Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Και αυτό το ξέρατε?

Μέσα από το blog αυτό σε τακτά διαστήματα θα δημοσιεύονται εκτός των άλλων μικρές ιστορικές αναφορές για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά: Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση:

Και αυτό το ξέρατε;

1. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος, ( Δρόσος, από το Εμπορείο) συμπλήρωσε το 2009 πενήντα χρόνια ιεροσύνης ενώ συμπλήρωσε τριάντα χρόνια αρχιεροσύνης στον μητροπολιτικό θώκο της Μητρόπολης Καρπενήσιου.

2. Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος ( Σιγάλας από την Οία) , συμπλήρωσε πενήντα χρόνια ιεροσύνης ενώ συμπλήρωσε τριάντα τρία χρόνια αρχιεροσύνης στον μητροπολιτικό θώκο της Μητρόπολης Γρεβενών

3. Εννιά προξενεία υπήρχαν στη Σαντορίνη την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρχαν στο νησι 9 προξενεία ( Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Υψηλής Πύλης, Γερμανια). Το γεγονός αυτό χρηματοδοτούσε την ύπαρξη πολύ καλών σχέσεων – Οικονομικών και μη του νησιού με τις χώρες αυτές.

4. Πέντε καστέλια υπήρχαν στη Σαντορίνη, πριν από τον 17ο αιώνα: Οι οχυρωματικοί αυτοί οικισμοί ήταν στο Σκάρο, στον Άγιο Νικόλαο / Οίας, στον Πύργο, στο Εμπορείο, και στο Ακρωτήρι. Εκτός από τα Καστέλια υπήρχαν και οι Γουλάδες, αμυντικοί πύργοι, στο Εμπορείο, στο Ακρωτήρι, και στα Φηρά, και στην Οία.

5. Ο Ιωσήφ Δεκιγάλλας, Διοικητικός Ιατρός της Σαντορίνης το 1850, στο έργο του « Στατιστική της Νήσου Σαντορίνης», αναφέρει 50 είδη σταφυλιών.

6. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης περίπου στα 1630π.χ. ήταν μία από τις μεγαλύτερες τα τελευταία 10 χιλιάδες χρόνια. Ενώ η Καλντέρα του Ηφαιστείου είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει 300 μέτρα ύψος και 11 χιλιόμετρα διάμετρο

7. Ελληνική κοινότητα « Θήρα» υπάρχει 80 χλμ από την Οδησσό στη Ρωσία. Η Κοινότητα πήρε την ονομασία της από τον αρχαιοελληνικό οικισμό της Θήρας – αποικίας της Μιλήτου στην περιοχή κατά τον 5ο αι. π.Χ.

8. Η ιδρυτική πράξη με Πατριαρχικό Σιγγίλιο για τη Σχολή της Μαρτινούς έγινε το 1799 από τον Πατριάρχη Νεόφυτο Ζ. Η Σχολή αυτή λειτούργησε περίπου 26 χρόνια 1806- 1832

9. Η Μονή του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο ιδρύθηκε το 1735 στο Καστέλι του Πύργου στη θέση Γουλάς. Η λειτουργία της Μονής διατηρήθηκε έως το 1839 όταν διαλύθηκε επί Όθωνα.

10. Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Χριστού στα Κάτω Φηρά, που ιδρύθηκε το 1677, άνηκε στο Μετόχι στη Μονή Προφήτου Ηλία και είναι ο δεύτερος Μητροπολιτικός Ναός της Σαντορίνης, όταν ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο νέος οικισμός των Φηρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...