Μετά από κάθε μεγάλο κύμα οι επιβάτες της βάρκας έβγαζαν ένα επιφώνημα και έλεγαν: «Μπράβο καπετάνιε, να έχεις τη χάρη των Επτά Παίδων». Ο καπετάνιος ήταν ένα νεαρό παλικάρι που χαμογελούσε αμήχανα, αλλά και κρατούσε γερά το τιμόνι της βάρκας. Δεν κράτησε πάνω από 10 λεπτά το γερό κούνημα και επανήλθε η γαλήνη, καθώς η βάρκα μπήκε μέσα στο τόξο της καλντέρας.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ
Αυτή τη μικρή δοκιμασία περνούν κάθε χρόνο στις 4 Αυγούστου οι προσκυνητές του εξωκλησιού των Άγιων Επτά Παίδων στη Σαντορίνη. Η πρόσβαση στο μικροσκοπικό σαν μινιατούρα εκκλησάκι, που είναι καρφωμένο στη ρίζα της καλντέρας, γίνεται μόνο με βάρκα από το επίνειο της Οίας Αμμούδι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάει κανείς εκεί με άλλο μέσο, ούτε καν με τα πόδια, ούτε κι αν είναι ο καλύτερος αναρριχητής του κόσμου.
ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ ΧΟΡΟΣ
Μέσα στη σχισμή του μαύρου απειλητικού βράχου και κάτω από αφόρητη ζέστη, βιολιτζήδες και λαουτιέρηδες παίζουν και τραγουδούν νησιώτικα τραγούδια ασταμάτητα επί 24 ώρες, ενώ οι πιστοί χορεύουν μπροστά τους στην μικροσκοπική αμμουδιά. Όταν οι χορευτές δεν χωρούν στην αμμουδιά, μερικοί μπαίνουν και στο νερό μέχρι τα γόνατα και συνεχίζουν να χορεύουν. Το τραγούδι και ο συνεχής χορός φέρνουν σε έκσταση τους πιστούς, σαν τελετή βουντού σε σεληνιακό τοπίο.
ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Εκατοντάδες μέτρα πάνω από το εκκλησάκι, στην κορυφή της καλντέρας, βασιλεύει η χλιδή και η υπερβολή των πανάκριβων ξενοδοχείων. Στο κέντρο της καλντέρας μερικά κρουαζιερόπλοια μεγάλα σαν βουνά προσφέρουν στους επιβάτες τους υπερπολυτελείς διακοπές κονσέρβα. Στους παγκοσμίως άγνωστους Επτά Παίδες προσφέρουν μνήμες επτά παιδιών που θυσιάστηκαν για την πίστη τους, καθώς και μουσική με χορό μέχρι τελικής πτώσης. Επίσης προσφέρουν κρασί, ψωμί και ντοματοκεφτέδες, νοστιμιάς εφάμιλλης της χάρης των Επτά Παίδων. Μη ζητήσετε τη συνταγή των ντοματοκεφτέδων, μόνο αν πάρετε μαζί σας σπόρο και χώμα από τη Σαντορίνη θα καταφέρετε κάτι.
ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ
Μοναδική παραφωνία στη μαγεία των Επτά Παίδων αποτελεί η τέντα με τη διαφήμιση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας μπροστά στο εκκλησάκι. Οι δαίμονες δυστυχώς πάνε παντού, ακόμα και στους κρατήρες των ηφαιστείων. Πάντως δεν είναι άχρηστη η τέντα, απεναντίας είναι απόλυτα αναγκαία. Καθώς στη ρίζα της καλντέρας δεν φυσάει καθόλου και ο ήλιος ζεματάει χωρίς έλεος, οι πιστοί χρειάζονται οπωσδήποτε κάτι πάνω από το κεφάλι τους για να προστατεύονται.
2 σχόλια:
poia riza kratira??? etsi opws diavazei kapoios pou den xerei ton titlo tha nomizei oti to ekklisaki vrisketai se kapoio limanaki tis kammenis.
stin oia einai oi agioi efta paides, dipla apo tin armeni. kai legontai thalassinoi gia na xehorizoun apo tin alli ekklisia twn agiown efta paidwn pou einai pano sto xorio
kai arghsate na apanthsete xaxaaxxa..... Kallhmera ontws etsi einai kai to kallistorwntas to exei hdh anarthsei SWSTA amesws meta to panhgyri. apla o " arthrografos" thelhse na tonisei se poiohtiko sxoliasmo oti einai mesa sto braxo se apomakro shmeio......Kalhmera antiproswpe tou blog sthn Oia!!
Δημοσίευση σχολίου