Η εκδήλωση της Ένωσης στο κέντρο της ΑΘήνας ήταν όντως μια αρκούντως εντυπωσιακή εκδήλωση προάσπισης και ανάδειξης του Θηραϊκού αγροτικού πλούτου και όχι μόνο . Από την άλλη, η Ένωση Θηραικών προιόντων, πρέπει μετά την εκδήλωση αυτή να μην μείνει εκεί. Πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπάνω προώθησης των προιόντων στην ίδια τη Σαντορίνη. Πρέπει να εντάξουν με εκπαιδευτικά προγράμματα τους νέους της Σαντορίνης και τους μαθητές σε όλη τη διαδικασια αυτη.. Δεν αρκεί μόνο μια εκπαιδευτική " ξενάγηση" σχολείων της Σαντορίνης στο χώρο του Santo. Καλό θα είναι να δημιουργηθεί μια ευρύτερη πολιτική αφομοίωσης των παραδοσιακών προιόντων στους μαθητές. Να τους βάλουν ενεργά να δουλέψουν ποικιλοτρόπως όχι μόνο μέσα από σχολικές εργασίες αλλά μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ετήσιο και όχι μόνο τα παιδιά πρέπει να γίνουν στην πράξη κοινωνοί των αγροτικών προιόντων της Σαντορίνης... του πλούτου της Σαντορίνης...Καλό θα είναι για π.χ. η Ένωση Θηραϊκών Προιόντων και τα υπόλοιπα οινοποιεία να δώσουν κίνητρα γνωριμιας του θηραικού πλούτου στους μαθητές...
Ενδεικτικές προτάσεις:
εθελοντική συμμετοχή των μαθητών στα Οινοποιεία...
ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργασιών από τους μαθητές όλων των σχολείων..
ανάδειξη των μαθητων ως ιστορικοί του μέλλοντος ...
Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με βάση και τα φαγητά της Σαντορίνης.... Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του προηγούμενου καλοκαιριού ήταν το Φεστιβάλ " Πολιτείες της Θάλασσας" . Εκεί οι οργανωτές κατάφεραν να παρουσιάσουν τη 2η ημέρα όσο το δυνατόν παλιές Θηραϊκές συνταγές φτιαγμένες με μεράκι από παραδοσιακές γιαγιάδες του νησιού.... Γιατί λοιπόν να μην γίνει κάτι αντίστοιχο και με τις μαθήτριες και τους μαθητές ....ώστε μετά από λίγο καιρό οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να ξέρουν τι είναι τα κρεμμυδερά, στην αθερινόπιττα, και στην μελιά.....
Βλέπετε ειναι τόσα πολλά που μπορούμε να πούμε για το θέμα αυτό ..... Θα επανέλθω....
Ενδεικτικές προτάσεις:
εθελοντική συμμετοχή των μαθητών στα Οινοποιεία...
ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργασιών από τους μαθητές όλων των σχολείων..
ανάδειξη των μαθητων ως ιστορικοί του μέλλοντος ...
Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με βάση και τα φαγητά της Σαντορίνης.... Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του προηγούμενου καλοκαιριού ήταν το Φεστιβάλ " Πολιτείες της Θάλασσας" . Εκεί οι οργανωτές κατάφεραν να παρουσιάσουν τη 2η ημέρα όσο το δυνατόν παλιές Θηραϊκές συνταγές φτιαγμένες με μεράκι από παραδοσιακές γιαγιάδες του νησιού.... Γιατί λοιπόν να μην γίνει κάτι αντίστοιχο και με τις μαθήτριες και τους μαθητές ....ώστε μετά από λίγο καιρό οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να ξέρουν τι είναι τα κρεμμυδερά, στην αθερινόπιττα, και στην μελιά.....
Βλέπετε ειναι τόσα πολλά που μπορούμε να πούμε για το θέμα αυτό ..... Θα επανέλθω....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου