Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Βραβείο αρχιτεκτονικής από τη Θηρασιά

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Μια μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή, που παραπέμπει στο ύφος του Μεσοπολέμου, ένα βιομηχανικό κτίσμα στη Θηρασιά, που μετατράπηκε σε ονειρεμένη κατοικία και η μελέτη για μια πολυκατοικία στο Μεταξουργείο, μαζί με την πράσινη γωνιά στο προαύλιο Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, αναδείχτηκαν κορυφαία έργα της ελληνικής αρχιτεκτονικής τής τελευταίας διετίας.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν χθες στην κατάμεστη αίθουσα της Ταινιοθήκης, που ήταν άλλο ένα δείγμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αρχιτεκτονική και την πόλη, που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα. Στο διαγωνισμό, που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά από το περιοδικό «Δομές», συμμετείχαν 143 αρχιτέκτονες, στη συντριπτική τους πλειονότητα με ιδιωτικές κατοικίες. Αλλωστε η αρχιτεκτονική στο δημόσιο χώρο ήταν στα... αζήτητα. Ολες οι προτάσεις διακρίνονται για την ποιότητα και την αναζήτηση. «Είναι όμως στίγματα έμπνευσης σε ένα οικιστικό περιβάλλον που δεν είναι ενθαρρυντικό», επισήμανε ο Πρ. Παπαδόπουλος, διευθυντής του περιοδικού, για να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα.
Η επιλογή στις τέσσερις κατηγορίες του διαγωνισμού έγινε από τον Στίβεν Χολ, έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αρχιτέκτονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Time», και καθηγητή στο περίφημο Κολούμπια, και τον Φιν Γκέιπελ, καθηγητή στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο, που επισήμανε πως τα έργα υλοποιήθηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά πρόσθεσε με πολλή δόση αισιοδοξίας: «Η αρχιτεκτονική συνεχίζει ατάραχα το δρόμο της. Μπορεί και να είναι καλύτερα έτσι».
*Το βραβείο του καλύτερου έργου τής περιόδου 2008-2010 κέρδισαν οι Κ. Δασκαλάκης και Μαρίνα Στασινοπούλου, με την προσθήκη σε ένα πέτρινο κτίσμα στην Αγία Παρασκευή, που μετατράπηκε σε μόνιμη κατοικία. Η νέα πτέρυγα βασίστηκε στην ιδέα ενός γεωμετρικού παιχνιδιού, με γραμμές που ακολουθούν πιστά τον μοντερνισμό.
*Η κυβιστική έμπνευση του Αριστείδη Αντωνά, που συνυπάρχει αρμονικά με ένα νεοκλασικό στο Μεταξουργείο, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία της μελέτης, μαζί με την ευχή να γίνει πράξη.
*Στην κατηγορία της καλύτερης παρέμβασης σε υφιστάμενο κτήριο, τις εντυπώσεις και το βραβείο κέρδισε η αναγένηση ενός εργοστασίου του 1850 που βρίσκεται στη Θηρασιά και έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Η Μαίρη Καβάγια χρησιμοποίησε ηφαιστειακές πέτρες και υλικά της ηφαιστειακής γης για να κατασκευάσει έναν ονειρικό χώρο διακοπών, κυριολεκτικά μέσα στα νερά της περίφημης Καλντέρας της Σαντορίνης.
*Η έκπληξη ήρθε από την κατηγορία «Νέοι δημιουργοί», και μάλιστα από το εξωτερικό. Ο Βασίλης Ντόβρος και ο Τόνι Μπόντες Μποάντα σχεδίασαν με τόλμη και οικολογική ευαισθησία τον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης. Στάθηκαν με σεβασμό ανάμεσα στο διατηρητέο κεντρικό κτήριο και τη νεότερη προσθήκη, παρεμβάλλοντας έναν ιδιότυπο φράκτη από 24 μεταλλικά στοιχεία, που περιστρέφονται για να αφήσουν το βλέμμα να φύγει προς διαφορετικά σημεία. Τα τσιμεντένια στοιχεία κυριολεκτικά «φυτεύτηκαν» μέσα στο έδαφος και δημιουργήθηκαν μικρές γωνιές για τους φοιτητές. 

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...