Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ντοματάκι Σαντορίνης

Η ηφαιστειακή στάχτη σε συνδυασμό με την ξηρασία και την πρωινή δροσιά της θάλασσας μετατρέπουν τα προϊόντα της σε μικρά θαύματα μιας γης ξερακιανής. Ηλίας Μαμαλάκης: «Η ντομάτα η Σαντορινιά καλλιεργείται σ’ ένα νησί που δεν βλέπει ποτέ στη ζωή της νερό. Σκάβουν ένα λάκκο, φυτεύουν μια μικρή ντοματιά και… μην τους είδατε! Έρχονται μετά από δυο μήνες και κόβουν τα ντοματάκια τους. Γι’ αυτό είναι κι η νοστιμιά της τέτοια, επειδή είναι πάρα πολύ συμπυκνωμένη». Το θρυλικό ντοματάκι, αγαπημένο προσφάι των Θηραίων τα τελευταία εκατό χρόνια, ήρθε στη χώρα μας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι Έλληνες ναυτικοί έφεραν το 1875 από το μακρινό Σουέζ τους πρώτους σπόρους από μια διαφορετική ντοματιά, η οποία άντεχε σε συνθήκες απόλυτης σχεδόν ξηρασίας και έδινε έναν πολύ μικρότερο καρπό, με εξαιρετική όμως γεύση. Το μικρό και χοντρόφλουδο ντοματάκι είχε καρπούς στο μέγεθος του κερασιού και γλύκα που μπορούσες να τη γευτείς μόνο όταν το έτρωγες ωμό, χωρίς λάδι και αλάτι. Όπως ήταν φυσικό, διαδόθηκε γρήγορα, ιδιαίτερα στα νησιά και στις περιοχές της χώρας όπου οι βροχοπτώσεις ήταν –και είναι– ελάχιστες. Η μυστική συνταγή Το μοναδικό ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης, με τα αλλεπάλληλα στρώματα στερεοποιημένης λάβας, έκανε τη διαφορά. Τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία του, σε συνδυασμό με το ιδανικά άνυδρο περιβάλλον, αποτέλεσαν τη μυστική συνταγή για το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση της «κόκκινης βασίλισσας». Το ντοματάκι, χάρη στη… σοφία του οικοσυστήματος, εξασφάλισε την απαραίτητη υγρασία από την ομίχλη που απλώνεται τα βράδια του καλοκαιριού σ’ όλο το νησί και αιχμαλωτίζεται από το έδαφος και τα φύλλα των φυτών. Επιπλέον, το ηφαιστειογενές θηραϊκό έδαφος συγκρατεί το χειμώνα όσο ακριβώς νερό χρειάζεται για να δροσίσει τους κατακόκκινους καρπούς, που φουσκώνουν κάτω από τον καυτό κυκλαδίτικο ήλιο. Σημαντική λεπτομέρεια: Το έδαφος του νησιού είναι ελάχιστα επιβαρυμμένο με χημικές ουσίες, αφού η Σαντορίνη ερημώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά το σεισμό του 1956 και δεν έζησε έντονα τη χρήση χημικών λιπασμάτων, όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Διά χειρός… ντομάτα Τα πάντα, ακόμα και σήμερα, γίνονται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, με τα χέρια δηλαδή, αφού η ιδιαιτερότητα του εδάφους δεν επιτρέπει τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Αν το έδαφος οργωθεί μηχανικά, θα καταστραφεί η κρούστα που προστατεύει τη φυσική υγρασία του. Ακόμα και τα ζιζάνια απομακρύνονται με το χέρι, με τη χρήση ειδικών εργαλείων που επεμβαίνουν μόνο στην επιφάνεια. Τον Απρίλιο, οπότε τα φυτά έχουν μεγαλώσει και χρειάζονται στήριξη, κατασκευάζονται χωμάτινα λοφάκια πάνω στα οποία ακουμπάνε. Η συγκομιδή αρχίζει κατά τα μέσα Ιουλίου και ως τον Αύγουστο, όταν ξεκινά η βεντέμα ‒ο τρύγος‒, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Τα ντοματάκια πλένονται, κόβονται εγκάρσια, τοποθετούνται σε λαμαρίνες και καλύπτονται με προστατευτική σήτα. Για πέντε έξι μέρες αφήνονται σε χώρο σκεπασμένο, ώσπου να ξεραθούν με φυσικό τρόπο. Το έδαφος και ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας της ντομάτας δίνουν περίπου 500 κιλά ανά στρέμμα, όταν η βιομηχανική ντομάτα δίνει 15 τόνους ανά στρέμμα! Από τις κάναβες στα εργοστάσια Πριν από τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής τροφής και την εξάπλωση των ψυγείων ήταν επιτακτική η ανάγκη των ανθρώπων να επεξεργάζονται την παραγωγή τους ώστε να μπορούν να την καταναλώνουν κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Έτσι, οι Σαντορινιοί αποξήραιναν το ντοματάκι στον ήλιο κάνοντάς το «λιαστό», προκειμένου να το χρησιμοποιούν στην τροφή τους και το χειμώνα. Η