Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εκδήλωση Ε.Σ.Θ.Π. - Santo στη " Mεγάλη Βρεττάνια"

Η ανάδειξη και η προβολή των τριών βασικών προϊόντων της Σαντορίνης και η συμβολή τους στην καθιέρωση του νησιού ως «Γαστρονομικός Προορισμός» ήταν ο στόχος της επιτυχημένης εκδήλωσης με τίτλο «Ασύρτικο , Φάβα , Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης». που οργάνωσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε κεντρικο ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του υπουργού Γεωργικής  Ανάπτυξης  Κώστα Σκανδαλίδη, της υφυπουργού Απασχόλησης Αννας Νταλάρα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα.

Η τριλογία της Θηραϊκής γης, δηλαδή το Ασύρτικο, η Φάβα και το Τοματάκι, είχαν την τιμητική τους, αφού αναλύθηκε η μοναδικότητα, η ποιότητα και ο ρόλος τους τόσο για την τουριστική προβολή όσο και για την οικονομία του νησιού. Ξεχωριστή παρουσίαση είχε η Φάβα Σαντορίνης λόγω της πρόσφατης αναγνώρισής της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, που ήταν και ο συντάκτης του φακέλου για την αναγνώριση της φάβας ως προϊόν Π.Ο.Π. και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης που «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στις γεύσεις της Σαντορίνης.

«Η Σαντορίνη είναι τα προϊόντα της και οι άνθρωποί της που τα καλλιεργούν», ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης κατά την οποία απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει το νησί μέσα από αυτά. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι απόλαυσαν πρωτότυπα εδέσματα με βάση την φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης.

Τα προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων δηλαδή οι οίνοι “SantoWines” Ασύρτικο, Νυχτέρι, Vinsanto και τα παραδοσιακά προϊόντα “Santo”, ο μοναδικός τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, η σάλτσα με Vinsanto, το προδόρπιο Σαντορινιάς Τομάτας κ.α είναι υψηλής ποιότητας (premium). Διατίθενται σε πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ενδυνάμωση των εξαγωγών αποτελεί κύριο στόχο της Ένωσης.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων είναι μια Ένωση πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 1.100 μέλη. Έχοντας ως όραμα 4 βασικές αρχές «Συλλογικότητα – Αυθεντικότητα – Ποιότητα – Αειφόρος Ανάπτυξη», εκπροσωπεί όλους τους αγρότες του νησιού, δεσμεύεται να παράγει αυθεντικά Σαντορινιά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σεβόμενη την παράδοση του νησιού, υπερασπιζόμενη το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης και την αειφόρο ανάπτυξή του. Κατά την τελευταία 5ετία έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά, παρέχοντας σημαντικά κίνητρα στα μέλη της, μέσω της μεγάλης αύξησης της αξίας των προϊόντων και της άριστης διάθεσης και αξιοποίησης τους. Η Ένωση απέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της.

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ιδρύθηκε το 1947. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνων στο νησί και μετρά σήμερα εγγεγραμμένα μέλη της το 100% του αριθμού των παραγωγών, από τα οποία περισσότερα από 1000 είναι ενεργά. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στο χωριό Πύργος το οποίο είναι επισκέψιμο καθώς και το μοναδικό εργοστάσιο μεταποίησης τομάτας στο νησί, στο χωριό Μονόλιθος. στα οποία εφαρμόζονται τα Συστήματα Διαχείρισης Υγιεινής, Ασφάλειας και Ποιότητας IFS, HACCP και ISO 9001-2000.

Τα προϊόντα που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται ο συνεταιρισμός, είναι οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, το μικρόκαρπο τοματάκι, η φάβα, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα καθώς και παραδοσιακά γλυκά όπως κουφέτο, σταφύλι, τοματάκι, κ.α.

Έχοντας ως όραμα να προβάλει ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα της θηραϊκής γης, το κρασί, δημιούργησε το 1991 ταυτόχρονα με την κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου, το Οινοτουριστικό Κέντρο SantoWines. Εκεί, επισκέπτες από όλο τον κόσμο ξεναγούνται στο οινοποιείο και δοκιμάζουν τα φημισμένα κρασιά της Σαντορίνης και ανακαλύτπουν τα μικρά και μεγάλα μυστικά του κρασιού και του Σαντορινιού αμπελώνα.

ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Την «σφραγίδα» ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), απέκτησε η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 901/2010 , που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου καταχωρείται στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.
Η «Φάβα Σαντορίνης», είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και προέρχεται από το φυτό “Lathyrus Clymenum L.” Σπόροι του είδους αυτού βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην υστερομινωική πόλη του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί.

Η "Φάβα Σαντορίνης" έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο της , χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη γεύση.

ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέχεια των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, έχει επίσης υποβάλει φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ και για το Τοματάκι Σαντορίνης.
Η καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το σαντορινιό τοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του μικρόκαρπη χοντρόφλουδη
και θαμνώδης με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ανάλογος δε είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν.
Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται ακόμα πιο μοναδικό. Άνυδρο και ηφαιστιογενές. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφριά όξινος με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής.

Η νωπή τομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (Λυκοπένιο) που έχουν πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα μοναδικά προϊόντα από το ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ , όπως είναι ο Τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης , η Σαντορινιά σάλτσα με vinsanto το προδόρπιο Σαντορινιάς τομάτας με κάπαρη και θρούμπι, το ολόκληρο τοματάκι σε χυμό κ.α., με όλη τη φροντίδα που τους αξίζει, συσκευάζει και φέρνει στο πιάτο σας το μοναδικό πλέον εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων τομάτας στη Σαντορίνη , αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.


ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Το Ασύρτικο μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι μεγαλουργεί στην ηφαιστειακή γη και δίνει τους οίνους ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: το Σαντορίνη Ασύρτικο, το Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.

Δίνει ξηρά κρασιά που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την υψηλή οξύτητα. την ορυκτή αίσθηση και την μεταλλικότητα στην γεύση. Ζωηρά, σπινθηροβόλα, με πλούσιο σώμα, έχουν πυκνή και φρουτώδη γεύση και διακριτικά συνήθως αρώματα, που θυμίζουν ξινά εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα (όπως λεμόνι, κίτρο, πράσινο μήλο, ανανά κ.α.), τσάι και κατόπιν παλαίωσης μέλι. Είναι ιδιαίτερα επιδεκτικό στην παλαίωση η οποία του χαρίζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.

Η ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κρασιών της Σαντορίνης είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά.

http://kykladesnews.gr/component/content/article/52-frontmainnews/58886-2011-05-06-06-51-10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...