Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Tο πρώτο «παθητικό σπίτι» στην Ελλάδα


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Το πρώτο “παθητικό σπίτι” – “Passive house” στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Μεσόγειο κατασκευάζεται από την εταιρεία  Project15.
Ως «παθητικό σπίτι» προσδιορίζεται ένα κτήριο, που θερμαίνεται κυρίως από τον ήλιο και το οποίο καταναλώνει 90% λιγότερη ενέργεια, από ένα αντίστοιχο συμβατικό κτήριο. Ένα – καινούργιο ή υφιστάμενο – άριστα μονωμένο κτήριο με εξαιρετική εσωτερική ατμόσφαιρα, άπλετο φυσικό φωτισμό και σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Η ιδέα του παθητικού σπιτιού ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια στη Γερμανία και εξαπλώθηκε αργότερα στην Αμερική και τις βόρειες χώρες και, βασίζεται στη μελέτη των υπόσκαφων κτισμάτων της Σαντορίνης και των πέτρινων της Μάνης, που αποτελούν τα πρώτα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα παθητικών σπιτιών στον κόσμο. Ξεκίνησαν να μελετώνται από τον Γερμανό φυσικό Βόλφγκανγκ Φάιστ, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο σπίτι στο Ντάρμαστ, νοτιοδυτικά της Φρανκφούρτης, και αργότερα ίδρυσε το Passivhaus Institut, το οποίο πιστοποιεί και όλα τα passive κτίρια διεθνώς.
Το Passive House έχει σχεδιαστεί για να είναι οικονομικά προσιτό και να απευθύνεται σε όλους. Η χρήση των προτύπων του Passive House αυξάνει το κόστος κατασκευής μεταξύ 5 και 10%, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο συμβατικό σπίτι, ενώ μπορεί να ικανοποιήσει μία ευρεία γκάμα προϋπολογισμών κατασκευής ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.
Το κυριότερο όφελος του Passive House είναι η οικονομία στην ενέργεια. Το Passive House μπορεί να επιτύχει μείωση της τάξης του 90% στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, σε σύγκριση με ένα συμβατικό κτήριο. Οι ενεργειακές απαιτήσεις του Passive House είναι τόσο μικρές, που η προσθήκη ενός μικρού ηλιακού ή αιολικού συστήματος μετατρέπει το κτήριο σε μια κατασκευή ενεργειακά αυτοδύναμη και καθαρή όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.
Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα και η ευχάριστη και άνετη εσωτερική θερμοκρασία είναι επίσης σημαντικά οφέλη του Passive House. Η εσωτερική ατμόσφαιρα είναι υψηλού επιπέδου, διότι ο αέρας ανανεώνεται αυτόματα σε σταθερή βάση από το έξυπνο σύστημα αερισμού, ενώ τα σύγχρονα πλήρως λειτουργικά κουφώματα δίνουν τη δυνατότητα για φυσικό αερισμό του κτηρίου.
Το παθητικό κτήριο μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε να ταιριάζει σε όλα τα γούστα και να ικανοποιεί όλα τα μεγέθη, χωρίς συμβιβασμούς σε υλικά και εσωτερική διαρρύθμιση. Κάθε κτήριο έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και μπορεί να υιοθετήσει οποιαδήποτε τεχνοτροπία κατασκευής, παραδοσιακή ή σύγχρονη, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την αισθητική. Το πρότυπο “Passive House” δεν εφαρμόζεται επιτυχώς μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε κάθε είδους εμπορικό και δημόσιο κτήριο.
Το πρότυπο “Passive House” είναι το πιο αξιόπιστο πρότυπο για την κατασκευή σύγχρονων, άνετων, υγιεινών, στιβαρών, αειφόρων και ενεργειακά οικονομικών κτηρίων με προσιτό κόστος. Υφιστάμενα κτήρια μπορούν επίσης να αναβαθμιστούν ώστε να ανταποκρίνονται στο πρότυπο “Passive House”. Είτε στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η σημαντική οικονομία στους λογαριασμούς ενέργειας είτε η κατασκευή ενός κτηρίου υψηλής ποιότητας, η επιλογή του προτύπου “Passive House” υποδηλώνει πρωτοπορία.
Η κατασκευή του πρώτου ελληνικού παθητικού σπιτιού πήρε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο και η παράδοσή του υπολογίζεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου. Το κτήριο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζει εντυπωσιακά το ενεργειακό αποτύπωμα του άνθρακα, χωρίς να εξαρτάται από τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που θα παράγουν θερμότητα, ψύξη και ζεστό νερό.

http://www.econews.gr/2011/02/08/passive-house-project-15/
υ,γ. Δεν τολμάω να φανταστώ τι ευεργετικές συνέπειες θα είχε ενα τέτοιο σπίτι στη Σαντορίνη , ένα "¨κτιστό" παθητικό σπίτι στη Σαντορίνη μιας και είμαι σίγουρος οτι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...