Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ένας χρόνος http://kallistorwntas.blogspot.com/


            
      Ήταν 27 Δεκεμβρίου 2009, όταν ξεκίνησα  να δημιουργώ το Kallistorwntas…… έγραφα μάλιστα


«Καλημέρα, ήθελα από καιρό να ξεκινήσω τη δημιουργία ενός ιστοχώρου προβληματισμού σκέψης, ιστορικής ανακάλυψης, λαογραφικής αποτίμησης κ.ο.κ. για τη " Σαντορίνη". Το "καλλ- ιστορώντας" αφού ελέγχθηκε γλωσσολογικά ξεκινάει με σκοπό την παρουσίαση ιστορικών - κοινωνικών - οικονομικών - λαογραφικών θεμάτων από τη Σαντορίνη ( και όχι μόνο). Ένας βαθύτερος σκοπός
όμως της δημιουργίας αυτού του ιστοχώρου είναι η προσπάθεια που θέλω να γίνει για την εκμάθηση στοιχείων της μακραίωνης ιστορίας της Σαντορίνης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες κ.ο.κ... Η Σαντορινη δεν είναι μόνο το ηλιοβασίλεμα της Οίας, και η νυχτερινή ζωή στα Φηρά...Αυτά προς το παρόν και σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε διαφορετικές " τσάρκες" στο " νησί του διαβόλου που το κατοικούν Αγγέλοι".



Και είναι αλήθεια…. Το καλλιστορώντας ελέγχθηκε γλωσσολογικά από μία εκλεκτή φίλη, και άρχισε τα ταξίδι του σε μια διαφορετική Σαντορίνη…. Σε μια Σαντορίνη τόσο μα τόσο « αλλοτινή». Σε μια Σαντορίνη που ο τουρισμός δεν είναι η βασική προτεραιότητα, αλλά η ιστορία της Σαντορίνης, οι άνθρωποί της, η παράδοσή της, κ.ο.κ. προηγούνται κατά πολύ και έπεται ο τουρισμός….Μαζί με μένα στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν κατά  βάση 2 ανθρώποι με τον τρόπο τους ( Μ. και Α. ) οι οποίοι μου δωσαν ιδέες – προτάσεις κ.ο.κ. και ιδιαίτερο υλικό για έρευνα για μια διαφορετική Σαντορίνη….[ σταματάω εδώ για να μην μου πουν τπτ οι συγκεκριμένοι… Ξέρουν εκείνοι…]  Επιτρέψατε μου όμως στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω προσωπικά μερικούς φίλους που και εκείνοι με τον τρόπο τους στήριξαν και συνέβαλαν ουσιαστικά μέχρι τώρα στην παρέα μας : Δημήτρη Πράσσο, Μαρία Αρβανίτου – Σωτηροπούλου, Θάλλεια Καραμολέγκου, Κωνσταντίνο Πελεκάνο, Κλέαρχο Καπούτση,  Μαρία Ξεφτέρη, Σταύρο Σπηλιάκο, Νίκο Βαρβαρήγο, Δήμητρα Μπουσούλας ,Άγγελο Κουρουκλή,  Δέσποινα Αλεφραγκή, Ευαγγελία Μενδρινού, Νίκη Τσέκου, Γιώργο Δαμασκηνό,   Βασίλη Ζαχαράκη, Λευτέρη Ζώρζο,  τη     « θαλασσινή», τους άλλους blogger της Σαντορίνης,  καθώς και τόσους άλλους που στήριξαν την τρελλοπαρέα μας μέχρι τώρα….


 Σίγουρα το « καλλιστορώντας»  δεν είναι μια santo-pedia ( από το wikipedia). Δεν θα μπορούσε να είναι γιατί όλα αυτά που προσπαθούμε να περάσουμε ενέχουν στοιχεία βιώματος και προσωπικής αφήγησης.
Αν θα μπορούσαμε σαν ομάδα να πούμε ότι πετύχαμε κάτι, αυτό θα ήταν ένα μικρό ξύσιμο Μνήμης και Ιστορίας της δικής μας Σαντορίνης….. της Σαντορίνης μακρυά από τον τουρισμό και μακρυά μόνο από τους καλοκαιρινούς μήνες……..Της Σαντορίνης του χθες που συναντάει το σήμερα και ελπίζει ότι θα πετύχει το αύριο…..
Είμαστε πολύ χαρούμενοι σαν ομάδα όταν βλέπουμε και ακούμε κάποιους να συζητούνε : « το διάβασα στο kallistorwntas» … Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας….. έχουμε πολύ όρεξη για να προσπαθήσουμε να δώσουμε τα κίνητρα για την αναψηλάφηση της τοπικής μας ιστορίας………. Για να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε…. Για να στηρίξουμε όσους νέους βλέπουν διαφορετικά τη Σαντορίνη με όφελος μόνο τη Σαντορίνη ( και τη Θηρασιά).
Αναδείξαμε θέματα όπως το λεπροκομείο και το αντιτραχωματικό που για κάποιους μπορεί να είναι άγνωστα εντελώς….
Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια απλά προτάσεις για  να ασχοληθούμε και εμείς…. Σκέψεις σας για τη δική σας Σαντορίνη……. 

 Για μας το καλλιστορώντας είναι ένα μεράκι διαφορετικό…. Μια ξεβάρεση αλλοτινή που αναδύεται σαν την ανεδοσά από τις βεγγέρες της Σαντορίνης, από τον μούστο για το βισάντο από τόσες μα τόσες διαφορετικές εικόνες εικόνες που  δεν θέλουμε να χαθούν…. Αλλά να μεταλαμπαδευτούν….
Σίγουρα βέβαια θα προσπαθήσουμε να δειξουμε τη διαφορετική άποψη σε πολλά θέματα…. Να φωνάξουμε για π.χ. για τα λάστιχα στην καλντέρα η για διάφορες προσεγγίσεις των φορέων σε θέματα του νησιού.
Βιώσαμε διαφορετικά ( όπως πολλοί ) τη Σαντορίνη και μ αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να την παρουσιάζουμε διαφορετικά….

Θέλουμε να βελτιωνόμαστε και έχουμε πολλά ακόμα να αναδείξουμε…….


ευχαριστούμε Θερμά 


 υ.γ: θα μας βρείτε στο twitter ( kallistorwntas)  στο facebook ( kallistorwntas καλλιστορώντας), στο  youtube ( kallistorwntas& thiraios)


2 σχόλια:

Θαλασσινή είπε...

Να τα εκατοστήσετε!!!

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι τα καλύτερα στην ιστοσελίδα και σε σένα προσωπικά! :-)

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...