επεξεργασία του γινόταν μόνο από νοικοκυριά μέχρι το 1915, οπότε άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα εργοστάσια. Μετά την ιεροτελεστία της συγκομιδής, τα ντοματάκια φυλάσσονταν στις κάναβες (υπόσκαφα σπίτια). Οι νοικοκυρές τα έλιωναν με τα χέρια τους μέσα σε μεγάλες σκάφες και σούρωναν το χυμό, κρατώντας τα σπέρματα, τα φλούδια και τις ξένες ύλες. Στη συνέχεια, έβραζαν σε μεγάλα καζάνια το χυμό με αλάτι και τον τοποθετούσαν σε σκάφες που άφηναν στις ταράτσες των σπιτιών τους. Οι καυτές ανάσες του κυκλαδίτικου ήλιου και ο αέρας τον αφυδά τωναν, μεταμορφώνοντάς τον σε πεντανόστιμο πελτέ. Ακολουθούσε η αποθήκευση σε ξύλινα βαρέλια και η διάθεσή του στην αγορά. Οι ντόπιοι συχνά αναφέρουν την ιστορία ενός Σαντορινιού που έκρυψε τον πελτέ του στον πόλεμο για 3-4 χρόνια και, σε καιρό ειρήνης πια, τον… μοσχοπούλησε στην Αθήνα, αγοράζοντας με τα χρήματα 30 ολόκληρα στρέμματα γης! Οι ποικιλίες Το σαντορινιό ντοματάκι έχει τέσσερις τύπους, με χαρακτηριστικότερο αυτόν με τις έντονες εσχαρώσεις, που μοιάζει με κόκκινη μαργαρίτα. Ο ολοστρόγγυλος τύπος ονομάζεται «καϊσιά» ή «μπουρνέλα», ενώ ο «γκώτικος» ή «κώτικος» αφορά το μικρό και ελαφρώς οβάλ ντοματίνι, το οποίο ευδοκιμεί σε ορεινά χωράφια. Τις ποικιλίες ολοκληρώνει το στρογγυλό ντοματάκι με τις ελαφρές ραβδώσεις. Όσο για την παραγωγή, πριν από το σεισμό του 1956 λειτουργούσαν στο νησί 11 εργοστάσια επεξεργασίας και κονσερβοποίησης της σαντορινιάς ντομάτας. Η ξερική ντομάτα δεν άργησε να πάρει τη θέση που της αξίζει και εντάχθηκε στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης. Για να ανταποκριθεί το νησί στη ζήτηση, άνοιξε περισσότερα εργοστάσια. Ο σεισμός, όμως, κατάφερε το πρώτο πλήγμα. Το δεύτερο ήρθε με την εκβιομηχάνιση της παραγωγής ντομάτας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα, την παραγωγή διαχειρίζεται το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ντομάτας στη Σαντορίνη, που έχει να παρουσιάσει τον περίφημο πελτέ SANTO. Την ίδια ώρα, μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, με πρωτεργάτες την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και την οικογένεια Νομικού, συνεχίζει τον αγώνα για τη διατήρηση της καλλιέργειας και τη διάδοση της μικροσκοπικής άνυδρης ντομάτας. Οι αγρότες της Σαντορίνης ξέρουν καλά ότι σήμερα δεν νοείται τουρισμός χωρίς ποιότητα, καλές γεύσεις και φροντισμένο φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα, το Tμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων έχει προγραμματίσει την εγκατάσταση πειραματικών αγρών ντομάτας, για διερεύνηση της προσαρμογής της σε διαφορετικά περιβάλλοντα και της εφαρμογή νέων καλλιεργητικών τεχνικών. Μικρό στο μάτι… Δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην έχει δοκιμάσει στη Σαντορίνη τους ξακουστούς ψευτοκεφτέδες ή ντοματοκεφτέδες. Μπορεί η απουσία κρέατος να όρισε το πρώτο συνθετικό της λέξης, το αληθινό όμως μυστικό της συνταγής είναι το άρωμα της ορίτζιναλ ντομάτας, που ουδεμία σχέση έχει με την «πλαστική», μεταλλαγμένη μη εποχική ντομάτα. Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι παγκοσμίως μοναδικό και για άλλον ένα λόγο. Αντί να έχει 5,3 στερεά ύλη μέσα, όπως έχουν όλες οι ντομάτες, έχει 8 και κάτι, που σημαίνει ότι χρειάζεστε 30% λιγότερη ντομάτα για να κοκκινίσετε ένα φαγητό. Αν θέλετε, λοιπόν, να δώσετε νέα διάσταση στη μακαρονάδα σας, ανακατέψτε την πλούσια πάστα ντομάτας με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο και βασιλικό. Αν πάλι επιθυμείτε το γιουβέτσι σας να πάρει το… πρώτο βραβείο από την οικογένεια, δεν έχετε παρά να προσθέσετε μερικά ψιλοκομμένα ντοματάκια, ανακατεμένα με λιαστές ντοματούλες. Έτσι κι αλλιώς, η undefined«κόκκινη βασίλισσα» της Μεσογείου θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω!
http://about-oia.org/en/home/in-the-kitchen/248-2011-03-17-09-14-10.html

