Της Έφης Καραγεώργου


Κλειστό για έκτη χρονιά παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κρήτη, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης συμπληρώνει τον Σεπτέμβριο 7 χρόνια με λουκέτο στην είσοδό του.

Και οι δυο είναι ιστορίες, που στοιχίζουν ακριβά στην Ελλάδα και στον τουρισμό, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού θεάται την κατάσταση και αδρανεί, ενώ και στην Κρήτη και στη Σαντορίνη, οι επαγγελματίες, που εξαρτάται η δραστηριότητά τους από τους επισκέπτες του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου φωνάζουν και διαμαρτύρονται μάταια.

«Μόνο ως απαράδεκτο μπορώ να χαρακτηρίσω το γεγονός ότι το Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα πλέον γνωστά μουσεία του κόσμου και με εξαιρετικής σημασίας εκθέματα, παραμένει ουσιαστικά κλειστό για 6η χρονιά», λέει στο Capital.gr ο κ. Ανδρέας Μεταξάς, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και συμπληρώνει: «Η τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, ακολουθεί φθίνουσα πορεία και σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο ότι το Μουσείο παραμένει κλειστό».

Να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης ζητάει ο δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος. Όπως λέει «ο χώρος στο Ακρωτήρι, μία από τις πιο σημαντικές και διάσημες ανασκαφές σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμένει κλειστός από τον Σεπτέμβριο του 2005, μετά το γνωστό ατύχημα της κατάρρευσης μέρους του νέου στεγάστρου του χώρου, που τότε βρισκόταν στο στάδιο της αποπεράτωσής του.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά και ενώ το έργο έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι το φθινόπωρο, ο χώρος παραμένει κλειστός χωρίς να είναι ορατός ο χρόνος επαναλειτουργίας του.

«Δείξαμε κατανόηση και ανοχή όλα αυτά τα χρόνια. Είχαμε την ελπίδα ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν σύντομα και θα ήταν μια πρωτοποριακή κατασκευή αντάξια ενός τόσο προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου. Όμως όλα έχουν τα όριά τους και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» λέει και προσθέτει: «Ο Δήμος Θήρας δεν θα παραμείνει θεατής σε ένα θέμα που είναι καθοριστικό για την Σαντορίνη και όχι μόνο. Στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα μας δεν είναι δυνατό ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους να μη λειτουργεί και να είναι εμπόδιο και ανασταλτικός παράγοντας στην έλευση επισκεπτών στην Ελλάδα».

Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί. Το 1967 ο αρχαιολόγος Σπ. Μαρινάτος έφερε στο φως τα ερείπια της προϊστορικής πόλης. Τον Σεπτέμβριο του 2005, κατέρρευσε το σκέπαστρο του αρχαιολογικού χώρου. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για την επισκευή του. Όμως, από την αρχή του 2011 το νέο στέγαστρο είναι έτοιμο, αλλά ο χώρος παραμένει κλειστός. Η Σαντορίνη σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο...

Επίσης ένας δεύτερος πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Σαντορίνης, η πόλη της Αρχαίας Θήρας, πάνω στο Μέσα Βουνό, υπολειτουργεί, γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί αρχαιοφύλακες για τη φύλαξή του. Πολλοί τουρίστες ανεβαίνουν στον αρχαιολογικό χώρο και υποβάλλονται σε μια μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά βρίσκουν μπροστά τους συρματόσκοινα, που τους εμποδίζουν να τον περιηγηθούν.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει τα ευρήματα όλων σχεδόν, των Μινωικών χώρων που έχουν ανασκαφεί στο νησί. Τέσσερα παλάτια και πολλές πόλεις των Μινωικών χρόνων. Τον Νοέμβριο του 2006 έκλεισε τις πόρτες του στους επισκέπτες προκειμένου να ανακαινιστεί. Έκτοτε λειτουργεί μόνο μια πολύ μικρή αρχαιολογική συλλογή, με λίγα αρχαιολογικά εκθέματα (περίπου 400), ενώ παράλληλα είναι δυσπρόσιτη, με δυνατότητα επίσκεψης από πολύ λίγους επισκέπτες.

Πριν κλείσει αυτό το μοναδικό μουσείο συγκέντρωνε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, ενώ ένας από τους βασικούς λόγους προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο κοντινός στην πόλη αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού.




Η ανακαίνιση του Μουσείου έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά το λουκέτο παραμένει, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ξαναδεχτεί επισκέπτες, πέρα από αυτούς τους ελάχιστους, που έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν την περιορισμένη αρχαιολογική συλλογή.

Σαφή απάντηση το υπουργείο Πολιτισμού- Τουρισμού για το πότε θα ανοίξουν το Ακρωτήρι και το Μουσείο Ηρακλείου, δεν δίνει. Ωστόσο την ίδια ώρα η Ελλάδα «βλέπει» τις κρατήσεις της ενόψει του καλοκαιριού να έχουν καταβαραθρωθεί και προσπαθεί μέσα από μειώσεις στις τιμές των πακέτων να προσελκύσει επισκέπτες.

Και ενώ ο υπουργός «τρέχει» από τη μία τουριστική έκθεση στην άλλη, δεν έχει αποφασίσει να «ξεκλειδώσει» τα δύο αξιοθέατα, που αποτελούν τους μεγαλύτερους «κράχτες» για την αύξηση της τουριστικής κίνησης σε όλη τη χώρα.