Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Δον Νίκος Κοκκαλάκης ( 1926 -2010):ΈναςΣαντορινιός τόσο....διαφορετικός

Δον Νίκος Κοκκαλάκης
Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1926, γιος του Στέφανου και της Φλώρας Κοκκαλάκη. Τελείωσε το δημοτικό το 1937, μετά πήγε 2 χρόνια στο Ημιγυμνάσιο Θήρας. Για την Τρίτη Γυμνασίου έπρεπε να πάει σε άλλο σχολείο εκτός Σαντορίνης. Είχε πάντα από μικρός την κλήση της ιεροσύνης. Το ιεροσπουδαστήριο Αθηνών που λειτουργούσε στην οδό Σίνα, στο Λεόντειο των Μαριανών Αδερφών έκλεισε το 1939 και θα επαναλειτουργούσε τον Σεπτέμβριο του 1940 ε την έναρξη του νέου σχολικού έτους στην οδό Μιχ. Βόδα, στη Μονή Ιησουιτών. Το Σεπτέμβριο του 1940, ο Νίκος έφυγε με τον πατέρα του για την Αθήνα. Το ιεροσπουδαστήριο όμως δεν άνοιξε. Έπρεπε να γραφτεί στο γυμνάσιο γι αυτό φύγανε για την Νάξο. Ενεγράφη στη 3η τάξη του Γυμνασίου Νάξου και έμεινε οικότροφος σε φιλικό σπίτι.  Στην αρχή του πολέμου επιστρέφει αναγκαστικά στη Σαντορίνη, όπου και κάνει κατ οίκον μαθήματα. Τον Απρίλιο του 1945 βγαίνει μια απόφαση από το Υπουργείο παιδείας ότι οι κατ οίκον διδαχθέντες μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να περάσουν μία ή δύο τάξεις. Μετά από δυσκολίες πολλές στο ταξίδι, ο Νίκος μαζί με τους Άγγελο Παπαδόπουλο και Ντίνο Πλατή καταφθάνουν στη Σύρο, όπου πήραν ενδεικτικό της 6ης Γυμνασίου. Το Σεπτέμβριο του 1945 άνοιξαν τα σχολεία και ο Νίκος έφυγε για την Αθήνα. Γράφει στο Ημερολόγιό του: «Την 25η Σεπτέμβριου λοιπόν εγκατέλειψα την πατρική μου οικία δια έναν υψηλό σκοπό που από τόσα έτη επεδίωκα….». Μετά από ένα χρόνο φεύγει για τη Ρώμη για την Ουρβάνειο Ιερατική Σχολή.
Στις 20 Δεκεμβρίου 1952 χειροτονήθηκε ιερέας στη Ρώη. Η χειροτονία του έγινε στο παρεκκλήσι της Σχολής που σπούδαζε. Ο δον Νίκος πια, γύρισε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1954. Την επόμενη της αφίξεώς του τέλεσε λειτουργία στον Άγιο Διονύσιο . Στις 18 Ιουλίου 1954 ο δον Νίκος φεύγει για Σαντορίνη. Έφθασε την άλλη μέρα το πρωι. Μεγάλη υποδοχή στο νησί είχε να έρθει Καθολικός παπάς από το 1910. Έγινε Λειτουργία στο Ντώμο. Ενώ μετά από ένα χρόνο διορίζεται και επίσημα εφημέριος της Σαντορίνης.
Το 1963 ίδρυσε Σχολή Ταπητουργίας στη Μονή Αδελφών του Ελέους. Άρχισε με πέντε κορίτσια και έφθασε τα πενήντα. Έφτιαχναν χαλιά σε χειροκίνητους αργαλειούς. Η αμοιβή τους ήταν ανάλογη με την εργασία τους. Όταν αποφοιτούσαν έπαιρναν δώροέναν αργαλείο και νήματα για ένα χαί. Το ταπητουργείο λειτούργησε 28 χρόνια .
Το 1980  ανέλαβε τη διεύθυνση του Πνευματικού Κέντρου Μεγάρου Γκύζη, με υπεύθυνη των εκδηλώσεων την Τερέζα Κοκκαλάκη. Την ίδια χρονια η Αγία Έδρα του ανέθεσε την Διεύθυνση των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων Ελλάδα.  Το Μαϊο του 1989 εκδίδει το πρώτο ενημερωτικό δελτί με τίτλο Ιεραποστολική  Συνεργασία για τη διάδοση του Ευαγγελίου.
Διετέλεσε επί 25 και πλέον χρόνια επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στη Σαντορίνη, για την οποία δραστηριότητά του τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση το 2002 με το Παράσημο του Ιππότη Της Αξίας.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2003 συμπλήρωσε 50 χρόνια ιεροσύνης. Την ημέρα αυτή την πέρασε με προσευχή και συλλογή. Οι Δομηνικανίδες αδερφές του τραγούδησαν τους παρακάτω στίχους:
[..] Αυτές εδώ οι αδερφές, σας λέμε ευχαριστώ, χίλια ευχαριστώ για την ανιδιοτελή προσφορά του εαυτού σας, και για την απέραντη βοήθεια σας῾…..[..]]

Ο Επίσημος Εορτασμός των 50 χρόνων έγινε την 1η Αυγούστου 2004

Έφυγε στις 14 Οκτ. 10


Πηγή:Η Σαντορίνη και η Οικογένεια Κοκκαλάκη ( 1805 -2005), του Γιάννη Κοκκαλάκη
φωτογραφία: Δημήτρης Πράσσος


Υ.Γ. kallistorwntas:
Μια πολύ ξεχωριστή παρουσία, Ανθρώπου, Ιερέα, Φίλου, Καθοδηγητή. Δεν σε ένοιαζε η διαφορά στο δόγμα όταν μίλαγες με τον Δον Νίκο. Εκείνος όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να  κυριαρχήσει στο νησί η εσωτερική –θρησκευτική Ηρεμία. Κοντά στον Πολιτισμό ( εκδηλώσεις Μεγάρου Γκύζη κ.ο.κ), κατέγραφε πολλά γεγονότα της ζωής του ( το Ημερολόγιο του από το οποίο μπορούμε να λάβουμε πολλές πληροφορίες για τη σύγχρονη ιστορία του νησιού θα μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πηγή γνώσεων για τους μελλοντικούς ερευνητές), Κοντά στον Άνθρωπο, Κοντά στην Πρόνοια. Ιδιαίτερο έργο στους φτωχούς –απόρους  ( κ.ο.κ), Βοήθησε ενεργά και στο θέμα του χώρου για το Νέο Νοσοκομείο Θήρας, όπως και στο Γηροκομείο που έχει ξεκινήσει η Καθολική Συνοικία, Κοντά στους Νέους, Κοντά στην Παράδοση. Κοντά στην Πίστη. Κοντά στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σαντορίνης….
Ένας Σαντορινιός τόσο διαφορετικός…….

Δον Νίκο καλό σου ταξίδι:Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι όσοι σε γνωρίσαμε από κοντά, όσοι ακούσαμε τις κουβέντες σου για τη Θρησκεία, για την Πίστη, για τη Σαντορίνη.


ENHMEΡΩΣΗ 26 οΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010: http://www.cen.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=750&Itemid=119 ( Δείτε ότι αναφέρει η επίσημη ειδησεογραφική εκκλησία για την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...