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Ωδή στη Σαντορίνη» - Οδυσσέας Ελύτης






Σαν σήμερα στις 18 Μαρτίου του 1996 έφυγε ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Φέτος συμπληρώνονται επίσης και 100 χρόνια από το έτος γέννησής του .....Δείτε ένα σύντομο βιογραφικό του εδώ και απολαύστε τους " Προσανατολισμούς " του μέρος των οποίων αφιερώθηκε στη Σαντορίνη

Από την ποιητική συλλογή «Προσανατολισμοί», ενότητα « Η Θητεία του Καλοκαιριού»
Βγήκες από τα σωθικά βροντής
Ανατριχιάζοντας μεσ'στα μετανιωμένα σύννεφα
Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη
ζήτησες πρωτομάρτυρα τον ήλιο
Για ν'αντικρύσετε μαζί τη ριψοκίνδυνη αίγλη
Ν'ανοιχτείτε με μια σταυροφόρο ηχώ στο πέλαγος

Θαλασσοξυπνημένη, αγέρωχη
Όρθωσες ενα στήθος βράχου
Κατάστιχτου απ'την έμπνευση της όστριας,
Για να χαράξει εκεί τα σπλάχνα της η οδύνη
Για να χαράξει εκεί τα σπλάχνα της η ελπίδα
Με φωτιά με λάβα με καπνούς
Με λόγια που προσηλυτίζουν το άπειρο
Γέννησες τη φωνή της μέρας
Εστησες ψηλά
Στην πράσινη και ρόδινη αιθεροβασία
Τις καμπανες που χτυπαει ο ψηλορειτης νους
Δοξολογωντας τα πουλια στο φως του μεσαυγουστου

Πλαϊ απο ροχθους, πλαϊ απο καημους αφρων
Μεσ'απο τις ευχαριστιες του υπνου
Οταν η νυχτα γυριζε τις ερημιες των αστρων
Ψαχνοντας για το μαρτυρικι της αυγης,
Ενιωσες τη χαρα της γεννησης
Πηδησες μεσ'στον κοσμο πρωτη
Πορφυρογεννητη, αναδυομενη
Εστειλες ως τους μακρινους οριζοντες
Την ευχη που μεγαλωσε στις αγρυπνιες του ποντου
Για να χαϊδεψει τα μαλλια της πεμπτης πρωινης.

