Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Περιβαλλοντική Διάκριση για το Γυμνάσιο & Λύκειο Θήρας


Περιβαλλοντική Διάκριση για το Γυμνάσιο & Λύκειο Θήρας
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που σκοπό έχουν την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας πάνω σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, το Γυμνάσιο Θήρας σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Θήρας πραγματοποίησε κατά το σχολικό έτος 2009 – 2010 το πρόγραμμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη στην Σαντορίνη – Το χθες, το σήμερα,  το αύριο».
Τα σχολεία μας συνεργάστηκαν με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο».
Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης υλοποίησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της αποτελεσματικής συνεργασίας των σχολείων μας, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επέλεξε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα δύο σχολεία της Σαντορίνης να παρουσιάσουν την εργασία τους στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το Δεκέμβριο 2010, εκπροσωπώντας τη μαθητική νεολαία της χώρας μας. Αντιπροσωπεία μαθητών ( Αλκμήνη Στεργίου – Φιρτινίδου, Έλη Χάλαρη, Έφη Χάλαρη από το Γυμνάσιο και Σωτήρης Κοπατσάρης, Κωνσταντίνα Καραβά και Άννα Γαλαίου από το Λύκειο)., συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους καθηγητές τους, θα παρουσιάσουν την πρότασή τους για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Σαντορίνη και τις ανησυχίες τους για το μέλλον. Πέρα από την παρουσίαση, η επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για τους Μαθητές μας να ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις ευρωπαϊκές Πολιτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τη νησιωτικότητα και συνεπώς θα είναι μια πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Η πρόσκληση αυτή από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι  τεράστια τιμή για τα Σχολεία της Σαντορίνης, τους Μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς του νησιού μας, καθώς αποτελεί όχι μόνο επιβράβευση του κόπου και του χρόνου 52 Μαθητών και 4 Εκπαιδευτικών (Καρολίνα Ρικάκη και Νικόλας Σαμαράς για το Γυμνάσιο, Πόπη Πεδιαδίτη και Λουκάς Λυγνός για το Γενικό Λύκειο), αλλά ταυτόχρονα προβολή των Σχολείων μας και του νησιού μας στο εξωτερικό.
Οι ομάδες εργασιας είναι από το Γυμνάσιο Θήρας: Α Τάξη: Αντωνέλλης Σοφοκλής, Δαμίγου Κατερίνα, Καραμολέγκου Λώρα, Κωνσταντάκη Γερασιμίνα, Λιγνού Σαββούλα. Β Τάξη: Αλεφραγκή Ραφαηλία, Βάρδα Χαρούλα, Βλάχου Ηλιού, Γρουζντεβα Ντάρια, Θεοδώρου Άρης, Καπελλάκης Γεώργιος, Καφιέρης Εφραίμ, Καφούρος Τάσος, Καψάλης Παναγιώτης, Κοπατσάρη Σοφία, Λούζι Ορέστης, Πανέτας Γιώργος, Παπαδά Μαρία, Πρέκας Σπύρος,Ρενιέρη Μαρίνα, Ρούσσου Κατερίνα, Σαλατάι Στάθης, Συνολάκη Ευαγγελία, Συνολάκη Ραφαέλα, Τουτσιδης Κωνσταντίνος, Τσατάλα Αλεξάνδρα, Φιρτινίδου Στεργίου Αλκμήνη, Χάλαρη Έλλη, Χάλαρη Έφη, Χασανάι Σόνια, Χρήστου Λίλη . Γ΄τάξη: Δαρζέντας Κύδων, Ξαγοράρη Ιζαμπελ, Πελεκάνου Ζαφειρούλα, Ρούσσος Νεκτάριος, Χάλαρη Ειρήνη.
Από το Λύκειο Θήρας: Α Τάξη: Δαρζέντας Κωνσταντίνος, Κελίδη Ειρήνη, Κοπατσάρης Σωτήρης, Μόραγκλη Ζωή – Ελένη. Β’ Τάξη: Βαμβακούση Άννα, Γαλαίου Άννα, Δαρζέντα Αικατερίνη, Δρόσου Ειρήνη, Καραβά Κωνσταντίνα, Λειβαδάρου Ελευθερία, Μητροπία Δήμητρα.
Ενώ υπεύθυνοι Καθηγητές όλου του Προγράμματος είναι: Γυμνάσιο Θήρας: Ρικάκη Καρολίνα, Σαμαράς Νικόλαος, Λύκειο Θήρας: Λυγνός Λουκάς, Πεδιαδίτη Πόπη. Ιδιαίτερα συμμαντική θεωρείται η πολύτιμη βοήθεια της καθηγήτρια Κομματάς Αυγής.
Αξίζουν τα παιδιά μας τέτοιου είδους εμπειρίες και οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να τ τις έχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...