Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 30, 2010

Γυμνάσιο Μεσαριας..... από άλλο ανέκδοτο....

Εικόνα
Νοιώθω λίγο ντροπή όταν διαβάζω τέτοιες ανακοινώσεις και δεν υπάρχει επιτέλους λίγο λογική σε αυτό το πλαίσιο

Χάνεται το έργο εάν δεν δημοπρατηθεί Γράφει ο/η Administrator 04.06.10 Στον αέρα βρίσκεται στην κυριολεξία η υλοποίηση του έργου του Γυμνασίου της Μεσσαριάς εάν δεν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ο.Σ.Κ. (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) έχει προειδοποιήσει την Νομαρχία ότι εάν δεν δημοπρατηθεί και αυτή την φορά το έργο ( πρόκειται για την 5η κατά σειρά προσπάθεια δημοπράτησης) τα χρήματα θα διατεθούν για την κατασκευή άλλου σχολείου. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας έχουν και πάλι ενημερώσει την Νομαρχία ότι θα πραγματοποιήσουν απεργία την ημέρα και την ώρα της δημοπράτησης με απώτερο στόχο να μην πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος ζήτησε από τον Νομάρχη …

Ψηφιακό Αρχείο Ερτ- Βράβευση Οίας

Πριν από λίγο εντόπισα μέσω του ψηφιακού αρχείου της έρτ, ένα πολύ σύντομο βίντεο για τη βράβευση από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο προς τον Πρόεδρο του Εοτ, την απονομή τιμητικού διπλώματος του Οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης Europa Nostra για την τουριστική ανάπτυξη της Οίας χωρίς την παρέμβαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού. " Διακρίνονται μεταξύ των παρισταμένων στην τελετή ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα επί των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ, ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ΤΖΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗΣ, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΤΣΟΥ."

Το link ειναι: http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-info.aspx?tid=72275&tsz=0&act=mInfo

ΣπήλαιοΖωοδόχου Πηγήςστο Καμάρι

ΣπήλαιΖωοδόχουΠηγής στο Καμάρι

Αχ αυτη η θάλασσα.....

Αμμούδι πριν από δυο ημέρες

Μουσειο Προιστορικής Θηρας

για θαυμάστε ένα κόσμημα της Σαντορίνης.........

Θηραϊκός Όρθρος... Μια ταινία γεμάτη ...Σαντορίνη

Πριν λίγους μήνες είχα τη μεγάλη ευτυχία να βιώσω ξανα λεπτό προς λεπτό κάθε συναίσθημα που έβγαινε από το περίφημο Ντοκιμαντέρ "Θηραϊκός Όρθρος" των Κώστα Σφήκα, Σταύρου Τορνε. Χρονολογίας: 1967

Σας αναπαράγω τα σχόλια από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογραφου ( http://www.gfcdigital.gr/gfc/11266index.html?locale=el&l1=movie&id=11266)

"Κοφτές ματιές στις πέτρες και τα στεγνωμένα πρόσωπα σκίζουν τον φολκλόρ μανδύα της μαγευτικής Σαντορίνης και απομονώνουν την ουσία του χώρου και των ανθρώπων. Η Σαντορίνη δεν είναι καρτ-ποστάλ. Κοφτές ματιές που αρνούνται την καθησυχαστική γραμμική αφήγηση και χτυπούν την αδρανή συνείδηση του θεατή και την οπτική σάρωσης του τουρίστα, με κάθε αγριότητα και βιαιότητα που ανακαλύπτουν στη φιγούρα του κατοίκου που εμφανίζεται για μια στιγμή στο βάθος του καλντεριμιού πριν εξαφανιστεί σαν το αδέσποτο, στα πρόσωπα των γεωργών που περιμένουν έξω από την αγροτική τράπεζα, στην ανθρώπινη αγωνία κάθε παράθυρου και κάθε τοίχου, στην αν…
Ενα ιδιαίτερο αφιέρωμα σ έναν από τους άγνωστους Δασκάλους του Θεάτρου Σκιών.... ο Σωτήρης ο Σαντορινιός..... πατέρας του Ευγένιου του Έλληνα!!αντιγράφω το σχόλιο από το κανάλι που το εντόπισα http://www.youtube.com/watch?v=np8azynvN28

Ο Σωτήρης Σπαθάρης πατέρας του διάσημου δάσκαλου του θεάτρου σκιών Ευγένιου, γεννήθηκε το 1892 στη Σαντορίνη και μεγάλωσε στο Μεταξουργείο στην οδό Άστρους.
- Ο Καραγκιόζης είναι η ζωή μου είχε πει...αν μου αφαιρέσουν αυτή την ανάγκη εγώ σε μια βδομάδα θα πεθάνω. Μόνο έτσι αισθάνομαι τα γέρικα κόκκαλά μου να ζωντανεύουνε και την ψυχή μου να μου μιλάει παιδιάστικα.
- Το 1922 γνώρισε στην Κηφισιά τον Τσαρούχη ο οποίος του είπε : «Απ' όλους τους καλούς καραγκιοζοπαίχτες που έχω ακούσει, καλύτερη απόδοση έχει ο δικός σου Καραγκιόζης».
-Σικελιανός : «Η τέχνη του είναι στη βάση της λαϊκής ψυχής και ζωής και μακάριος που την αντικρύζει με τη σοβαρότητα που της οφείλεται».
Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης του είδους που εισήγαγε στον Καραγκιόζη την λεγόμεν…

Lilium candidum

Εικόνα
Lilium candidum, Ιουνίου 1, 2010Πανέμορφος, πάλλευκος και πολύ αρωματικός. Αυτός είναι ο περίφημος κρίνος Lilium candidum που πλέον είναι πολύ σπάνιος.
Ενδημικό είδος των Βαλκανίων και της νοτιοδυτικής Ασίας. Σήμερα θα τον βρούμε σε πολύ λίγες περιοχές της Ελλάδας και σε όλο και μειούμενους πληθυσμούς. Αναπτύσσεται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Είναι πολυετές βολβώδες φυτό με βλαστό όρθιο που μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, περιλαμβάνουν 6 τέπαλα και έχουν μια ελαφρά κλίση προς το έδαφος. Τα πολλά [πάνω από 10] τεράστια και πολύ αρωματικά άνθη βγαίνουν στο πάνω μέρος του βλαστού του φυτού και θα τα δούμε από τον Μάιο μέχρι αρχές καλοκαιριού.
Ένα εκλεκτής ποιότητας αιθέριο έλαιο από το άνθος χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Τον κρίνο θα τον δούμε στις τοιχογραφίες της αρχαίας Σαντορίνης και Κρήτης, όπως π.χ. στην περίφημη τοιχογραφία της άνοιξης στη Σαντορίνη.
Θρησκευτικό σύμβολο του χριστιανισμού μιας και το…

travel video spotlight / athens & santorini

Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό

Η Σαντορίνη είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι ξεχωρίζει για τη γαστρονομία της. Είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος γαστρονομικός προορισμός, που συνδυάζει την καλή και «τίμια» παραδοσιακή κουζίνα, με ένα ρεύμα εκσυγχρονισμού της σαντορινιάς και της ελληνικής κουζίνας βασισμένο στα τοπικά προϊόντα (τοματάκι, φάβα, άσπρη μελιτζάνα κλπ). Το διάσημο, ποιοτικό σαντορινιό κρασί συντελεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μοναδικής στην Ελλάδα ολοκληρωμένης γαστρονομικής πρότασης σε επίπεδο προορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη σκέψη στραμμένη στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην παραπέρα καταξίωση της Σαντορίνης ως γαστρονομικού προορισμού και στη διατήρηση και ενίσχυση του ρεύματος εκσυγχρονισμού, που σήμερα προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνεται στις 19-20 Ιουνίου 2010, γαστρονομική εκδήλωση με τίτλο:

«Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό - Η ευρηματικότητα, μέσο διαμόρφωσης ενός γαστρονομικού προορισμού»

Στην εκδήλωση αυτή θα καταθέσουν τις απόψεις και τους προβλη…

Τα γαδούρια μας......( σε συνέχειες)

Ενα μικρό βιντεάκι με τα γαδούρια μας.... ειναι ενα απο τα βιντεάκια που σέβονται τους γαιδουρολάτες και τα γαίδουριά μας.......

Η Συμβολή και η Πίστη ( συνέχεια)

Πηγή: www.neasantorinis.gr

Τα πανηγύρια της Σαντορίνης ξαναζούν – Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Τριάδας

Οι ειδήμονες των ξεχωριστών γεύσεων, επιμένουν πως «το φάβα» που προσφέρεται στην «πανήγυρη» του Ναού των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στον περίβολο του «Λαογραφικού Μουσείου Εμμανουήλ Λιγνού» στο Κοντοχώρι, έχει την αυθεντική γεύση. Το διαπίστωσαν από «πρώτο χέρι» οι δημοσιογράφοι και εκδότες των Κυκλάδων που βρέθηκαν στο ολάνθιστο αίθριο του Μουσείου. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος και το γεμάτο κατάνυξη δείλι συνεχίστηκε με την περιφορά της εικόνας. Στους υπόσκαφους χώρους, είχε στηθεί από νωρίς η κουζίνα, με την τεράστια κατσαρόλα να σιγοβράζει και τα παραταγμένα, γεμάτα αρωματικό χυλό κεσεδάκια να περιμένουν την ευλογία του δεσπότη. Ο οικοδεσπότης είχε όμως ετοιμάσει πολλά εδέσματα που με τη συνοδεία «άκρατου» ασύρτικου μετέφεραν την εικόνα και την αίσθηση της παλιάς Σαντορίνης. Αν και πολλοί δεν εγκατέλειψαν έγκαιρα το αίθριο, όπου φυσούσε «φρέσκο» και ελαφρώς ψυχρό αεράκι, η σαντορινι…

Η Συμβολή και η Πράξη

Πενήντα τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να αποκτήσει και πάλι η εκκλησία της Αγίας Θεοδοσίας στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης ένα όμορφο καμπαναριό. Το παλιό το είχε καταστρέψει ο σεισμός του 1956 και από τότε τις ανάγκες της όμορφης αυτής εκκλησιάς εξυπηρετούσε ένα μικρό καμπαναριό που είχε κατασκευαστεί πρόχειρα μέσα στην αυλή. Χάρις στην χορηγία του μεγάλου ευεργέτη του νησιού, εφοπλιστή κ.Μαρτίνου το καμπαναριό ξαναχτίστηκε όπως ήταν παλιά και σήμερα Κυριακή 30 Μαΐου, το εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος. Τα μάτια των παλιών κυρίως Ακρωτηριανών ήταν γεμάτα δάκρια γιατί η σημερινή μέρα τους γύρισε πολλά χρόνια πίσω όπως μας έλεγαν. Τότε που την εκκλησιά τους στόλιζε το πανέμορφο ψηλό καμπαναριό, που κατάστρεψε ο σεισμός .Το νέο Καμπαναριό, αντίγραφο του παλιού, κοσμεί από σήμερα χάρις στον κ. Μαρτίνο και πάλι την Αγία Θεοδοσία και οι καμπάνες του ήχησαν χαρμόσυνα. Στην σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία ο Μητροπολίτης …

το μπλε και τ άσπρο της Σαντορίνης

Καλη βδομάδα