Ρηγισσα των παλμων και των φτερων του Αιγαιου
Βρηκες με λογια που προσηλυτιζουν το απειρο
Με φωτια με λαβα με καπνους
Τις μεγαλες γραμμες του πεπρωμενου σου

Τωρα μπροστα σου ανοιγεται η δικαιοσυνη
Τα μελανα βουνα πλεουν στη λαμψη
Ποθοι ετοιμαζουν τον κρατηρα τους
Στην παιδεμενη χωρα της καρδιας,
Κι απο το μοχθο της ελπιδας νεα γη ετοιμαζεται
Για να βαδισει εκει με αετους και λαβαρα
Ενα πρωι γεματο ιριδισμους,
Η φυλη που ζωντανευει τα ονειρα
Η φυλη που τραγουδαει στην αγκαλια του ηλιου.

Ω κορη κορυφαιου θυμου
Γυμνη αναδυομενη
Ανοιξε τις λαμπρες πυλες του ανθρωπου
Να ευωδιασει ο τοπος απο την υγεια
Σε χιλιαδες χρωματα ν'αναβλαστησει το αισθημα
Φτεροκοπωντας ανοιχτα
Και να φυσηξει απο παντου η ελευθερια

Αστραψε μεσ'στο κηρυγμα του ανεμου
Την καινουρια και παντοτινη ομορφια
Οταν ο ηλιος των τριων ωρων υψωνεται
Πανγλαυκος παιζοντας το αρμονιο της Δημιουργιας.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Όταν οι δάσκαλοι μιλουν.....

Εξ αφορμής της συγχώνευσης του Δημοτικού Ημεροβιγλίου με το Δημοτικό Φηρών έγινε  μια συγκέντρωση  πολιτών... Για ακούστε Δυο Δασκάλους της Σαντορίνης
τον ιδιαίτεροα χαρισματικό κ. Δημήτρη και την άκρως  ευγενική κ. Στέλλα.....  Δεν χρειάζονται πολλά απλά ακούστε τους.......



ΔΗΜ ΣΧΟΛ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ by neasantorinis

Η Παναγιά η Τριχερούσα από τη Σαντορίνη στον Πειραια

Η Παναγιά η Τριχερούσα που βρίσκεται στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία  μεταφέρθηκε ύστερα από άδεια του Μητροπολίτου μας με τη συνοδεία του Καθηγούμενου της Μονης π. Δαμασκηνού Γαβαλά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιά ( Γρ. Λαμπράκη 41) Παρακάτω θα μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των ακολουθιών του ναού ώστε όσοι μπορείτε και επιθυμείτε να πάτε να προσκυνήσετε και τη Χάρη Της



http://synodoiporia.blogspot.com/2011/03/2011-12-27-2011.html

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Βιοκλιματισμός και προϊστορία

