Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Μινωικά και κυκλαδικά ίχνη στο αρχαίο Ισραήλ!

Οι τοιχογραφίες μινωικού τύπου, που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ πριν από περίπου έναν χρόνο, έδωσαν την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν την επίδραση του μινωικού πολιτισμού στην περιοχή αυτή.

Τα υπομεινάρια των τοιχογραφιών, (στη φωτογραφία), που βρέθηκαν στο Τελ Kάμπρι της Χαναάν είναι ίδιας τεχνοτροπίας με αυτές που βρέθηκαν στο Αιγαίο, στην Κρήτη και τη Σαντορίνη και χρονολογούνται πριν από 3.600 χρόνια περίπου.

Πώς βρέθηκε εκεί η "μινωική" επιγραφή

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του επικεφαλής των ανασκαφών, δρ Ασάφ Γιασούρ - Λαντάου από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, " είναι σαφές ότι αυτοί που κυβερνούσαν την πόλη, επιθυμούσαν να σχετίζονται με τον μεσογειακό πολιτισμό κι έτσι επέλεξαν να μην υιοθετήσουν τη συριακή ή τη μεσοποτάμια τεχνοτροπία στην Τέχνη. Η εξήγηση που δίνουμε είναι ότι κάτοικοι της Χαναάν, ζούσαν στις ανατολικές ακτές τής Μεσογείου και ήθελαν να νιώθουν Ευρωπαίοι"!

Τοιχογραφία ίδια με της Θήρας στο Τελ Κάμπρι!

Σε παλαιότερη ανασκαφή στο Τελ Κάμπρι, η αρχαιολογική σκαπάνη είχε φέρει στο φως τα υπολείμματα μίας τοιχογραφίας, με την τεχνοτροπία αυτών του Ακρωτηρίου της Θήρας! Τότε το εύρυμα είχε χαρακτηριστεί ως "μεμονωμένο", ενώ η απουσία στοιχείων σχετικών με τη διοίκηση και την οικονομία των ανακτόρων, ανάλογη με αυτήν της μινωικής Κρήτης, αποτελούσε ένα παράδοξο για τους αρχαιολόγους.

Λίγο αργότερα ανακάλυψαν επίσης ένα διάδρομο, ο οποίος μάλλον χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος του παλατιού, ο οποίος ήταν κλεισμένος αεροστεγώς από τους αρχαίους κατοίκους! Σε αυτόν βρέθηκαν δεκάδες πήλινα αγγεία (στη φωτογραφία), αποθηκευτικά βάζα και κανάτες, μέσα στα οποία είχαν διατηρηθεί υπολείμματα ουσιών και πολλά κόκαλα ζώων!

Έναν χρόνο μετά τα νέα ευρύματα, ο δρ Ασάφ Γιασούρ - Λαντάου δηλώνει πως μπορούμε να μιλάμε χωρίς επιφύλαξη για άμεση σχέση των κατοίκων του Τελ Κάμπρι, με τους Μινωίτες και των Κυκλαδίτες και των πολιτισμό τους!

http://www.pyles.tv/News/arxaiotita-energiakoi-topoi-%281%29/Minoiki-tihografia-sto-Israil.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...