Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Πολύτιμα δώρα για την υγεία από τη γη της Σαντορίνης


Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Εξαιρετικά, όχι μόνο γευστικά αλλά και διατροφικά, τα προϊόντα που παράγονται στη Σαντορίνη... Οι ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού κάνουν δύσκολη την αγροτική παραγωγή. Προσφέρουν όμως και ένα μεγάλο δώρο. Προϊόντα ιδιαίτερα που περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ωφέλιμων συστατικών από ό, τι άλλα ομοειδή. Η φάβα Σαντορίνης περιέχει σάκχαρα τα οποία της δίνουν τη μοναδική γλυκιά της γεύση. Παράλληλα το ντοματάκι Σαντορίνης περιέχει υψηλό ποσοστό λιπαρών και σακχάρων στα οποία οφείλει τα ιδιαίτερα γευστικά του χαρακτηριστικά. Οσο για το Ασύρτικο, την εξαιρετική ποικιλία κρασιού που παράγεται στο νησί, προσφέρει προφύλαξη από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες. Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, στην ομιλία του με θέμα «Ιδιαιτερότητες και υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων Σαντορίνης» στην εκδήλωση «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής Γης», την οποία οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Αγροτικών Προϊόντων του νησιού.
Οπως εξήγησε, σύμφωνα με έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο -σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- η ποικιλία Ασύρτικο αν και είναι λευκή έχει αντιοξειδωτική δράση και άρα προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανάλογη με το κόκκινο κρασί. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει σε σημαντικό ποσοστό την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, ενώ σταματά πλήρως τη διαδικασία της αγγειογένεσης που έχει συνδεθεί με τη δημιουργία ποικίλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι καρκινικές μεταστάσεις. Μάλιστα ο καθηγητής πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ιδιότητες αυτές του Ασύρτικου με τη δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών από σταφύλια της ποικιλίας.
Ο κ. Χαρουτουνιάν επισημαίνοντας ότι το έδαφος της Σαντορίνης «εφοδιάζει» τα αγροτικά προϊόντα της θηραϊκής γης με αυξημένα ποσοστά ιχνοστοιχείων, επεσήμανε ότι οι επιστήμονες εργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν το «δακτυλικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου εδάφους». «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι τα προϊόντα που πωλούνται ως θηραϊκά θα έχουν όντως καλλιεργηθεί στο νησί» τόνισε, έτσι ώστε να μην πωλείται ως «φάβα Σαντορίνης», για παράδειγμα, η φάβα Τουρκίας.
Στην πρόσφατη αναγνώριση της φάβας Σαντορίνης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ε. Ε. και τη δουλειά που χρειάστηκε ώστε να φτιαχτεί ο σχετικός φάκελος αναφέρθηκε ο πρόεδρος Δ. Σ. της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος. Παρουσίασε επίσης όλες τις δράσεις της Ενωσης που έχει καταφέρει να αναδείξει τα μοναδικά προϊόντα της Σαντορίνης.
Στις μαγειρικές δυνατότητες της σαντορινιάς φάβας και της άνυδρης ντομάτας αναφέρθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μαμαλάκης. Tην εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/05/2011_441141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...