Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Η μέρα η σημερινή δεν είναι σαν τις άλλες....

Ξεκινάει μια παλιά πατινάδα της Σαντορίνης........ και συνεχίζει....." Γιορτάζει η Σαντορίνη μου και εχω χαρές μεγάλες"... Μια ακρως σημαδιακή ημέρα γιορτής για τους Σαντορινιούς του Λαυρίου και του νησιού μας ήταν η σημερινή. Η Αφορμή ήταν η αδελφοποίηση του Δήμου Λαυρεωτικής με την Κοινότητα Οίας - Θηρασίας.

Η ημέρα ξεκίνησε με τη διαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Λαυρίου, στο οποίο χοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Ίου, Άμοργου και Νήσων κ. Επιφάνιος, και ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαυρεωτικής Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Στην λειτουργία συμμετείχαν πλήθος ιερέων από τη γύρω περιοχή αλλά και από τη Σαντορίνη ( π.Χριστοφόρος Καραμολέγκος κ.α.) με πρωτεργάτη ολης της εκδήλωσης τον Θηρασιώτη Αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνο Συρίγο. Eκτός των άλλων συμμετείχε μέρος του Συλλόγου Θηραίων Ιεροψαλτών οι οποίοι με την τόσο αρμονική και βυζαντινή τέλεση των ύμνων καθάρισαν τις ψυχές μας με τον τρόπο τους.

Αμεσως μετά κατευθυνθήκαμε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, όπου οι μνήμες άρχισαν να ζωντανεύουν........ Η ιστορία των ανθρώπων από τη Σαντορίνη και τη Θηρασία που δούλευαν στα ορυχεία και μετά πήγαν στο Λαύριο , σιγοψυθιριζοταν στα λόγια ποολλών....... " Ποιός συγγενής μας δουλευε εδώ" ρώτησε ένας μικρος κύριος τη μητέρα του... και η Απάντηση της μητέρας άκρως συγκινητική: " Δουλευαν από το νησί μας.... άρα δικοί μας άνθρωποοι......."

Η ιδιαίτερα σημαντική ομιλία του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημητρίου Λουκά, για την ιστορία των Θηραίων στο Λαύριο συνεπήρε τους παρευρισκόμενους. Όταν αναφέρθηκε στον νεκρό Θηραίο Γ. Δ. Συρίγο από τις πρώτες απεργειακές κινητοποίησεις τότε όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.....( ο Γ.Δ. Συρίγος στη φωτογραφία, δολοφονήθηκε από αστυνομικό στην μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου στις3 Φεβρουαρίου 1929)[1]


Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας – Θηρασίας κ. Γιώργος Χάλαρης ο οποίος αναφέρθηκε στο χθές και στο Αύριο της Θηρασίας,

Ύστερα ακολούθησαν τα τυπικά της εκδήλωσης ( ανάγνωση ψηφίσματος, ανταλλαγή τιμητικών πλακεττών και δώρων) ενώ αμέσως μετά τόσο ο Αντιδήμαρχος Λαυρίου κ. Μιχάλης Συρίγος, όσο και ο Επίτιμο

ς Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Θηρασιώτης κ. Ανδρέας Συρίγος αναφέρθηκαν στα της ιστορικής πλευράς της εκδήλωσης. Ο αξιαγάπητος σε όλους μας Καπτα Βάλσαμος Πιτσικάλης, αντιπρόεδρος της Οίας απήγγειλε Ποιημα του για τη Θηρασία, ενώ αμέσως μετά ο Εμμανουήλ Λιγνός Εκδότης Διευθυντής της εφημ. «ΘηραΊκα΄Νέα προλόγισε και έδωσε τον λογο στον Γιώργο Ανωμερίτη, σημερινό Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά». Η Ομιλία του είχε θέμα: « Αγία Αικατείρνα της Οίας, ένας άτρωτος στους αιώνες πατριαρχικός ναός.

Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ακρωτηριανών Θήρας, παρουσίασε ενδεικτικά χορούς από τα νησιά μας, με πρώτο σκοπό Συρτό Μπάλλο – Ρεπατί υπό το βιολί του Δημήτρη Νομικού. Tα παιδιά του χορευτικού: Γιώργος Δαμασκηνός, Εύα Δαμίγου, Νίκος Μπάϊκας, Μαρία Μπάϊκα, Χάρης Χάλας, Ειρήνη Φωσκόλου, Κώστας Βασιλάκης, Ειρήνη Νομικού, Βαλάντης Μπάϊκας, Τένια Μπήτρου, Βαγγέλης Αλεφραγκής, Έφη Πατέλη, αλλά και η υπεύθυνη του χορευτικού Έφη Δαμίγου, συνέβαλαν σημαντικά στη ζεστή Σαντορινιά - Λαυρεωτική γιορτή.



Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης ήρθε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος για να ενταχθεί στην πληθώρα των επισήμων συμμετεχόντων της εκδήλωσης….. Η αίθουσα του Τεχνολογικού Πάρκου δεν έφτανε για τον κόσμο και πάρα πολλοί αναγκάστηκαν να μείνουν όρθιοι σε όλη την εκδήλωση…..

Ειλικρινά αν και για κάποιους μπορεί η έννοια της αδελφοποοίησης Πόλεων να θεωρηθεί «τζάμπα χρόνος» η σημερινή εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους Θηραίους ανά τον κόσμο… η Ιστορία των ορυχείων, η ιστορία των ανθρώπων που δούλευαν στα Ορυχεία της Σαντορίνης και του Λαυρίου, είναι μέρος της δικής μας ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ….. Η Σημερινή εκδήλωση έβαλε ένα μικρό λιθαράκιστην ανάδειξη πτυχών της ΑΛΛΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ…..















3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπα!
"Σκοντάψαμε σε γνώστες φυσιογνωμίες"!!!! που έλεγε και η Καρέζη σε μια ταινία της!
Βρε, βρε γνωστές φατσούλες...!!
Και μέλη του Συλλόγου Οιατών???
Τι λες τώρα..!!!

Ανώνυμος είπε...

Η λειτουργία το πρωί με την Σαντορινιά χορωδία και τα λίγα λόγια των Μητροπολιτών κκ. Νικολάου & Επιφανίου στο τέλος, ήταν όλα τα λεφτά.
Συγχαρητήρια στον πατέρα Κωνσταντίνο.

Kallistorwntas είπε...

πολλά συγχαρητήρια στον π. Κωνσαντίνο... Οι Λαυριώτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένοι....Το κείμενο μου δεν απηχεί στο ελάχιστο το συναίσθημα που βγήκε εκείνη την ημέρα........

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...