Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Βαμπίρ και Σαντορίνη ...μπρρρρρρρ

Σιγά μην δεν έθιγα εγώ ένα τέτοιο θέμα χιχιχιχι.... Λοιπόν... από τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουμε τα εξής στοιχεία!

Αλήθεια γιατί ο αείμνηστός Πρωτεργάτης Ελληνικής Λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης στις « Παραδόσεις» του το μόνο που είχε να αναφέρει για τη Σαντορίνη ήταν οι «βρικόλακες».
Ο Δημήτριος Οικονομίδης αναφέρει στις « Παραδόσεις» του, ( Συλλογικός τόμος Σαντορίνη του Ι.Μ.Δανέζη – επιμέλεια , 2001), : Ο τζανετής αναπλιώτης [1] ήταν από τους πρώτους νοικοκυραίους της Σαντορίνης, μα ήταν τοκογλύφος κι είχε κάμει πολλές αδικίες και γι αυτό όταν πέθανε βρυκολάκιασε
Λίγο πριν πεθάνει συνεχίζει ο James Emerson στο βιβλίο του «\ Γράμματα από το Αιγαίο» Νέα Υόρκη 1829» (http://www.shroudeater.com/csantori.htm), όταν ήταν γέρος ο Τζανεττής θεώρησε ότι ο θάνατος ερχόταν, και ανησύχησε για τις πολλές αμαρτίες του. Με συμβουλή του ιερέα ανακοίνωσε ότιεπρόκειτο να επιστρέψει όλα τα χρήματα σε όλους όσοι θα προσέλθουν ναυποβάλλουναίτηση. Βρήκε το μισό πληθυσμό έξω από την Πόρτα του. Ενώ λίγο πριν πεθάνει άφησε διαθήκη στη γυναίκα του για να συνεχίσει να δίνει το υπόλοιπο των χρημάτων.» Αλλά άλλαι αι βουλαί της Κεράς του Τζαννετή. Εκείνη δεν έπραξε ότι ήθελε ο σύζυγός της και τα ξόδευε εδώ και εκεί…. Ο Οικονομίδης συνεχίζει: « Επειδή η ψυχήτου Τζανεττή δεν ήσυχασε έτρεχε στους δρόμους και φόβος και τρόμος τους έπιανε όλους. Πήγαινε στα συγγενικά του σπίτια και τα κανε όλα άνω κάτω. Τους Παπάδες τους ξυπνούσε τη νύχτα για να πάνε τάχα μου στον όρθρο. Σε μια ηγουμένισσα καθολική μπήκε στην κάμαρή της που κοιμόταν, της επήρε το κομπολόι και το πετούσε στο πάτωμα και έπαιζε. Μια γκαστρωμένη που τον είδε, από το φόβο της απέβαλε….|»
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ταξιδιωτικός Οδηγός του Murray's Handbook for travelers in Greece[2] πληροφορει τους αναγνωστες οτι στη Σαντορινη οι νεκροι δεν λιωνουν εξαιτιας της θειουχου συστασης του εδαφους που αποτρεπει ή καθυστερει το λιωσιμο,μουμιοποιωντας τους πεθαμενους." Σε καποιο αλλο σημειο του αρθρου αναφερεται για το νησι Καμμενη της Σαντορινης στο οποιο οι ντοπιοι εθαβαν τους νεκρους τους(ο βρυκολακας δεν μπορει να περασει το θαλλασινο νερο),οι οποιοι βρυκολακιζαν και μαλιστα η παραδοση αναφερει οτι μαζευτικαν τοσοι πολλοι,που εφτιαξαν μια ολοκληρη αποικια νεκροζωντανων.


Οι διηγήσεις για τους βρυκόλακες και για όλες αυτές τις κατηγορίες οφείλονται και μόνο στην μυθοπλαστική φαντασία του λαού. 

Δείτε επίσης εδώ καιεδώ


[1] Η βασικήιστορία βρυκόλακα στο νησί……

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...