Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Όταν η ιστορία ….γίνεται τσιμπούσι….



Όταν η ιστορία ….γίνεται τσιμπούσι….
Εχθές αναγκάστηκα να βρεθώ λόγω παρέας στο καστέλι της Οίας την ώρα του ηλιοβασιλέματος…. Αναγκάστηκα γιατί ως συνήθως γινόταν ο κακός χαμός, ως συνήθως μόλις έδυσε ο ήλιος είχαμε το γνωστό «παιδιάστικό» χειροκρότημα…. Όμως γέλασα και με κάτι υπέροχες γιαγιάδες λίγο πριν φθάσω εκεί που κάνανε τη βεγγέρα τους και καθόντουσαν στο μπουντί του σπιτιού τους και έλεγε η μία στην άλλη « Κα του πα να μην ανέβει στην ταράτσα μου και νάτος πάλι ο ξένος»!!
Όταν έφθασα εκεί διαπίστωσα έκπληκτος ότι στον ήδη μικρό χώρο του καστελιου της Οίας, κάποιος είχε απλώσει πετσέτες με διάφορα φαγητά και κρασιά και μοίραζε στον κόσμο του . Υποψιάζομαι ότι ο κάποιος αυτός ήταν κάτι σχετικό  με αρχηγός γκρουπ « ξεναγός», ή κάτι τέλος πάντων από πλευράς « τουρισμού», μιας και μόνο μερικοί από τους τουρίστες έπεφταν σαν λυμασμένοι στο προιόν για το οποίο είχαν πληρώσει : Φαγητό, και ηλιοβασίλεμα σε ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα σημεία του πλανήτη .
Ένοιωσα απίστευτη έκπληξη και αγτανάκτηση όταν συνειδητοποίησα ότι σ ένα μέρος νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας που ήδη ποδοπατείται και μεταχειρίζεται διαφορετικά να του τοποθετουν και πετσέτες με διαφορετικά φαγητά… Αλήθεια ποιος έδωσε το δικαίωμα σε αυτόν να πουλάει το μοναδικό μέρος του καστελιού και ευρύτερα του πολιτισμού με αυτόν τον τρόπο? Ποιος του δωσε το δικαίωμα  να μη σέβεται τόσο πολύ τους χώρους του πολιτισμού και της Ιστορίας? Δλδ έχουμε στο καστέλι για τα 20 λεπτά του ηλιοβασιλέματος 2 διαφορετικές ομάδες τουριστών? Ανάλογα τι θα  τους πλασάρουν να πληρώσουν?? Ντροπή!  Και πως όι δύο ομάδες αυτές τουριστών γίνονται ένα όταν φεύγουν από το καστέλι ?Αφού δεν είμαστε άξιοι να σεβαστούμε τις κοιτίδες πολιτισμού  χίλιες φορές να τις περιφρουρήσουμε…. ( π.χ. να απαγορευτεί η είσοδος στο καστέλι ) παρά  να βλέπουμε εικόνες όπως αυτές….Δεν μου λέτε δλδ?? Όσοι φωτογράφιζαν με θέα το ηλιοβασίλεμα τα φαγητά τι θα λέγανε στη χώρα τους για τη συγκεκριμένη φωτογραφία? Φωτογραφίσαμε τα ντολμαδάκια? Και όχι το ηλιοβασίλεμα από το καστέλι της Οίας?  Μήπως θα έπρεπε άτομο της Δημοτικής Αστυνομίας να είναι μόνιμα στην Οία ( μην ξεχνάτε είναι μέρος της Σαντορίνης πια …) ! Μήπως ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οίας και ο Αντιδήμαρχος τουρισμού πρέπει να κάνουν κάτι?? Για σκεφτείτε ας πούμε να είμαστε στην πλατεία Τελχίνων στο Ακρωτήρι και να μαγειρέψουμε ότι μας έλεγε ο κυριος Ντούμας σε προγενέστερη ομιλία του ! Πως θα σας φαινόταν?? Ας σοβαρευτούμε όλοι μας….!! Δεν είναι παιχνίδάκι με μπαταρίες η Ιστορία και Ο Πολιτισμός!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...