Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Οι Άγιοι Εφτά Παίδες της Εφέσου στην Οία…..


Οι Άγιοι Εφτά Παίδες της Εφέσου στην Οία…..

Το ιστορικό
Οι Άγιοι Εφτά Παίδες ήταν Μικρασιάτες άγιοι, συγκεκριμένα από την Έφεσο της Ιωνίας για αυτό και αποκαλούνται «Άγιοι Εφτά Παίδες εν Εφέσω». Τα ονόματα τους ήταν Μαξιμιλιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος, Κωνσταντίνος και Εξακουστοδιανός και έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.). Όταν ξέσπασαν διωγμοί κατά των Χριστιανών, μοίρασαν την περιουσία τους στους πτωχούς, εγκατέλειψαν την πόλη και κρύφτηκαν σε μία σπηλιά μέχρι να τελειώσει ο διωγμός. Όταν αντιλήφθηκαν ότι πλησίαζαν στο καταφύγιό τους, προσευχήθηκαν στο Θεό κατά την διάρκεια της νύχτας να πεθάνουν για να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών. Ο Θεός άκουσε τις προσευχές τους και το πρωί κοιμήθηκαν χωρίς να ξυπνήσουν. Όταν ο βασιλιάς ανακάλυψε την κρυψώνα τους και τους βρήκε νεκρούς, διέταξε να σφραγιστεί με μία μεγάλη πέτρα η είσοδος της σπηλιάς.  Μετά από 194 χρόνια (περί το 446 μ.Χ.), επί Θεοδοσίου του Μικρού, εμφανίστηκε στην Έφεσο κάποια αίρεση που δίδασκε κατά της ανάστασης νεκρών. Εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε ένα παιδί στην αγορά της Εφέσου και αγόρασε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου, γεγονός ανεξήγητο. Ανέκριναν το παιδί, και αυτό ήταν ο Iάμβλιχος που τους οδήγησε στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν θαύμα Θεού που αποδείκνυε το αληθές της Αναστάσεως των νεκρών.

Το απολυτίκιο
Θείω Πνεύματι, φθαρτισθέντες, πολυχρόνιον, νυσαν πνον, ο ν φέσ πτάριθμοι Μάρτυρες, κα ναστάντες πιστος βεβαίωσαν, τν τν νθρώπων κοινν ξανάστασιν θεν παντες, συμφώνως τούτους τιμήσωμεν, δοξάζοντες Χριστν τν πολυέλεον.


Στην Οία
Στην Οία υπάρχουν 2 εκκλησίες προς τιμή των Αγίων Εφτά Παίδων της Εφέσου.
Η μια εκκλησία βρίσκεται σε μια σπηλιά στον κόλπο «Μουζακιά» παραπλεύρως τους όρμου της Αρμένης και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο με βάρκα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό εξωκλήσι, από τα παλαιότερα της Οίας καθώς χρονολογείται άνω των 200 ετών.  Η θέση στην οποία βρίσκεται δηλαδή κρυμμένη μέσα σε απόκρημνη σπηλιά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού συμβολίζει την σπηλιά στην οποία είχαν κρυφθεί οι Άγιοι Εφτά Παίδες στην Έφεσο για να σωθούν από τους διωγμούς. Εορτάζει στις 4 Αυγούστου, ημερομηνία που τιμάται η Κοίμηση των Αγίων, και ανήμερα της εορτής γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Οίας. Ο κόσμος καταφθάνει στην σπηλιά με σημαιοστολισμένα καΐκια και μετά το τέλος της θείας λειτουργίας σερβίρεται το φαγητό το οποίο μαγειρεύεται στον όρμο της Αρμένης και μεταφέρεται στο σημείο με βάρκα γιατί το πανηγυρόσπιτο της εκκλησίας είναι μικρό. Μάλιστα τα παλιά χρόνια δεν ήταν λίγοι οι Οιάτες οι οποίοι πήγαιναν από την παραμονή και διανυκτέρευαν στην αμμουδιά της σπηλιάς. Χρόνια τώρα οι ψαράδες της Οίας όταν ψαρεύουν στην περιοχή, περνούν πάντα από την σπηλιά για να ανάψουν τα καντήλια της και να θυμιάσουν την εικόνα των Αγίων Εφτά Παίδων τους οποίους ευλάβονται πολύ.  Παρόλο αυτά την εκκλησία φροντίζει με πολύ ευλάβεια εδώ κι πάρα πολλά χρόνια η οικογένεια του Μιχάλη Μπαλόπιτα, τόσο ο ίδιος όταν βρισκόταν στην ζωή, όσο και οι απόγονοι του που συνεχίζουν την παράδοση.
Η δεύτερη εκκλησία βρίσκεται μέσα στην Οία στο χωριό κοντά στο Κοινοτικό κατάστημα. Ο ναός αυτός εορτάζει στις 22 Οκτωβρίου, ημερομηνία όπου τιμάται η Αφύπνιση των Αγίων. Αρχική κτήτορας ήταν η Οιάτισσα εφοπλίστρια Καδιώ Σιγάλα και στις μέρες μας έχει περάσει πλέον στα χέρια των απογόνων της.


