Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το Τουριστικό Περίπτερο στην Περίσσα και διάφορες απόψεις

Σήμερα άκουσα σε ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού για  πολλοστή φορά το ζήτημα του τουριστικού περιπτέρου στην Περίσσα και τον τρόπο διαχείρισής του.

Αγαπητοί φίλοι:

  1. το τουριστικό περίπτερο  δεν είναι κόσμημα!! ήταν μια ιδιωτική επιχείρηση για πάρα πολλά χρόνια και είχε παραχωρήσει χώρο για να αλλάζουν οι τουρίστες!
  2. Δεν μπορείς να λες κόσμημα μια ιδιωτική επιχείρηση όταν δίπλα σου έχεις τηνν παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Ειρήνης, πιο κάτω είναι ο πάνσεπτος Ναός του Τιμίου Σταυρού, ενώ η Περίσσα σαν Περίσσα είναι ιστορικό σημείο για τους παλιους, Σαντορινιούς γιατι ήταν  χώρος  εκδρομής και αγαλίασης παλιών κατοικων.
  3. Ένα άλλο που άκουσα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μουσείο έτσι ώστε να εκτεθουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αγία Ειρήνη. Είναι μια πολύ σημαντική άποψη αυτή. αλλά φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη δημιουργία ενός νέου μουσείου στη Σαντορίνη. Είμαι υπέρμαχος της τοπικής ιστορίας και το ξέρετε καλά!! Ο χώρος όμως της παλαιοχριστιανικής βασιλικής θα μπορούσε να προστατευτεί και να αναδειχτεί με άλλο τρόπο όχι όμως με τη δημιουργία ενός επιπλέον μουσείου εκεί. Στην Αθήνα, πολλοι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν καυφθεί έτσι ώστε να προστατευτουν από τις κλιματικές αλλαγές, και μέσα από ιδιαίτερο πίνακα γίνεται αναφορά στην ιστορία του μνημείου. Φοβάμαι στο ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός επιπλέον μουσείου γιατί φοβάμαι  ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ μετά από 1 χρόνο, όπως έχει συμβεί σε πολλά ιδιωτικά μουσεία του νησιου . Δεν αφορά μόνο την ύπαρξη ιδιωτικών μουσείων αλλά και στα δημόσια  μουσεία ή στα μουσεία που εμπλέκεται και το δημόσιο υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!! Να σας θυμίσω ότι από ότι μ έχουν ενημερώσει έχει κλείσει το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων στο Πύργο, και όλοι μας βλέπουμε τη διαφορά στην αντιμετώπιση μεταξύ Αρχαιολογικού και Προιστορικού Μουσείου. Στα νησιά πόσο δε μάλλον στη Σαντορίνη οταν δημιουργούνται χώροι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, πρέπει να τους στηρίζουμε. Φοβάμαι ότι αν γίνει στο τουριστικό Περίπτερο Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων δεν πρόκειται να στηριχτεί στην πράξη μετά από καιρό. Δεν θέλω να γίνω οιωνός κακών αντιλήψεων αλλα πρέπει να ειμαστε πολύ προσεχτικοί όταν αναφερόμαστε στη μουσειακή ιστορία
Αυτά προς το παρόν και πια θα τα λέμε πιο συχνά!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...