Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τα πανηγύρια της Σαντορίνης ξαναζούν – Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Τριάδας

Οι ειδήμονες των ξεχωριστών γεύσεων, επιμένουν πως «το φάβα» που προσφέρεται στην «πανήγυρη» του Ναού των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στον περίβολο του «Λαογραφικού Μουσείου Εμμανουήλ Λιγνού» στο Κοντοχώρι, έχει την αυθεντική γεύση.

Το διαπίστωσαν από «πρώτο χέρι» οι δημοσιογράφοι και εκδότες των Κυκλάδων που βρέθηκαν στο ολάνθιστο αίθριο του Μουσείου. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος και το γεμάτο κατάνυξη δείλι συνεχίστηκε με την περιφορά της εικόνας. Στους υπόσκαφους χώρους, είχε στηθεί από νωρίς η κουζίνα, με την τεράστια κατσαρόλα να σιγοβράζει και τα παραταγμένα, γεμάτα αρωματικό χυλό κεσεδάκια να περιμένουν την ευλογία του δεσπότη.
Ο οικοδεσπότης είχε όμως ετοιμάσει πολλά εδέσματα που με τη συνοδεία «άκρατου» ασύρτικου μετέφεραν την εικόνα και την αίσθηση της παλιάς Σαντορίνης. Αν και πολλοί δεν εγκατέλειψαν έγκαιρα το αίθριο, όπου φυσούσε «φρέσκο» και ελαφρώς ψυχρό αεράκι, η σαντορινιά πανήγυρη του κ. Εμμανουήλ Λιγνού, αποτέλεσε για μια ακόμα φορά τη γέφυρα –γνωριμίας για τους επισκέπτες, αναπόλησης για τους δεκάδες Κοντοχωριανούς- με την παλιά Σαντορίνη.
Η Αγία Τριάδα
Σε φάση επιδιορθώσεων βρίσκεται η περικαλλής εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο –ακόμα- σεισμόπληκτο χωριό της Μέσα Γωνιάς. Εκεί η πανήγυρη περιελάμβανε 90 κιλά λουκάνικα που είχαν με επιμονή και μαεστρία ετοιμάσει οι κυρίες της τοπικής οικογένειας Λιγνού, φρεσκοκομμένα «κατσούνια», ναξιώτικο τυρί και δροσερό ασύρτικο –φευ!- ηττήθηκε λόγω ακριβώς της ασύγκριτης ποιότητάς του. Τελείωσε δηλαδή νωρίτερα, από ότι το είχαν προγραμματίσει τα αδέλφια Χριστόφορος, Νικολός και Μιχάλης Λιγνός που εδώ και δέκα χρόνια προσφέρουν την πανήγυρη. Τη θεία λειτουργία, έψαλλε ο αγαπητός στο ποίμνιο, εφημέριος του Καμαριού π. Γεώργιος, κάτω από τον πολύ ξεχωριστό και με ελαφρώς «δυτικίζουσα» τεχνοτροπία, διάκοσμο που φιλοτέχνησε το 1926 ο αγιογράφος Γαρουφαλής.
Η «πανήγυρη» μεταφέρθηκε σε παραδοσιακό καφενείο της περιοχής, όπου οι γηραιοί συνδαιτυμόνες θυμήθηκαν συμβάντα από το παρελθόν και η εορτάζουσα οικογένεια, τίμησε απόλυτα το ρόλο του οικοδεσπότη. Οι πιστοί δεν ξέχασαν μάλιστα να ζητήσουν τη συνδρομή όλων για την αποπεράτωση των βελτιώσεων –συντηρήσεων του Ναού, που χρηματοδοτείται από το επιτροπικό συμβούλιο και το Σύλλογο Μεσαγωνιατών.
Άρθρο: Δημήτρης Πράσσος
Πηγή: Εφημερίδα «Κοινή Γνώμη», 26 Μαΐου ೨೦೧೦

Πηγή: http://www.aegeancuisine.gr/ReadNews.aspx?id=451

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...