Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Δημήτρης Γληνός : Ένας Εξόριστος Παιδαγωγός στη Σαντορίνη


Το "καλλιστορώντας" δεν έχει σαν σκοπό να παρουσιάσει το βιογραφικό του μεγάλου ριζοσπάστη (και Κυκλαδίτη) παιδαγωγού Γι αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ, και εδώ ( ενδεικτικά). Γνωρίζατε όμως τις παρακάτω πληροφορίες:

Το 1936 εκλέχτηκε στην Αθήνα βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το 1936 έγινε και επίσημα μέλος του κόμματος. Η αστυνομία τον συνέλαβε λίγες ώρες μετά την κήρυξη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Εκτοπίστηκε στην Ανάφη. Εκεί κατάστρωσε το σχέδιο μιας ιστορικής εισαγωγής στο φιλοσοφία και άρχισε να γράφει ένα μεγάλο δοκίμιο για τη διαλεκτική: Η συγγραφή της συνεχίστηκε στη διάρκεια της Κατοχής όπου ολοκληρώθηκαν τα κεφάλαια διαλεκτική της γνώσης και διαλεκτική της κοινωνίας. Το 1937 μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας και στη συνέχεια στην Σαντορίνη όπου έμεινε εξόριστος ως το 1939. Στη Σαντορίνη έγραψε την Τριλογία του Πολέμου, τους Μονολόγους του Ερημίτη της Σαντορίνης και σχεδίασε τη μετάφραση μιας πλατωνικής τετραλογίας: Παρμενίδης, Θεαίτητος, Σοφιστής, Πολιτικός. Στην εξορία ολοκλήρωσε τη μετάφραση του Σοφιστή και έγραψε τις δύο μεγάλες εισαγωγές που προτάχθηκαν στην έκδοση του 1940: Στοχασμοί για τη σημερινή θέση των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα και Στοχασμοί για τον ΠλάτωνΣτη Σαντορίνη αρρώστησε βαριά και η δικτατορία Μεταξά φοβούμενη τη λαϊκή κατακραυγή και την παγκόσμια διαμαρτυρία, τον μεταφέρει στην Αθήνα υπό αυστηρή επιτήρηση. Μόλις συνέρχεται συνδέεται με το αντιδικτατορικό μέτωπο παλεύοντας ενάντια στο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...