Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Συμβολή του Οθωνα στην Ιστορία του νησιού

Στο βιβλίο του Κωνσταντίνου γαρίτση,:"Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας" Εκδ. Θεσβίτης Θήρα 2005 και στη σελίδα 40 κ.εξ:
" Η επίσκεψη του Όθωνα στο νησί κατά την περιοδεία του στις Κυκλάδες, απέδωσε την απαραίτητη οικονομική υποστήρικη από το Κράτος. ο τότε ηγούμενος της μονης Ιερόθεος Βενετσάνος, (1849-1852) και μετέπειτα επίσκοπος Θήρας (1852 - 1857), εξέθεσε το πρόβλημα της στενότητας του χώρου στον Όθωνα και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης των προτεινόμενων εργασιών. την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε ο Ανδρέας Καραμολέγκος από τον Πύργο.
Το επαρχείο Θήρας διαβίβασε το αίτημα της Μονής στο τότε Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και έλαβε θετική απάντηση. το χρηματικό ποσό που χορήγησε το Κράτος ανερχόταν στις 17.000 δραχμές, βάσει της γνωμοδοτήσεως του μηχανικού Κωνσταντίνου Μεταξά που κατατέθηκε στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών στις 3 Μαιου 1850. μετά το πέρας των διαδικασιών δόθηκε η άδεια και ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...