Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ο Αντενάουερ στη Σαντορίνη

Επιμέλεια Δ.Πράσσος Πηγή εδώ


Όποιος πάει προς το Εμπορείο της Σαντορίνης, ίσως συναντήσει μια μικρή μονάδα ενοικιαζομένων δωματίων με το όνομα «Αντενάουερ». Αν μάλιστα πιάσει κουβέντα με τους ηλικιωμένους ντόπιους, κάποιος θα θυμηθεί και τον παλιό ταξιτζή με το παρατσούκλι Αντενάουερ. Ο λόγος που το όνομα του πρώτου μεταπολεμικού καγκελαρίου της Γερμανίας επιζεί στο νησί, είναι μάλλον απλός.
Ο Κόνραντ Αντενάουερ ήταν ανιψιός του ανασκαφέα της Αρχαίας Θήρας, Φρειδερίκου Χίλλερ φον Γκέρτρινγκεν. Όταν το Μάρτιο του 1954 αποφάσισε να επισκεφτεί την Ελλάδα, ζήτησε μεταξύ άλλων να επισκεφτεί και την ανασκαφή του πολύ σπουδαίου επιγραφολόγου, θείου του. Την εποχή εκείνη, πανίσχυρος Υπουργός Συντονισμού –και επικρατέστερος διάδοχος του Στρατάρχη Παπάγου- ήταν ο Θηραίος Σπυρίδων Μαρκεζίνης, ο οποίος έσπευσε να ικανοποιήσει την επιθυμία του διακεκριμένου ξένου. Επειδή όμως δεν υπήρχε δρόμος για την Αρχαία Θήρα, δόθηκε εντολή να κατασκευαστεί. Επιστρατεύτηκαν τότε όλοι οι άντρες του νησιού και ολοκλήρωσαν το δρόμο σε τόσο σύντομο χρόνο που από κάποιους ονομάστηκε «Δρόμος των Επτά Ημερών».
Ο Αντενάουερ ήρθε στη Σαντορίνη και οι φωτογραφίες του να ανεβαίνει από τον Όρμο των Φηρών πάνω σε ένα μουλάρι, έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο οδηγός ο οποίος τον παρέλαβε εν συνεχεία με το αυτοκίνητο, πέρασε κατόπιν όλη τη ζωή του, με το δυσεξήγητο για πολλούς παρωνύμιο Αντενάουερ.
Παραθέτουμε σήμερα δύο σπανιότατα ντοκουμέντα από την ιστορική εκείνη επίσκεψη.
Το πρώτο προέρχεται από τον ιστότοπο:
Και το δεύτερο από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, που είναι σπουδαίος θεματοφύλακας της νεώτερης ιστορικής κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...