http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/10/2010_359930
Μουσικά κείμενα από ολόκληρο τον κόσμο, που χρονολογούνται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και τον 17ο, θα «μεταφραστούν» σε γλώσσα αναγνώσιμης μουσικής και θα ταξινομηθούν σε μια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων. Πολύτιμα, σπάνια χειρόγραφα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε βιβλιοθήκες της Βιέννης και της Βενετίας και δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό, πρόκειται να «αποκρυπτογραφηθούν» με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, που θα αναπτύξει ο «Δημόκριτος» και στη συνέχεια θα ψηφιοποιηθούν ώστε να μπορεί ο καθένας να τα αποκτήσει και να τα αξιοποιήσει ανάλογα με το ταλέντο του.
«Κάποιος που μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει την πόρτα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, όπως η Μαρκιανή της Βενετίας ή η βιβλιοθήκη του Βατικανού, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να 'κατεβάσει' στον υπολογιστή του, από το Διαδίκτυο, το ψηφιακό αρχείο ενός σπάνιου μουσικού κειμένου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία παγκοσμίως πρωτότυπη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης, με αφορμή την πραγματοποίηση, πριν από λίγες μέρες, στη Σαντορίνη, της πρώτης συνάντησης των εμπλεκόμενων φορέων, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της κοινότητας Οίας, Γιώργου Χάλαρη.
Στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν -εκτός από την κοινότητα Οίας- η εθνική βιβλιοθήκη της Βιέννης, η Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας, το εθνικό ωδείο Σεν Βενεντέτο της Βενετίας, ο Δήμος Ραβένας και πολλοί ακόμη πολιτιστικοί φορείς και φεστιβάλ.
«Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε καταλήξει σε μια πρώτη μορφή αυτής της συνεργασίας. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστούν εντατικές έρευνες, στις οποίες θα συμμετέχουν ειδικοί, μουσικοί και βέβαια οι επιστήμονες του 'Δημόκριτου', που θα εκπονήσουν και το ειδικό λογισμικό, το οποίο θα επιτρέψει την αυτόματη 'μετάφραση' μουσικών κειμένων, που είναι γραμμένα στην παλαιά βυζαντινή, την παλαιοσλαβονική, τη συρματική συριακή γραφή ή σε άλλη μορφή μουσικής γραφής, που αναπτύχθηκε κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση», ανέφερε ο κ. Χάλαρης.
Το μέγεθος του εγχειρήματος «αγγίζει» τα δύο με τρία εκατομμύρια σελίδες μουσικών κειμένων, που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες και ράφια. Μια πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης μουσικών κειμένων πραγματοποιεί εδώ και χρόνια ο κ. Χάλαρης, ο οποίος έχει ήδη στο προσωπικό του αρχείο 27.000 σελίδες μουσικών κειμένων.
Το αρχείο αυτό έχει τεθεί ήδη στη διάθεση των φορέων, που θα δημιουργήσουν την ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων μουσικών κειμένων.
Το μουσείο αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μουσικών οργάνων Οίας
Στο ίδιο «μήκος κύματος», η συνεργασία του κ. Χάλαρη με την κοινότητα της Οίας, που αποτελεί και τον τόπο καταγωγής του, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων στην Οία.
Στο μουσείο, που ανοίγει την Κυριακή τις «πύλες» του, θα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει από κοντά επιγόνια της 3ης π. Χ. χιλιετίας, φόρμιγγες της μινωϊκής και της ρωμαϊκής περιόδου, κιθάρες, κιθαρίδες, βάρβιτους, ψαλτήρια (κανονάκια) από τον 4ο π. Χ. αιώνα μέχρι τον 17ο αιώνα, μια τεράστια ποικιλία πνευστών από την 3η π.Χ. χιλιετία μέχρι τον 17ο αιώνα, μια συλλογή κρουστών οργάνων, τυμπάνων και κροτάλων, μια συλλογή πανδουρίδων από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 17ο αιώνα, πανδουρίδες μετά τόξου και μια συλλογή από βιόλες αχλαδόσχημες, οκτάσχημες και φιαλόσχημες, που ξεκινούν από το 11ο αιώνα μ. Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα.
Όλα αυτά τα μουσικά όργανα έχουν κατασκευαστεί με βάση πληροφορίες από παραστάσεις αγγείων, αρχαία κείμενα και οπτικό υλικό. «Είναι προϊόν έρευνας πολλών ετών από τον κ. Χάλαρη. Το μουσείο αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, δεδομένου ότι η Σαντορίνη είναι ένας δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου», σημειώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κοινοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Οίας, Διονύσιος Μάριος Κουμιτζέλης.
Στους επόμενους στόχους της κοινότητας της Οίας και του Χριστόδουλου Χάλαρη περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας ορχήστρας με αρχαία, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μουσικά όργανα, τα οποία θα παίζουν μουσικοί, διαβάζοντας μουσικά κείμενα από το ρεπερτόριο κάθε εποχής…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη
Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...
-
Έχοντας ως βάση το ανεκτίμητης αξίας βιβλιο « Η Σαντορίνη που χάνεται όπως τη βλέπουν οι μαθητές της Α Γυμνασίου 1985 - 1986" και προσ...
-
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στα έθιμα του Πάσχα στο νησί, είναι και αυτό που γίνεται κατά βάση σήμερα το βράδυ Μετά το Χριστός Ανέ...
-
Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου