Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Περί δημόσιων μουσείων λόγος εστί..

Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η χωροθέτηση των Αρχαιολογικών Μουσείων είναι ψιλο λάθος; η μήπως δεν επαρκούν αυτά? Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που θα μπορούσα να υποστηρίξω τη θέση αυτή:
1) ας πιάσουμε πρώτα το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή Καθολικά των Φηρών. Ένα μουσείο ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των ευρυμάτων που βρίσκονται μέσα ( για όσους αδαείς ή " αδαείς" το Αρχαιολογικό μουσείο στα Καθολικά κοντά στο Τελεφερίκ, έχει ευρήματα από τις ανασκαφες στην Αρχαία Θήρα) και μην ξεχνάτε ότι τυπικά μπορεί να θεωρηθεί και πύλη της Σαντορίνης λόγω του γεγονότος ότι είναι *(κοντά στο τελεφερικ το οποίο ανεβοκατεβάζει καθημερινά τουρίστες! Θα μπορούσε στο μουσεί αυτό να γίνει μια εκ βάθρων εσωτερική διαρρύθμιση και να περιλαμβάνει κάποια από τα πιο σημαντικά αντικείμενα της Αρχαίας Θήρας ( ή ίσως και του Ακρωτηρίου) και ο υπόλοιπος χώρος του Μουσείου να γίνει ένα είδος Ιστορικού - Φωτογραφικού Μουσείου της Σαντορίνης .... Θα μου πείτε μα πως μπορούν να συνδυαστούν δυο εντελώς διαφορετικές περίοδοι? Μα πως συνδέονται κατάλληλα σε άλλα μουσεία?? Ο χώρος του Αρχαιολογικού είναι εντυπωσιακός!! Κρίνω ότι δεν έχει όμως σταθεί σωστά στο σήμερα της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.... Θα μπορούσε από την άλλη να βρεθεί ένα οίκημα όσο πιο κοντά γίνεται στην Αρχαία Θήρα και να γίνει εκεί το Αρχαιολογικο Μουσείο της Σαντορίνης έτσι θα είναι κοντά στις ανασκαφές και θα δωσει ένα άλλο αέρα και στο Καμάρι!! Και γιατί όχι ίσως στο οικημα εκεί δούμε και τον τελευταίο Θησαυρό του Χαράλαμπου Σιγάλας την περίφημη Κόρη της Αρχαίας Θήρας, μιας και πουθενά αλλο΄πυ δεν την έχουμε δει !!!.....(αλήθεια γιατί??......)
β) Το Προϊστορικό Μουσείο στο Κέντρο των Φηρών, οφείλει να αξιοποιήσει όλους τους χώρους του!!!! άμεσα υπάρχουν τόσα που μπορεί να δείξει και εκτός των άλλων μπορούν να γίνονται και εξαμηνιαίες εκθέσεις για την ανάδειξη του κλειστου αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου .... η εκεί θα μπορούσε να συστεγασθεί το προαναφερθέν Ιστορικό - Αρχαιολογικό - Φωτογραφικό Μουσείο της Σαντορίνης και να βρεθεί όπως και στο Καμάρι διάφορα οικήματα κατάλληλα προς χρήση!!!

Μ αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί και το βασικό μπέρδεμα των τουριστών ποιό είναι που!! Πόσοι τουριστες κατευθυνόμενοι προς το Αρχαιολογικό μουσείο από το Προϊστορικό έχουν φτάσει στο Λαογραφικό?? Τέσπα Δεν θέλω να σας κουράζω αλλά κάποιες σκέψεις μου σας μετέφερα και πάλι.... Μπορεί και να επανέλθω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...