Για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια μπορούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, όσοι διαβιούν από την τουριστική κίνηση του νησιού, να ευελπιστούν ότι θα ανοίξει σύντομα ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού, στο Ακρωτήρι Θήρας.
Η ανακατασκευή του στεγάστρου έχει πλήρως ολοκληρωθεί, έχει επενδυθεί εσωτερικά με ξύλο, έχει στρωθεί με πατημένο χώμα η βιοκλιματική οροφή του και έχει ήδη φυτρώσει αγριάδα, όπως ακριβώς προέβλεπε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του.
Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονικών ορίων που έχει υποσχεθεί η εργολήπτρια εταιρεία, δηλαδή ώς τις 31 Μαΐου 2011, μας μετέφερε ο αρχιτέκτονας του βιοκλιματικού στεγάστρου Νίκος Φιντικάκης, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ακρωτήρι.
Ο ίδιος βεβαίως, όπως και κανείς άλλος, δεν μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς θα λειτουργήσει ο χώρος. Αυτό εξαρτάται απολύτως από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει η προετοιμασία των τριών διαδρομών επίσκεψης. Μία για το ευρύ κοινό, η δεύτερη για τα ΑμεΑ και η τρίτη για τους ειδικούς επιστήμονες.
Η διαδρομή του κοινού θα είναι περιμετρική και θα έχει δώδεκα ενδιάμεσες στάσεις για ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες από εκεί θα έχουν μια συνολική εποπτεία της αρχαίας πόλης, που ήταν πυκνοδομημένη, είχε συνολική έκταση περί τα 200 στρέμματα (η ανασκαφή παρουσιάζει τμήμα της σε έκταση 14 στρεμμάτων) και 30.000 κατοίκους. Ο οικισμός αυτός ισοπεδώθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ. από σεισμό, επάνω από τα ερείπιά του η πόλη ξανακτίστηκε, ώσπου ετάφη από την υφαιστειακή λάβα μετά τη μινωική έκρηξη.
Πολυώροφα
Οι επισκέπτες θα βλέπουν τα ανασκαμμένα πολυώροφα κτίρια, που ήταν στολισμένα στις ανωδομές τους κυρίως με πλούσιες τοιχογραφίες, τις αποθήκες, τους βιοτεχνικούς χώρους, την πολεοδομική οργάνωση του χώρου με τους δρόμους, τις πλατείες, το αποχετευτικό σύστημα που περνούσε κάτω από τα λιθόστρωτα και συνδεόταν με τα σπίτια. Θα θαυμάζουν, επίσης, μερικά από τα εντυπωσιακά κινητά ευρήματα, ενδεχομένως τα κρεβάτια, ένα καλάθι, αποθηκευτικά πιθάρια, αντικείμενα που μπορούν να εκτεθούν σε έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο. Γιατί δεν έχουμε εδώ ένα μουσείο, που να διαθέτει ειδικές συνθήκες κλιματισμού για ευαίσθητα έργα τέχνης, όπως είναι για παράδειγμα οι τοιχογραφίες.
Το στέγαστρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης είναι ο μοναδικός χώρος παγκοσμίως, έκτασης 14 στρεμμάτων, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολη και η συντήρησή του, όπως μας είπε ο Νίκος Φιντικάκης, βραβευμένος για τον πρωτότυπο βιοκλιματικό σχεδιασμό αυτού του έργου.


http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/03/2011&id=259567


Δείτε και αυτό από τον Κλέαρχο
http://klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com/2011/03/akrotiri-without-construction-cranes.html

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Nανούρισμα Σαντορίνης Μαρίζα Κωχ

Για τα γαδούρια της Σαντορίνης (τα δίποδα ή τα τετράποδα) ο λόγος.....

Όταν η παράδοση γίνεται δυσφήμηση
Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 11 Μαρ 2011, στην κατηγορία E-mails ακροατών
Sent: Wednesday, March 09, 2011 11:24 AM

Ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία που είχα πρόσφατα από την επίσκεψη μου στην Μπριζ του Βελγίου, και να την αντιπαραβάλω με την κατάσταση που επικρατεί στις σκάλες του Γυαλού στη Σαντορίνη, ο δρόμος για το παλιό λιμάνι.
Σε κεντρικότατη πλατεία, υπήρχαν άμαξες με άλογα όπου ο επισκέπτης μπορούσε να διαλέξει για μια βόλτα-ξενάγηση, στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.Το άλογο πεντακάθαρο, του είχαν τοποθετήσει μία σακούλα για τις ακαθαρσίες του, και δεν υπήρχε καμία δυσοσμία.Ο οδηγός ευγενέστατος με ειδική στολή, έκανε την ξενάγηση σε όλη την διαδρομή στα αγγλικά.Στα μέσα της διαδρομής, μας είπε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμα, να βγάλουμε φωτογραφίες, ώστε να ξεκουραστεί το ζώο, να το ταϊσει και ποτίσει.
Για την Μπριζ, τα άλογα είναι σίγουρα ατραξιόν, που τιμά την πόλη, και οι κάτοικοι της είναι περήφανοι.
Στη Σαντορίνη όμως;Ακούγεται ότι τα γαϊδουράκια είναι ατραξιόν για το νησί (όποιος γνωρίζει βέβαια, ξέρει ότι, δεν υπάρχουν γαϊδουράκια αλλά, μεγαλόσωμα μουλάρια).Ζώα ακάθαρτα και ταλαιπωρημένα, νηστικά και χωρίς νερό από το πρωί μέχρι αργά το βράδι.Κανείς δεν φροντίζει για τις ακαθαρσίες τους!Φαίνεται ότι μόνο στη Σαντορίνη τα μουλάρια αδυνατούν να δεχτούν την ειδική σακκούλα!Οι οδηγοί τους το ίδιο ατημέλητοι, θορυβώδεις και επιπλέον αγενείς.
Αν κάποιος προσπαθήσει να περπατήσει με τα πόδια τα σκαλιά για το Γυαλό, πνίγεται από την δυσοσμία!
Αργά το απόγευμα, εξαντλημένα ζώα, καρτερούν πότε θα κάνει κέφι στον οδηγό τους, για να τα γυρίσει στη μάντρα να ξεκουραστούν, ενώ ο ιδρώτας τους δυσοσμεί χειρότερα από τα κάτουρα και τις ακαθαρσίες τους.
Όλα αυτά, κάθε επισκέπτης βλέπει, μυρίζει και πολλές φορές είναι αναγκασμένος να περπατήσει πάνω, όλα αυτά θα μεταφέρει σαν εικόνα στην χώρα του για την Σαντορίνη, όλα αυτά που, κανείς δεν γνωρίζει τι συνέπειες έχει για την δημόσια υγεία!
Και κάπως έτσι η παράδοση γίνεται δυσφήμηση και ντροπή για τον τόπο!
Μετά τιμής
Ανδρέας Κάλβος

http://drasi.skai.gr/?p=9774#comments

Βίντεο για το τσουνάμι της Σαντορίνης



στο παραπάνω βίντεο το οποίο είχε ήδη έχω εντοπίσει σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες θα ήθελα να απρατηρήσω τα εξής:

1) από όσα ξέρω πρώτος πολιτισμός θεωρείται ο Κυκλαδικός και όχι ο Μινωικός....
β) η χρονολογία την οποία λέει είναι 1613 π.Χ.  άρα δεν αναφέρει την προγενέστερη περι 1450 π.Χ. αρα και καταστροφής των μινωικών ανακτόρων.
γ) η εκφωνήτρια ειναι πολύ προσεχτική στα λεγόμενα της !! " ο Μινωικός πολιτισμός υπέστη ΦΟΒΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ( δεν αναφέρει τη λέξη καταστροφή)
δ) Κάποια στιγμή η Εν ΑΘήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η ομάδα των αρχαιολόγων στη Σαντορίνη, καθώς και διάφοροι άλλοι ερευνητές ΠΡΕΠΕΙ να προβουν σε μία συνέντευξη τύπου για το θέμα της έκρηξης του ηφαιστείου ώστε να ενημερωθουν αρχικά οι δημοσιογράφοι και μετά ο κόσμος... μιας και τα βιβλία και οι αναφορές .... πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων!!



Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις δημοτικών Σχολείων στη Σαντορίνη

Με δελτίο τύπου της 13-4-2011, ανήμερα της Κυριακής της Αναστήλωσης των Εικόνων, το Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τη συγχώνευση  και κατάργηση σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2011- 2012. Στη Σαντορίνη, θα συγχωνευτεί το Δημοτικό Ημεροβιγλίου με το Δημοτικό Φηρων.  Προσωπικά το μόνο που έχω να πω ειναι οτι τέτοιου είδους εκπαιδευτική πολιτική  νοιώθω οτι ειναι αρκετά τσάτρα πάτρα,  και νομίζω οτι αντιβαίνει των λεγομένων του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου
  • Όχι στα σχολεία «μαμούθ», δεν θα ξεπερνούν τους 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα
Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις - 6 Πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.

http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2332%3A13-03-11-synenoseis-idryseis-sxolikon-monadon-protobathmias-kai-deyterobathmias-ekpaideysis-gia-ti-sxoliki-xronia-2011-2012&catid=80%3Adeltia-typoy&Itemid=806&lang=el

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...