Εχθρος του το τσιμέντο και η ανεξέλεγκτη δόμηση που χρόνο με το χρόνο δαγκώνουν και από ένα κομμάτι της ψυχής του. Την αρχή έκανε η Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου ¨θρυμματίζοντας¨ το νησί σε μικρότερα μέρη και εξαφανίζοντας κάθε ίχνος ζωής. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης ανασυντάχθηκαν και διέπρεψαν στο εμπόριο και στην καλλιέργεια της θηραϊκής γης. Πολλοί προέβλεψαν ότι το κύμα μετανάστευσης προς την αναπτυσσόμενη Σύρο θα τον εξαφάνιζε για πάντα. Πάλι όμως δεν υπολόγισαν στη μοναδικότητα του. Τη δεκαετία του 1960 καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, οι οποίοι λειτουργούν όπως το κάρβουνο στην ατμομηχανή. Ο σαντορινιός αμπελώνας, ο οποίος είχε επιβιώσει ως τότε, μαγεύει τους περαστικούς και η φήμη του ταξιδεύει στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.
Σήμερα στη Σαντορίνη καλλιεργούνται κάτι λιγότερα από 15 χιλιάδες στρέμματα γηγενών ποικιλιών. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το ασύρτικο και το αθήρι, αγνοώντας το αηδάνι, το μαυροτράγανο, τη μαντηλαρία και άλλες 30 και βάλε ονομασίες. Η στρεμματική απόδοση δε ξεπερνά τα 350 κιλά (η φυσιολογική κυμαίνεται στα 800-1000 κιλά) και η συνολική παραγωγή κρασιού φτάνει τους 3200 τόνους ετησίως. Όχι και άσχημα για έναν αμπελώνα 3500 χρόνων.
Δυστυχώς όμως κάθε καινούριο ξενοδοχείο, κάθε νέα βίλα, κάθε εστιατόριο μειώνει αντίστοιχα τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αν η ανοικοδόμηση συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν κρασιά Σαντορίνης. Τα 11 οινοποιεία του νησιού θα σφραγίσουν τα άδεια κελάρια τους. Το vinsanto, ύστερα από αιώνες περιπλανήσεων, θα πάψει να ταξιδεύει στις θάλασσες του κόσμου. Το ασύρτικο θα σβήσει στο χρόνο, όπως για χιλιετίες ¨έσβηνε¨ τη δίψα των ιδιοκτητών του. Οι πασίγνωστες κουλούρες, μια πανάρχαια τεχνική κλαδέματος, θα χαθούν μια και καλή.
Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο οινοτουρισμός ανθεί στη Σαντορίνη - και είναι ίσως μια λύση "ελιγμού" για να σωθούν τα εξαίσια αμπέλια της. Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, καράβια ολόκληρα "παρκάρουν" στα Φηρά, με τουρίστες που έχουν σα στόχο να έρθουν σε επαφή με τα μοναδικά κρασιά του νησιού. Αν ο οινοτουρισμός, που ανθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, οργανωθεί σωστά κι εδώ, τότε θα έχουμε ένα ακόμα λόγο να είμαστε υπερήφανοι για το ελληνικό μας δαιμόνιο. Τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου μπορουν να ωφεληθούν από τον οινοτουρισμό, μετατρέποντας τα οινοποιεία τους σε "τουριστικές ατραξιόν" - προς όφελος όλων. Και η Σαντορίνη σίγουρα.
Στα πλαίσια αυτά, μια ενδιαφέρουσα και γευστινογνωστική πρωτοβουλία, με στόχο την προώθηση των Σαντορινιών Προϊόντων και της Σαντορινιάς κουζίνας στους Σαντορινιούς, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αναλάβει η εταιρεία Santorini Events, με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, με τίτλο "Οι Πολιτείες της Θάλασσας", που ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εστιάτορες της Σαντορίνης, μάγειροι από την Ελλάδα, ντόπιες μαγείρισσες, Έλληνες και ξένοι- δημοσιογράφοι από τον χώρο της γευσιγνωσίας και του κρασιού.
Για την τρίτη βραδιά στις 26 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται παρουσίαση όλων των κρασιών της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, τα οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν στο πλαίσιο μιας μίνι – γιορτής κρασιού.
Μέχρι τότε, σού δίνουμε τις χρήσιμες διευθύνσεις που θα χρειαστείς αν θέλεις να δοκιμάσεις τη γεύση των κρασιών της Σαντορίνης από κοντά, συνδυάζοντας βόλτα στο νησί με επισκέψεις στα φημισμένα οινοποιεία της:
Οινοποιεία Σαντορίνης:
Μπουτάρης: καθημερινά 10.00-18.00
www.boutari.gr
τηλ. 22860 81011
Κτήμα Σιγάλα: καθημερινά 10.00-19.00 και ΣΚ 11.00-19.00
www.sigalas-wine.com
τηλ. 22860 71644
Γαβαλάς: καθημερινά 10.00-20.00
τηλ. 22860 82552
Χατζηδάκης: επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού
www.hatzidakiswines.gr
τηλ. 22860 32552
Γαία Οινοποιητική: επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού
gaia-wines.gr
τηλ. 6945777814
Κτήμα Αργυρού: επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού
www.estate-argyros.com
τηλ. 22860 31489
Κάναβα Ρούσσος: καθημερινά 11.00-19.00
www.canavaroussos.gr
τηλ. 22860 31349
Κουτσογιαννόπουλος (μουσείο Οίνου): καθημερινά 10.00-20.00
www.volcanwines.gr
τηλ. 22860 31322
Αντωνίου: επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού
τηλ. 22860 23557
Σαν...τωρινή: Επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού
τηλ. 22860 33395
Santowines (Ένωση): καθημερινά 10.00-21.00
www.santowines.gr
τηλ. 22860 28058
http://www.menslounge.gr/travel/proorismoi/f8inoporina_weekends_oinotourismos_sti_santorini.html
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…
Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...
-
Έχοντας ως βάση το ανεκτίμητης αξίας βιβλιο « Η Σαντορίνη που χάνεται όπως τη βλέπουν οι μαθητές της Α Γυμνασίου 1985 - 1986" και προσ...
-
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στα έθιμα του Πάσχα στο νησί, είναι και αυτό που γίνεται κατά βάση σήμερα το βράδυ Μετά το Χριστός Ανέ...
-
Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου