Μελιτίνια από την Σαντορίνη - Κεφάλαιο 12 |
Τα Μελιτίνια είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα από την Σαντορίνη που παραδοσιακά παρασκευάζεται την εβδομάδα του Πάσχα εν όψει της Ανάστασης! Οπτικά μπορεί να μοιάζουν με τα κρητικά σκαλτσούνια αλλά αυτό που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί είναι η πολύ λεπτή ζύμη και οι δαντελωτές άκρες τους. Στην Σαντορίνη, οι παραδοσιακές νοικοκυρές συνηθίζουν να κάνουν πάρα πολλά «τσιμπήματα» με τα λεπτοκαμωμένα τους δάχτυλα ενώ οι πιο μοντέρνες νοικοκυρές αρκούνται συνήθως στα 17.
Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε μετράει τουλάχιστον 70 χρόνια και περνάει από μάνα σε κόρη. Προέρχεται από μια γνήσια Σαντορινιά, την Μαρκεττούσα!
Τα Υλικά που θα χρειαστούμε για 80 περίπου μελιτίνια!
Για την Γέμιση
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι σόδα
4 αυγά
6 κ.τ.σ. σιμιγδάλι
6 κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.τ.γ. μαστίχα σκόνη
1 βανίλια
Για το Φύλλο
Χλιαρό νερό
1 ρακοπότηρο ελαιόλαδο
ή 80 έτοιμα φυλλαράκια για σκαλτσούνια
Διάρκεια
Μέθοδος Παρασκευής:
Στο μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, μετά τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε. Προσοχή! Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε την χαμηλή σκάλα καθώς το μίγμα δεν θέλουμε να γίνει ρευστό.
Σε μια καθαρή επιφάνεια ελάχιστα αλευρωμένη οποία τοποθετούμε το φύλλο και 1 κουταλιά της σούπας από την γέμιση.
Ύστερα τσιμπάμε σιγά-σιγά την άκρη ώστε να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό δαντελωτό σχήμα.
Ψήνουμε περίπου 20' μέχρι τα μελιτίνια μας να ροδίσουν και να πάρουν το υπέροχο αυτό χρώμα!
Τα Μυστικά της Επιτυχίας:
- Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο, το περνάμε από το ειδικό μηχάνημα μέχρι να γίνει εξαιρετικά λεπτό και ύστερα το κόβουμε με ένα ποτήρι ώστε να αποκτήσει η ζύμη στρογγυλό σχήμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε έτοιμα φυλλαράκια που βρίσκουμε στο εμπόριο.
- Αν η γέμιση είναι ρευστή συμπληρώνουμε λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Ένα σπίρτο είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για το τσίμπημα ώστε να τραβιέται το φύλλο προς τα έξω και να το τσιμπάμε πιο εύκολα με τα δάχτυλα!
( Είμαι σίγουρος ότι οι καλές και μερακλούδες νοικοκυρές κάτω θα συναγωνιστούν η μία την άλλη ποιά θα κάνει τα περισσότερα τσιμπήματα στα μελιτίνια και δεν χρειάζονται σπίρτα... μεράκι και κανα τραγούδι Για πάρα πολλά χρόνια κάναμε και σπίτι μου στην Αθήνα μελιτίνια.... το τί τραγούδι έπεφτε το τι ψαλμωδία μην ξεχάσουμε και κανένα άγιο του χωριού...μη και κακό....και δεν πετύχει σωστά το μελιτίνι.... Και οι παλαιότεροι που θυμούνται ακόμα τη μυρωδιά από τους παραδοσιακούς φούρνους.... Ξέρετε θαρρώ τι λέω....Και του χρόνου!!Καλό τσίμπημα)
4 σχόλια:
Να σας δώσω και τη συνταγή από τα Μελιτίνια της Οίας???
(στην Οία, στη γέμιση δεν βάζουν ανθότυρο, αλλά μυζήθρα και δεν βάζουν και σιμιγδάλι)
Λοιπόν...
