Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Τελικά τι θα γίνει με το Ακρωτήρι?




Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορες φήμες περί της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου,  αναρωτιέμαι τελικά αν κάποια στιγμή η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η Διεύθυνση και τα μέλη της ΚΑ Εφορείας Προιστορικών Αρχαιοτήτων, ο Διευθυντής των Ανασκαφών καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται με το στέγαστρο του Ακρωτηρίου, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να προβουν σε μία συνέντευξη τύπου στην οποία θα ανακοινώσουν τι θα γίνει με το Ακρωτήρι. Συγκεκριμένα, πλείστα όσα Αφιερώματα και άρθρα τον τελευταίο καιρό μας έλεγαν ότι τέλος Μαϊου ή εν γένει το καλοκαίρι του 2011 ο πανέμορφος και πολυεπίπεδος αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου θα είναι προσβάσιμος στο κοινό. Πολύ δε περισσότερο θα είναι προσβάσιμος εξ ολοκλήρου στους επιστήμονες για συνέχιση των εργασιών τους. Μήπως τελικά δεν θα ανοίξει ούτε φέτος ο Αρχαιολογικός Χώρος; Ποιος ευθύνεται; Βγάζουμε άρθρα και κάνουμε αναφορές έτσι απλά για να τις κάνουμε; Μήπως τελικά η θέση κάποιων ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου συσχετίζεται και με δομικές αλλαγές στην Αρχαιολογική Εταιρεία; Αν ισχύει αυτό θα το ρωτήσω ευθέως: Τι μας νοιάζει όλους όσους θέλουμε να δούμε και να χαρούμε τον Αρχαιολογικό χώρο τι γίνεται υπογείως. Μήπως θα έπρεπε ο Δήμος Σαντορίνης να ξεσηκωθεί εξ αρχής  ( από τον Γενάρη του 2011) και να πιέσει ΝΑ ΜΑΘΕΙ αρχικά τι θα γίνει με το Ακρωτήρι; Μήπως το γεγονός ότι θα παραμείνει κλειστό δεν μιλάω μόνο για την αρνητική τουριστική επίπτωση αλλά για το βασικότερο όλων τη γνώση της Ιστορίας  μέσα από επισκέψεις των σχολείων και όχι μόνο! Μήπως τυχόν  πρέπει να αρχίσουμε ΟΛΟΙ που ασχολούμαστε με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης από οποιαδήποτε θέση να τη Σεβόμαστε κιολας; Δεν ξέρω αν θεωρείται σεβασμός το  γεγονός της ηθελημένης η μη απαξίωσης του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου…. Περιμένω απαντήσεις όπως όλοι μας…….

Οφείλουν να καταλάβουν όλοι οι παρεικούντες στην Ιερουσαλήμ  ότι πρέπει να σεβαστούν ποικιλοτρόπως τους 2 βασικούς Αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης                         ( Ακρωτήρι, Αρχαία Θήρα).
Πως άλλιώς θα σεβαστούμε την Ιστορία του τόπου μας όταν δεν μπορούμε εξαιτίας πολλών παραγόντων να την αξιοποίησουμε??

Φανταστείτε για πχ  μια εκπαιδευτική διαδρομή που να ξεκινάει από το Ακρωτήρι και να καταλήγει ιστορικά στην Αρχαία Θήρα πόσα οφέλη θα μπορούσε να κερδίσει ο επισκέπτης και ο ντόπιος….. Φανταστείτε να μιλάμε για πχ για την τοιχογραφία της Άνοιξης και να τη συνδυάζουμε με φωτογραφίες από την Άνοιξη στην Αρχαία Θήρα….
Πως θα γίνει αυτό όταν για άλλη μια χρονιά το Ακρωτήρι είναι κλειστό; Δεν λέω  πολύ σημαντικές οι ομιλίες του Διευθυντή των Ανασκαφών αλλά δεν επαρκούν όσο είναι κλειστό το Ακρωτήρι ….
Για το θέμα αυτό ετοιμάζω  ανάρτηση  για τις βλακείες που έχω ακούσει  από ξεναγούς και «ξεναγούς» για το Ακρωτήρι…. Επιτρέψατε μου λοιπόν να σας μεταφέρω δικαιολογία τουρίστα που δεν ήξερε για το Στέγαστρο  και πήγε να το επισκεφτεί. Ξέρετε τι του είπαν; Ε εχουμε χάσει τα κλειδιά της ανασκαφής γι αυτό δεν μπορείτε να το επισκεφτείτε…….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πόσο βλάκας μπορεί να είναι αυτός που εκμαυλίζει με αυτόν τον τρόπο την ιστορία του τόπου του; Θα επανέλθω….

Ας συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς και γι αυτό το ζήτημα….. Ας μείνει αλλά 10 χρόνια κλειστό το Ακρωτήρι!! Έχουμε ακόμα καιρό μπροστά μας…….

Το Ακρωτήρι και εν γένει η Σαντορίνη ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...