Η σπηλιά των Άγιων Εφτά Παίδων στην Έφεσο της Μικράς Ασίας

Η σπηλιά με την εκκλησία των Αγίων Εφτά Παίδων στην Οία στον κόλπο «Μουζακιά»


Η δεύτερη εκκλησία των Αγίων Εφτά Παίδων μέσα στο χωριό στην Οία



Φωτογραφίες από τη φετινή εορτή των Αγίων Εφτά παίδων  







3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Οία εκτός από τους Αγίους Εφτά Παίδες της Εφέσου, υπάρχουν και άλλες εκκλησίες αφιερωμένες σε αγίους της Μικράς Ασίας, των οποίων οι εορτές δεν είναι και τόσο γνωστές στο κόσμο.

Μερικά παραδείγματα:

1. Άγιος Κήρυκος, από το Ικόνιο Ιωνίας (εποχής Διοκλητιανού). Στην Οία του έχουν δώσει το προσωνύμιο "Χαριτωμένος", η εκκλησία του βρίσκεται στο Θόλο Οίας και εορτάζει 15 Ιουλίου

2. Άγιος Σώζων, από τη Λυκαονία Μ.Ασίας και έζησε στην Κιλικία Μ.Ασίας. Εορτάζει 7 Σεπτεμβρίου και η εκκλησία του χωριού προς τιμή του είναι μια από τις μεγαλύτερες της Οίας. (σ.σ. Αρκετοί Οιατες έχουν το βαφτιστικό όνομα Σώζος)

3. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (398-404 μ.Χ.). Η εκκλησία του βρίσκεται εντός του Νεκροταφείου του χωριού.

4. Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, από την Αμάσεια Καππαδοκίας. Η εκκλησία του βρίσκεται στην Φοινικιά Οίας. Εορτάζει το Α΄ Σάββατο μεγάλης Τεσαρακοστής, δια Κολύβων Θαύμα

Συν την Αγία Ματρώνα απο τη Χιο της οποίας η εκκλησία βρίσκεται στη Φοινικιά Οίας.

Τόσες εορτές-εκκλησίες "μικρασιάτων" αγιων στα θρησκευτικά δρώμενα μιας μικρής τοπικής κοινωνίας είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά στα άλλα χωριά της Σαντορίνης

Ανώνυμος είπε...

den iparxei ekklisia afieromeni stous agious efta paidon se alla xoria tis santorinis. mono i oia exei.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΟΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΑΓΙΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΟΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΤΑ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΑΤΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΚΩΝ/ΠΟΛΗ, ΟΔΗΣΣΟ, ΒΑΤΟΥΜ) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ, ΑΦΟΜΟΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΤΟΤΕ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΑ, ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΙ ΟΛΟΙ. ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ Η ΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΟΙΑ)

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...