Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Το Νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης

Πριν λίγα μόλις χρόνια, και μόνο η σκέψη ότι μπορεί η Σαντορίνη να αποκτήσει Νοσοκομείο έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός . Αν τολμούσες να ξεστομίσεις την πιθανότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, θα σε περνούσαν τουλάχιστον για γραφικό και ονειροπόλο .
Κι όμως, το οικοδόμημα του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης μέρα με τη μέρα προχωράει, ξεφυτρώνει μέσα από τον τράφο, του ευγενώς προσφερθέντος από την εκκλησία της Σαντορίνης οικοπέδου και ατενίζει περήφανο τους περίεργους περαστικούς, που ακόμη και τώρα μέσα τους αναρρωτιούνται : « Κα μα λες να τελειώσει καμμιά φορά να σωθούμε ή σαν το γεφύρι της Άρτας θα βολοδέρνει; Κι άμα το τελειώσουνε θε να βρεθούνε γιατροί για νάρθουνε ; »
Αν και έχω αναφερθεί ξανά στο θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου, αλλά και γενικότερα στα προβλήματα οργάνωσης των Υπηρεσιών Υγείας, των απομακρυσμένων από το κέντρο περιοχών της χώρας μας, επιτρέψτε μου την επανάλειψη .
Τα νησιά μας και ειδικότερα οι Κυκλάδες, όπως βρίσκονται διασκορπισμένες στο πέλαγος, είναι υποχρεωμένες διοικητικά να υπάγονται στην πρωτεύουσα του Νομού, την Ερμούπολη Σύρου . Είναι λογικό,λοιπόν, να υπάρχει το διοικητικό κέντρο, η Πρωτεύουσα, με όλες τις Υπηρεσίες συγκεντρωμένες εκεί προς χρήση όλων των πολιτών – κατοίκων του νομού .
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ευχερή και απρόσκοπτη συγκοινωνιακή πρόσβαση από και προς την Πρωτεύουσα, αλλιώς η ταλαιπωρία των χρηστών θα είναι απίστευτη . Τις πιο πολλές φορές από πολιτική αδυναμία, αλλά και αρκετές φορές από φυσικές καταστάσεις η επικοινωνία των νησιών με τη Σύρο, δεν είναι εφικτή .
Και αν η ανάγκη των πολιτών έχει να κάνει με απλές διοικητικές εργασίες (διάφορα έγγραφα, πολεοδομικές υπηρεσίες, ακόμη και ο δικαστικός τουρισμός ), η ταλαιπωρία τους είναι μικρή και οικονομική αιμορραγία τους όχι ευκαταφρόνητη .
Τι γίνεται όμως με τα προβλήματα υγείας ; Είναι ποτέ δυνατόν να σκεφθεί κανείς ότι για απλά καθημερινά προβλήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τα Κέντρα Υγείας, θα πρέπει ιεραρχικά να πάει στη Σύρο ; Κι αν κάνει τον πόνο του κουράγιο και πάρει το καράβι – όποτε υπάρχει και πάει στη Σύρο σε τρέχοντα θέματα, μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα προλάβει να πάει στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο σε επείγον πρόβλημα ; Δε θα προτιμήσει να πάρει το αεροπλάνο ή το πρώτο καράβι για την Αθήνα ;
Αυτή η αναγκαιότητα έκανε πολλά νησιά να αγοράσουν μικρά δημοτικά αεροπλάνα, που, κυριολεκτικά, παρά τις υπερβολές μερικές φορές, έχουν σώσει ζωές . Το φάσκειν και αντιφάσκειν του Κράτους είναι και αυτές ακόμη οι αεροκομιδές ασθενών με το ΕΚΑΒ, στην Αθήνα πάνε .
Γι΄ αυτό και είμαστε πεπεισμένοι ότι το νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης θα πρέπει να συνδεθεί ή και υιοθετηθεί ακόμη από μεγάλο Νοσοκομειακό Κέντρο της Αθήνας .
Ο σχεδιασμός του πρέπει να είναι τέτοιος, που να μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα και τα προβλήματα του νησιού. Είναι, όμως, ουτοπία, αδύνατον και μάλλον επικίνδυνο να υποστηρίξει κανείς ότι θα ξεκινήσει με όλες τις δυνατότητές του αναπτυγμένες . Η εξέλιξη της ανάπτυξης των λειτουργικών του δυνατοτήτων πρέπει να γίνει σταδιακά και με την κατάκτηση μιάς φάσεως να ακολουθεί η επόμενη .
Οι βασικές ιατρικές ειδικότητες πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν με την έναρξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου . Οι άλλες ειδικότητες πρέπει να στέλνονται από το «μητρικό» Νοσοκομείο του Κέντρου εναλλάξ, ώστε οι γιατροί εναλασσόμενοι δεν χάνουν επιστημονικά και τεχνικά την καθημερινή εμπειρία και ανανέωσή τους .
Τα βασικά προβλήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο Νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι :
1ον . Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως αυτή ορίζεται με την Προληπτική Ιατρική και την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των πιλιτών .
2ον . Η Επείγουσα Ιατρική για τις αιφνίδιες αρρώστιες και τα ατυχήματα και
3ον . Η Νοσηλεία μικρής διάρκειας περιστατικών .
Αυτά κατ΄αρχήν πρέπει να αποτελέσουν το στόχο μας και αφού κερδίσουμε αυτό τό στοίχημα να έχουμε την υποδομή να αναπτύξουμε και τις άλλες δυνατότητες, που ελπίζω ότι έχουν προβλεφθεί, κατά το σχεδιασμό του .
Με αυτές τις λίγες σκέψεις ευχόμαστε την γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών του Νοσοκομείου μας και μέσω του εντύπου αυτού και της Θηραϊκής Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών ας ξεκινήσει ένας διάλογος και προβληματισμός για όσους θέλουν να συνδράμουν ουσιαστικά στην πιο άρτια λειτουργία του .
Γιάννης Π. Αργυρός
Μαιευτήρ - Χειρουργός - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών


Πηγή: Περιοδικό Θηραϊκής Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...