Θηραϊκών Προιόντων και τα υπόλοιπα οινοποιεία  να δώσουν κίνητρα γνωριμιας του θηραικού πλούτου στους μαθητές...
Ενδεικτικές προτάσεις:
εθελοντική συμμετοχή των μαθητών στα Οινοποιεία...
ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργασιών από τους μαθητές όλων των σχολείων..
ανάδειξη των μαθητων ως ιστορικοί του μέλλοντος ...

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με βάση και τα φαγητά της Σαντορίνης.... Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του προηγούμενου καλοκαιριού ήταν το Φεστιβάλ " Πολιτείες της Θάλασσας" . Εκεί οι οργανωτές κατάφεραν να παρουσιάσουν τη 2η ημέρα όσο το δυνατόν παλιές Θηραϊκές συνταγές φτιαγμένες με μεράκι από παραδοσιακές γιαγιάδες του νησιού.... Γιατί λοιπόν να μην γίνει κάτι αντίστοιχο και με τις μαθήτριες και τους μαθητές ....ώστε μετά από λίγο καιρό οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να ξέρουν τι είναι τα κρεμμυδερά, στην αθερινόπιττα, και στην μελιά.....

Βλέπετε ειναι τόσα πολλά που μπορούμε να πούμε για το θέμα αυτό ..... Θα επανέλθω....


Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Βίντεο από την εκδήλωση της Ένωσης στη "Μ.Βρεττάνια"

Γάμοι στη Σαντορίνη γιατί όχι ???

Αλήθεια που παντρεύτηκες?? Σαντορίνη…..
Μα αφού δεν είσαι από εκεί?  Και…Ποιος ο λόγος …. Είναι όμως η Σαντορίνη….


Αυτός εδώ θα μπορούσε να ναι ένας χαρακτηριστικός διαλόγος έλληνα και ξένου τουρίστα ο οποίος μπορεί να μην έλκει την καταγωγή του από τη Σαντορίνη αλλά σίγουρα…. Η Σαντορίνη πουλάει και πουλάει καλά και πολύ ως προς το θέμα της διοργάνωσης ενός γάμου στο νησί…..Στην Καθημερινή της Κυριακής 8- 5 – 2011, υπήρχε εκτενέστατο άρθρο και φωτογραφίες για τη διοργάνωση των γάμων  στο νησί. 
Η Σαντορίνη ανταγωνίζεται και όχι αδίκως τη Χαβάη στους τουριστικούς προορισμούς για τη διοργάνωση γάμων … Πολύ δε περισσότερο τις ώρες αιχμής….. λίγο πριν και λίγο μετά το ξακουστό Ηλιοβασίλεμά της…
Μα θα αναρωτηθείτε μόνο οι Έλληνες το κάνουν; Η απάντηση δίδεται στο άρθρο της « Κ» : «Οι γάμοι μεταξύ Βρετανών αποτελούν σχεδόν το 65% των γάμων που οργανώνουμε κάθε χρόνο» λέει στην «Κ» η κ. Λίλα Κωνσταντινίδη από το πρακτορείο Heliotopos στη Σαντορίνη (http: //weddings. heliotopos. net). «Οι λόγοι είναι πολλοί: ο ελληνικός καλός καιρός, η ισχυρή κουλτούρα και η ιστορία, αλλά και το χαμηλότερο κόστος του γάμου σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό τον τρόπο, τα ζευγάρια συνδυάζουν και τον μήνα του μέλιτος»
Δεν είναι όμως μόνον οι γάμοι με την αυστηρή έννοια του τυπικού της τελετής και τα συνακόλουθα. Σύμφωνα με όσα λέει στην «Κ» η κ. Στέλλα Χανιώτη, εκπροσωπώντας το www. weddingsinsantorini. eu, «τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η αγορά του post wedding photo shoot, κυρίως από ζευγάρια ασιατικής καταγωγής που ταξιδεύουν στη Σαντορίνη, νοικιάζουν ένα νυφικό, βάφονται κ. λπ., για να φωτογραφηθούν με φόντο την ξακουστή θέα. Υπάρχουν επίσης οι συμβολικοί γάμοι και η ανανέωση των όρκων, τα οποία μαζί αποτελούν έναν αριθμό που δύσκολα μπορεί να καταγραφεί».
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, που ενώ δεν μπορούν να παντρευτούν επισήμως στη χώρα μας, επιλέγουν να κάνουν μια συμβολική τελετή. Το «Nice Day», μεταξύ άλλων, παρουσιάζει και μια τέτοια περίπτωση.
Απαιτούνται κανόνες και ποιότητα
«Η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευτεί όλο αυτό. Γιατί δεν αφορά μόνο τους οργανωτές των γάμων, αλλά και τα καράβια, τα αεροπλάνα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ξεναγήσεις, τα μουσεία, τους DJ, τους ανθοπώλες, τους μουσικούς, τους αισθητικούς…» τονίζει στην «Κ» η κ. Λίλα Κωνσταντινίδη, που δραστηριοποείται στη Σαντορίνη, στην εν λόγω «αγορά». Αλλά, ας ρίξουμε μια ματιά και στην αρχική σελίδα www. visitgreece. gr του ΕΟΤ. Ενας από τους βασικούς συνδέσμους τιτλοφορείται «Romance in Greece». Αν τον ακολουθήσετε, θα σας προσφερθεί μια λεπτομερής περιγραφή του ελληνικού γάμου, αλλά ώς εκεί. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το destination wedding πέφτει μέσα στην κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού» αναφέρει στην «Κ» η κ. Στέλλα Χανιώτη, επίσης ειδική επί του θέματος. «Ο ΕΟΤ καθυστέρησε πολύ να δώσει έμφαση π. χ. στην ελληνική κουζίνα. Το ίδιο συνέβη και με την Ελλάδα ως γαμήλιο προορισμό»….
Εφημερίδα Καθημερινή 08-05-2011

www.topmelodyfm.gr
http://kathimerini.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Άσκηση Υπαίθρου στη Σαντορίνη

Στα πλαίσια του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών», το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α,  θα πραγματοποιησεί άσκηση υπαίθρου στη Σαντορίνη στις 10,11,12,13 Μαϊου 2011. Στην άσκηση αυτή συμμετέχει και η Θηραία Δρ. Γεωλογίας  Ευη Νομικού – Πετίνη . Εκτός των επισκέψεων των φοιτητών καθώς και όλων όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδρομές  – έρευνες στα Ηφαίστεια της Καμμένης οι οποίες θα γίνουν τα πρωινά της 10ης και 11ης Μαϊου , διοργανώνονται και ομιλίες διαλέξεις άκρως σημαντικές για τους κατοίκους και ερευνητές της Σαντορίνης,  στην Πνευματική Εστία της Μητρόπολης Θήρας στα Φηρά ως ακολούθως:
 Τετάρτη 10 Μαϊου :  18.00 – 18.30 « Το ελληνικό Ηφαιστειακό τόξο» – Ομιλητής Καθηγητής Δ. Παπανικολάου.  18.30 – 19.00 : « Μείωση κατολισθητικής επικυνδινότητας Όρμου Αθηνιού» – Καθηγήτς Ε.Λέκκας.    19.00 – 19.30: « Ωκεανογραφική έρευνα στο Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο του Κολούμπου» – Ομιλήτρια Δρ. Νομικού Ευη. 19.30-20.00: « Σχέση τεκτονικής και ηφαιστειότητας στο Ηφαιστειακό πεδίο Σαντορίνης – Κολούμπο». – Ομιλητής Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου.
Πέμπτη 11 Μαϊου: 18.00 – 18.30: « Από το Μάγμα στη Τέφρα: Μια θεώρηση της Ηφαιστειακής Επικινδυνότητας και των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» Ομιλητής Κ. Κυριόπουλος.  18.30 – 19.00: « Τεκτονικοί και και Ηφαιστειο-τεκτονικοί Σεισμοί» Ομιλητής: Π.Παπαδημητρίου. 19.00 -19.30: « Πλούσια σε σίδηρο ιζήματα στην καλδέρα της Σαντορίνης: Ορυκτολογία –Χημισμός – Γένεση» Ομιλητές:Μαυρογόνατος Κ. , Αναστασάτου Μ.
Θήρα  08-05-11





http://www.topmelodyfm.gr/%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7.html#more-20754

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ανάσταση στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας ( Πάσχα 2011)


Ανάσταση στην Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας - Πάσχα 2011 from thiraios on Vimeo.


Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας ιδρύθηκε το 1711. Στέκεται αγέρωχη στο νησί εισερχόμενη στην τρίτη εκατονταετηρίδα της ζωής της ...Το βίντεο αυτό, μπορεί να είναι μεγάλο σε διάρκεια, ειναι όμως αφιερωμένο στον Ηγούμενο της Ιερας Μονής π. Δαμασκηνό Γαβαλά και στη συνοδεία του, καθώς και σε όλους όσους νοιώθουν κάτι ιδιαίτερο όταν εισέρχονται στη συγκεκριμένη Μονή της Σαντορίνης

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...