Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Όταν σεβόμαστε την Ιστορία του Νησιού…. ….πολύ δε περισσότερο όταν τη διαστρεβλώνουμε…….



Τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ξεκάθαρα !!! Τότε ίσως πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε το κακό. ….
Το καλλιστορώντας προσπαθεί όπως το χει αποδείξει να αρμενίσει διαφορετικά! Πολύ δε περισσότερο στα θέματα της  τοπικής ιστορίας.  Ένα από τα θέματα που έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε είναι και οι ποικίλλες Εκκλησίες του νησιού. Θα σταθούμε Ευλαβικά και με σεβασμό στην ανάρτηση αυτή στην Κερά- Πισκοπή μας….Όπως θυμάστε είχαμε την μεγάλη ευτυχία φέτος να βρεθούμε ανήμερα της Κοίμησης στο νησί σε πάνω από 10 Παναγιές που τιμούσαν τη Χάρη Της.  Τελευταία είχαμε αφήσει την Κερα-Πισκοπή. Κάθε φορά που μπαίνω στο ναό προσωπικά κάτι με πιάνει…. Ίσως οι όψεις των Εικόνων που κοιτούν νωχελικά τον κάθε προσκυνητή,…. Ίσως η ιστορία του Ναού και ο ρόλος της Πισκοπής στη Σαντορίνη … Ίσως ακούω ένα λακριντί από το χθες του Αλέξιου Κομνηνού , με τον αείμνηστο και αλησμόνητο Δανιήλ Δεναξα….Ίσως  αυτό το αχ που μου χει πριν από ένα χρόνο ένας παππούς για το θέμα της μεγάλης ληστειας της Επισκοπής…..με τις εικόνες από το τέμπλο καθώς και την τύπου Γλυκοφιλούσα εικόνα της Επισκοπής να μην βρίσκονται στην Αγκαλιά Της……….
Θυμάμαι χαρακτηριστικά το συναίσθημα που είχα όταν προσκυνώντας τον Επιτάφιο της Παναγιάς ανήμερα της Χάρης Της   σήκωσα το κεφάλι μου και αντίκρυσα κάτι ξένο στην Επισκοπή…… Είχαν ξεκινήσει οι διαδιακασίες ένταξης Νέων Εικόνων στο Ναό!!!..... Σαν  ο Ναός αυτός να χτιζόταν εκείνη την περίοδο….. Σαν ο Ναός αυτός  να μην είχε την ιστορία 11 και πλέον αιώνων στην πλάτη του… Σαν στο Ναό αυτό και για το Ναό αυτό να μην είχαν κλάψει τόσοι πολλοί επισκέπτες- …..Ένοιωσα άσχημα ειλικρινά όταν αντίκρυσα να μπαίνουν Νέες Εικόνες  στο ναό της Επισκοπής……. Ένοιωσα άσχημα…. Γιατί πίστευα ότι στις συγκεκριμένες θέσεις δεν θα έχουμε καμία ΝΕΑ προσθήκη… Πιστέψτε με δεν ένοιωσα άσχημα για τις εικόνες σαν εικόνες αλλά για την κίνηση αυτή! Ένοιωσα ότι με το να προσθέσουν οι υπεύθυνοι της Επισκοπής νέες εικόνες ίσως κάποια στιγμή… ξεχαστεί η Ληστεία της Επισκοπής στης 2ας Ιουνίου 1982…. Ίσως ξεχαστεί ότι αυτές οι εικόνες κουβαλούνε 10 αιώνες ιστορία…. Τι πείραζε δλδ να μείνουν ανέπαφες οι θέσεις ώστε να θυμούνται όλοι και να διδάσκονται οι πιο νέοι!!!ο αείμνηστος Ιστοριοδίφης της Παναγιας και εν γένει της Σαντορίνης Ματθαίος Μηνδρινός τι θα έλεγε για αυτό το συμβαν ?
Ρώτησα το ίδιο βράδυ της Εορτής Της τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσαγωνιατών κ. Γιάννη Αργυρό για το ποια ήταν  η άποψη του πάνω στο θέμα αυτό. Εκείνος ευθαρσως μου τόνισε ότι διαφωνούσε κάθετα στην εκ νέου τοποθέτηση εικόνων στη θέση των κλεμμένων!! Αλλά…. Σιωπή και από την πλευρά του Συλλόγου για το θέμα αυτό? Δεν το αντελήφθησαν οι Πιστοί και « Πιστοί» της Σαντορίνης? Πώς αντέδρασαν άραγε…..
Και τώρα τι από πλευράς Συλλόγου και άλλων φορέων….;
Σίγουρα η ανάρτηση αυτή είναι ετεροχρονισμένη και  δεν γίνεται με σκοπό κακόβουλο ουτε προς τον Αγιογράφο ούτε προς κανέναν άλλον !! Δεν επιδιώκω να κατέβουν οι εικόνες και να μείνουν οι θέσεις κενες…. Απλά αναρωτιέμαι… Προβληματίζομαι και μοιράζω τις σκέψεις μου με εσας!!!
Επειδή το θελε η Χάρη Της… έχω φωτογραφίες εκείνης της ημέρας λίγο πριν τοποθετηθουν νέες εικόνες ….Απλά περιμένω οποιονδήποτε σχολιασμό….




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...