Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ατρόμητοι εξερευνητές ......της Σαντορίνης


με χαρά παρουσιάζω άλλη μια ομάδα μαθητική που βλέπει διαφορετικά τη Σαντορίνη ... Αναφέρομαι στους ατρόμητους εξερευνητές του ΕΠΑΛ Θήρας..  Ειναι πολύ σημαντικό να βλέπεις  τη μαθητιώσα νεολαία ειτε του ΕΠΑΛ ειτε του Γυμνασίου Λυκείου Φηρών είτε των σχολείων εν γένει  να βλέπουν διαφορετικά μια άλλη Σαντορίνη ...... Στους  "Ατρόμητες εξερευνητές" καθώς και σε όλες τις ομάδες των μαθητών του νησιού εύχομαι ολόψυχα να εξερευνουν το νησάκι μας... Έχει πολλά να τους δείξει.. Να το αγαπάνε και να ...το Σέβονται .....


Τη φετινή σχολική χρονιά, το ΕΠΑ.Λ. Θήρας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πραγματοποίησε πρόγραμμα με τίτλο: "Περιήγηση στα Μονοπάτια της Σαντορίνης".
Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο να δώσει έναυσμα στους μαθητές να γνωρίσουν -και άρα να αγαπήσουν και να προστατεύσουν- τον τόπο τους με έναν διαφορετικό τρόπο: περπατώντας. Πεζοπορήσαμε, λοιπόν, με πολύ κέφι, πολλά από τα μονοπάτια του νησιού. Ανακαλύψαμε σπηλιές, εκκλησάκια, παραλίες που δεν έχουν άλλη πρόσβαση παρά μόνο ίσως από τη θάλασσα, ακόμη και λιβάδια! Περάσαμε από παραλία σε διπλανή παραλία, κατεβήκαμε την καλντέρα, περπατήσαμε στα βουνά και απολαύσαμε τόσο όμορφες εικόνες, που είναι δύσκολο να τις αποτυπώσουμε με λέξεις. Το νησί, παρόλο το μικρό μέγεθός του, διαθέτει πολλές γνωστές, αλλά και άγνωστες σε πολλούς, εύκολες, αλλά και πιο "ζόρικες" διαδρομές. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τις απολαύσει, είναι να έχει μαζί του νερό, καλά παπούτσια, αλλά κυρίως τη διάθεση να τις ανακαλύψει. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες είναι: ΦΗΡΑ-ΟΙΑ, ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ-ΣΚΑΡΟΣ, ΦΗΡΑ-ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΦΗΡΩΝ. Υπάρχουν όμως και άλλες, όπως: ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ-ΠΛΑΚΑ, ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ-ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΑ ΘΕΡΜΑ, ΠΥΡΓΟΣ-ΕΜΠΟΡΕΙΟ, ΠΥΡΓΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ-ΚΑΜΠΙΑ κ.τ.λ.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με αυτή την καινούργια δραστηριότητα που μπήκε στη ζωή τους κάθε Σάββατο και με πολλή χαρά συμμετείχαν σε κάθε συνάντηση. Και μετά ήρθαν κι άλλοι, κι άλλοι... Ακόμα και μαθητές από άλλα σχολεία ήρθαν! Οπότε τους αξίζει ένα μεγάλο "μπράβο" που περιέβαλλαν με τόση αγάπη αυτή την ομάδα, αλλά και που πολύ γρήγορα ένοιωσαν την ευδαιμονία που καταλαμβάνει κάθε άνθρωπο όταν ζει σε αρμονία με τη φύση.
Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους καθηγητές του σχολείου μας, αλλά και των άλλων σχολείων, καθώς και όλους τους φίλους που μας συνόδευαν στις εξερευνήσεις μας, και έτσι είχαμε γίνει μια μεγάλη παρέα που περιδιάβαινε και ζωντάνευε πάλι τα - ξεχασμένα πολλές φορές- μονοπάτια του πολύ ιδιαίτερου νησιού μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Κο Μπίτη Ιωάννη, υπάλληλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, με την ειδικότητα του αρχιτέκτονα, ο οποίος μας συνόδευσε στο μονοπάτι Περίσσας-Αρχαίας Θήρας και μας έδωσε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε όμως και στους κατοίκους του νησιού που πολύ πρόθυμα μας εμπιστεύτηκαν τα κλειδιά από σχεδόν όλες τις εκκλησίες και έτσι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το εσωτερικό τους.
Θα προτείναμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Θήρας, γνωστών και ως "Ατρόμητοι Εξερευνητές των Μονοπατιών της Σαντορίνης", οι οποίοι δεν υποχώρησαν ούτε μία φορά μπροστά σε κατηφόρες, ανηφόρες ή πολλά μποφόρ και στήριξαν έμπρακτα την απόφαση να αφήσουμε για λίγο τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια μας στην άκρη. Να περπατήσουμε στα μονοπάτια, να ανακαλύψουμε μυστικές, μαγικές τοποθεσίες και να απολαύσουμε στο έπακρο την απαράμιλλη ομορφιά της Σαντορίνης.
Σε αυτό το σημείο να πληροφορήσω όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή μαζί μας ότι έχουμε φτιάξει μια σελίδα στο facebook με τίτλο "Μονοπάτια Σαντορίνης" και θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσουμε μαζί τους, μεγαλώνοντας την παρέα μας. Επίσης, πολύ σύντομα θα αναρτήσουμε στο διαδίκτυο χαρτογραφημένα τα μονοπάτια (βλ. http://monopatiasantorinis.blogspot.com)

Ευχόμαστε καλές πεζοπορίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...