Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Δικαστική απόφαση για στέγαστρο

Εξι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου Ουαλού τουρίστα και τον τραυματισμό ακόμη έξι ανθρώπων -πέντε τουριστών και ενός Ελληνα- από την κατάρρευση στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, το αρμόδιο δικαστήριο έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία εξέδωσε το περασμένο Σάββατο την ετυμηγορία του για τους συνολικά 12 κατηγορουμένους.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους οκτώ από τους δώδεκα εμπλεκομένους επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης.
Οι έξι από τους κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο υπεργολάβος του έργου, ένας πολιτικός μηχανικός, ο αρχιτέκτονας και ο επιβλέπων μηχανικός, καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 50 μηνών ο καθένας. Ενας πολιτικός μηχανικός και ο αρχικός μελετητής φορτίου καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 43 μηνών ο καθένας.
Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε προκληθεί όταν ένας από τους άξονες που στήριζε το βιοκλιματικό στέγαστρο, έκτασης 1.000 τ.μ., κατέρρευσε. Τη στιγμή εκείνη στον αρχαιολογικό χώρο ξεναγούνταν περίπου 60 επισκέπτες. Εκτός από τον Ουαλό, που έχασε τη ζωή του, από την κατάρρευση του στεγάστρου τραυματίστηκε ένας Σαντορινιός εργάτης και πέντε αλλοδαποί τουρίστες, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά.
Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου στη Νάξο, όπου περισσότεροι από 50 μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν για υπό κρίση αδικήματα (βαθμό πλημμελήματος), όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, φθορά μνημείου και παραβίαση κανόνων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...