Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Λαογραφικός Ομιλος Σαντορίνης

Η πρώτη εμφάνιση του Λαογραφικού Ομίλου της Πανθηραϊκής ένωσης έγινε τον Φεβρουάριο του 1979 στο ξενοδοχείο King George, όπου αναβίωσαν τα " Στέφανα του γάμου". Ακολούθησαν πολλές εμφανίσεις του σε χορούς και συνεστιάσεις που έδιναν οι σύλλογοι του νησιού μας, παρουσιάζοντας εκτός των άλλων το έθιμο του κλήδωνα και άλλα αυτοσχέδια παραδοσιακά. Ο Λαογραφικός Όμιλος Σαντορίνης συμμετείχε και σε ηχογράφηση στο διπλό δίσκο της Μαρίζας Κωχ " Αιγαίο " όπως και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιάννη Ματζουράνη . Ενώ η Γουλιελμία Συρίγου Μονιούδη στο βιβλίο της « Η Σαντορίνη μου» γράφει χαρακτηριστικά: « Μια εποχή αξέχαστη αφού και εμείς οι μεγάλοι που βρεθήκαμε ανάμεσα στα παιδιά πήραμε από τη δροσιά και τη ζωντάνια τους, και νιώσαμε τη βαθειά ικανοποίηση για την εκπλήρωση ενός ονείρου άπιαστου ως τότε που ήταν η δημιουργία ενός παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος που τόσο έλειπε από το νησι….. Εντυπωσιακή ήταν η προθυμια που είχαν και οι οργανοπαίχτες μας. Θυμάμαι ότι σε μία από τις πρόβες εκείνες, συμμετείχαν τρία βιολιά, δυο λαούτα, δύο κλαρίνα, πίπιζα και κιθάρα … Το βράδυ της παρουσιασης της εκπομπής όλος ο Όμιλος και οι συντελεστές βρέθηκαν για να γιορτάσουν αυτό το γεγονός… Τότε ακούστηκε και το πιο κάτω δίστιχο που θαρρείς και γράφτηκε για τούτη την περίπτωση.: « Η μέρα η σημερινή δεν είναι σαν τις άλλες γιορτάζει η Σαντορίνη μου και έχω χαρές μεγάλες….
Έτσι διαβήκαν τα χρόνια εκείνης της γενιάς των παιδιών του Λ.Ο.Σ. με την καρδιά τους γεμάτη πίστη και αγάπη γι αυτό που έκαναν, δίχως να λογαριάζουν κόπο και χρόνο με μοναδική ευχαρίστηση την ικανοποίηση να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Και όταν ο πουρήνας εκείνος για διάφορους λόγους εξέλειπε είχε ήδη κάνει το μπόλιασμα στους διαφορετικούς πολιτιστικούς συλλόγους που υπάρχουν σήμερα στο νησί. ……»

Για πάμε λοιπόν να τους ακούσουμε... να μερακλώσουμε... να συγκινηθούμε... να δούμε ποιούς από τα μέλη του Ομίλου γνωρίζουμε... να νευριάσουμε !!!

1) Μπάλος Ρεπατι


2) Eνότητα με νησιώτικα



( Στη φωτογραφία που τη λάβαμε από το ανεκτίμητο αρχείο της Εφημερίδας " Θηραϊκά Νέα" παρουσιάζεται η τελευταία Ομάδα του Λαογραφικού ομίλου μαζί με τους οργανοπαίχτες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...