Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Από τα "Σήμαντρα" του Εμπορείου.... στον "Καιόμενο" Πύργο ( Πάσχα 2016)

Ένα ιδιαίτερο και παλιό έθιμο είναι τα σήμαντρα στη περιοχή του Εμπορείου της Σαντορίνης. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι της περιοχής κάθε χρόνο το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αναβιώνουν το έθιμό τους, γυρνώντας όλο το χωριό με διάφορα αυτοσχέδια σήμαντρα, καλώντας όλους τους συγχωριανούς ώστε να παρευρεθούν το βράδυ στην ακολουθία του Επιταφίου. 

Ξεκινούν από την πλατεία του χωριού με κορυφή της πορείας το φανάρι, την σημαία και ακολουθούν οι «Ροκάνες» (ξύστρες), τσαμπούνες κτλ. και περιφέρονται σ΄ όλο το χωριό.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής τους, ακολουθούν διάφορα κεράσματα από «τσικουδιά» (ρακί), γλυκίσματα κτλ.
Διαμεσολαβούν ενδιάμεσες στάσεις στις εκκλησίες προκειμένου να προσκυνήσουν.
Με γνώμονα την βαθειά τους παράδοση, αλλά και την απέραντη αγάπη τους, όλα τα νοικοκυριά είναι ανοιχτά και τους τρατάρουν παραδοσιακό ποτό - τσικουδιά, καραμέλες, νηστίσιμοι μεζέδες, εκφράζοντας τον αυτοσεβασμό και εκτίμησή τους.
Οι κάτοικοι του χωριού μικροί και μεγάλοι από επτά περίπου ετών ετών ως και ογδόντα επτά....!!! οργανόνονται τόσο στις αυτοσχέδιες κατασκευές τους, όσο και στην περιφορά των κατά την ημέρα αυτή έτσι ώστε να ξορκίσουν το κακό και ''φωνάζουν'' το μεγαλείο της Ορθοδοξίας.
Είναι ένα παλιό έθιμο το οποίο πηγάζει θα λέγαμε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η περιφορά τους στα γραφικά και στενά σοκάκια του καστελιού!Κάθε χρόνο και καλύτερα.


Και από την άλλη Πλευρά.... Ο Πύργος ο  "Καιόμενος " και η φωνή του Σαμψών του Φύτρου να σε συγκλονίζει ..... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...