Γέμιση:
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
1 κιλό ζάχαρη
3-4 κρόκοι αυγών (χωρίς ασπράδι)
2-3 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές μαστίχα Χίου κοπανισμένη
2 βανίλιες
1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο
Ζύμη:
1 κιλό αλέυρι
3 αυγά
4 κουταλιες σούπας λάδι
νερό όσο πάρει
Στην Οία ανακατεύουν τη μυζήθρα (που την έχουν περάσει από το χερόμυλο για να λιώσει) μαζί με τη ζάχαρη από το προηγούμενο βράδυ, την αφήνουν όλη νύχτα σκεπασμένη μέσα στην λεκάνη και την άλλη μέρα ρίχνουν και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Επίσης όταν φτιάξουν τη ζύμη, τη χωρίζουν σε μπάλες και την κάθε μπάλα την περνούν συνέχεια ξανα και ξανά από τη μηχανή φύλλου ώσπου γίνεται μια μακρυά λωρίδα και λεπτή σαν φύλλο χαρτί για να μπορούν με το πιατέλο του φλιτζανιού να κόψουν τους δίσκους.
Το τσίμπημα των μελιτινιών ("κέντημα" στην Οία) γίνεται με οδοντογλυφίδα και ένα καλό μελιτίνι έχει πάνω από 30 τσιμπήματα!!!!!!
ANΩΝΥΜΕ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 30+ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΛΙΤΙΝΙ.
ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑ ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΤΕΡΑ ΑΝΑΦΗΣ.
SORRY ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑ ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ.
ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙΤΕΡΑ ΑΝΑΦΗΣ.
ΕΙΜΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΑΝΑΦΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΩ.
ΤΑ ΜΕΛΙΤΕΡΑ THΣ ΑΝΑΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΧΟΝΤΡΟΔΕΣΤΑΤΟ ΦΥΛΛΟ, ΜΕ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΧΟΝΤΡΑ, ΑΡΑΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ, ΤΟ ΠΟΛΥ 10-12.
ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΤΣΙΚΑ, ΠΛΑΚΟΥΤΣΩΤΑ, ΛΕΠΤΟ ΦΥΛΛΟ, ΜΕ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΛΕΠΤΑ, ΠΥΚΝΑ, ΚΟΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ ΕΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΜΕΛΙΤΙΝΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΟ ΜΕΛΙΤΕΡΟ.
ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΣΑΝ ΜΕΛΙΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΟΠΟΤΕ ΟΚ ΣΥΜΦΩΝΩ ΤΟΤΕ
ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΕΛΝΩ ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ OPENID, GOOGLE ΚΑΙ URL ΓΙΑΤΙ ΣΠΑΝΙΑ ΑΠΑΝΤΩ ΣΕ BLOGS ΜΟΝΟ ΑΝ ΜΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΚΑΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
το γνωρίζω ότι δεν είναι φωτογραφία με Σαντορινιά μελιτίνια γι αυτό έχω βάλει δικές μου φωτογραφίες σε προγενέστερη ανάρτηση για μελιτίνια
Σας ευχαριστώ και τους δυο!!!!!
Kαι κάτι άλλο που ξεχασα να πω για τα μελιτίνια στην Οια..
α) δεν χρησιμοποιούν στο ανακάτεμα της γέμισης μίξερ!! δουλεύει χεράκι!!! γιατί αν βάλεις μίξερ στη ανάλατη μυζήθρα, είναι και μαλακιά σαν ζύμη...άστα!
β) ένα περίεργο πράγμα: Ολες τη Μεγάλη Τρίτη έκαναν τα μελιτίνια! (εννοούμε οι νοικοκυρές στα σπίτια, γιατί οι φούρνοι έκαναν όλη τη Μεγαλοβδομάδα επειδή τα πουλούσαν)
Μα όλες?? Ανέκαθεν, από τα παλιά χρόνια όλες οι Οιάτισσες τη Μεγάλη Τρίτη έφτιαχναν μελιτίνια λες και ήταν συννενοημένες!!! Και έχει μείνει αυτό μέχρι τώρα..όσες τουλάχιστον φτιάχνουν ακόμη μελιτίνια σπίτι
Δημοσίευση σχολίου